Skocz do zawartości

[O] U-Boot type VIIC/41 Revell 1:350

sjr

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc w popularnym markecie udalo mi się mi się upolować na promocji zestaw revella. Miał być to stricte weekendowy shortrun w ramach ćwiczenia malowania i brudzeniu. 

Niestety grubosc relingów pudełkowych nie przekonała mnie i stwierdziłem że spróbuję sam coś wystrugać. Po całym dniu wyszło jak wyszło. 

I teraz pytanie do znawcos tematu. Model bez makro nie wygląda źle, jednak na zdjęciach widać nadmiar CA gdzieniegdzie. Czy da się go jakoś usunąć bez rozklejenia elementów? 

IMG_20211009_082755_compress12.jpg

IMG_20211009_082813_compress56.jpg

IMG_20211009_082729_compress27.jpg

IMG_20211009_082743_compress78.jpg

Edytowane przez sjr
  • Like 3

• sjr changed the title to [O] U-Boot type VIIC/41 Revell 1:350

Spróbuj punktowo, pędzelkiem, debonderem do CA (klejów cyjanoakrylowych).

PS. Ładnie Ci wyszły te relingi. Szacunek za wytrwałość, mi by sie nie chciało 😉  .

Wujo Dobra Rada w akcji: wywal tę kołową antenę. Namordowałeś się z relingami, z pozytywnym efektem, a tutaj takie kowadło zostawiłeś. Przecież poprawka tego to będzie drobiazg. Podobnie warto pewnie też będzie dopieścić peryskopy , żeby nie były grubaśne i lufę (są gotowce bodajże z Mastera).

Edytowane przez socjo1

Antenę wywalę jak już skończę z relingami, i zrobię nową z drutu. Na razie walczę z pozostałymi. Resztę raczej zostawię pudełkową, żal mi było 50 PLN na waloryzację Eduarda więc walczę sam w ramach nauki :)

Jeśli nie uda się zmyć nadmiaru CA debonderem to jeszcze można spróbować delikatnie usunąć go nożykiem modelarskim w kształcie dłutka (dobre może być skośne). Tylko to już trzeba robić bardzo delikatnie.

Powodzenia w całości prac.

Będę próbował, trochę poskrobałem i nie jest źle, resztę najwyżej będę działał po podkładzie bo na tym etapie bardzo słabo widać gdzie jest nadmiar 

IMG_20211009_142757_compress34.jpg

IMG_20211009_142919_compress57.jpg

IMG_20211009_142829_compress38.jpg

IMG_20211009_142817_compress22.jpg

IMG_20211009_142805_compress88.jpg

Edytowane przez sjr