Skocz do zawartości

Stug. III ausf.G 1:35 Takom Blitz

cloner16

Rekomendowane odpowiedzi

Powrót do modelarstwa po wielu latach. Dużo rzeczy musiałem sobie przypomnieć. Model robiony na szybko, w ramach treningu. Przyjemny, jakością przypomina mi bardzo dragona.  Figurki Tamki.

Niestety jak obserwuje rynek modeli, bardzo się popsuł, wiele niedostępnych i drogich.  To trochę psuje moje plany co do tego co ma powstać.

P.S. Przez jaki portal można dodać zdjęcia tak żeby nie trzeba było przejmować się tym forumowym limitem?

2.png

3.png

6.png

7.png

Edytowane przez cloner16
  • Like 8

Bardzo ładny powrót, zaiste. Model trochę ciemny jak na mój gust, ale może to kwestia zdjęć.

Można spróbować zrobić nowe z ustawionym rozjaśnieniem (jeśli masz aparat z taką opcją) lub dać ciemniejsze tło, przy którym STUG powinien się rozjaśnić.

Faktycznie, zdjęcia trochę za ciemne by dokładnie ocenić całość, ale widać, że nie zapomniałeś jak się robi świetne modele. Powrót bardzo udany :super:. Najbardziej ciekawi mnie, jakich farbek uzyłeś na figurantach malując twarze i dłonie. Uważam, że wyszły bardzo naturalnie i realistycznie.

Można jeszcze przez Flickr, tam jest limit za free zdaję się do 1000 zdjęć na konto, plus jest taki że można w dużej rozdzielczosci wrzucać, nie ogranicza cię kilka megabajtów,  minus to wiadomo za jakiś czas zdjęcia mogą zniknąć :)

Edytowane przez Evildead

Dziękuję za komentarze :) faktycznie mam problem ze zdjęciami. Mimo używania dwóch lamp z białym światłem wychodzą ciemne. Model aż tak ciemny nie jest. 

Co do rdzy to równiez w następnych modelach postaram się je tyle nie robić. 

Twarz figurek malowane były mieszanką czerwonej farby, dwarf flesh oraz jakiejś piaskowej kamuflażowej. Cztery razy zmywalem farbę bo mi się nie podobały. 

Edytowane przez cloner16

25 minut temu, cloner16 napisał:

faktycznie mam problem ze zdjęciami. Mimo używania dwóch lamp z białym światłem wychodzą ciemne.

Nie wiem czym robisz zdjęcia, ale masz fatalnie dobrany balans bieli. Można to poprawić w jakimkolwiek programie do edycji.

2a.thumb.png.dc7cbc6cf4a2e4177a01745a7f5b0949.png

Edytowane przez _OldMan_

Koledzy napisali już chyba wszystko,  od siebie tylko dodam, że przydałoby mu się nieco światłocienia, bo ma do tego bardzo ładną bryłę. Zabieg ten uplastycznił by go bardziej i zwłaszcza nadbudówkę mógłby ładniej wyeksponować, bo chwilami na niektórych zdjęciach, zdaje się zlewać jakby w jedną całość z kadłubem.

Fajnie wyszły figurki, szczególnie twarze, z malowaniem których sam mam odwieczny problem 😄 ładnie też prezentuje się klocek, gorzej podnośnik - za dużo na nim tej rdzy.

...i też jestem za dodaniem temu Stugu jakiejś podstawki, choćby malutkiej, byłby to plus dodatni.

Ogólnie podoba się 👍

Godzinę temu, _OldMan_ napisał:

Nie wiem czym robisz zdjęcia, ale masz fatalnie dobrany balans bieli. Można to poprawić w jakimkolwiek programie do edycji.

2a.thumb.png.dc7cbc6cf4a2e4177a01745a7f5b0949.png

I tak ten model prezentuje się na żywo. Kolory są bardziej piaskowe niż żółte.

Ładnie zmalowany, dobrze potraktowany olejami. Jednak za dużo efektów specjalnych - swoją intensywnością nie dodają już smaczku tylko przejmują inicjatywę na modelu. Pewnie po latach posuchy chciałeś wszystko na raz nadrobić :szczerbol: Figurki jak dla mnie świetne. Ogólnie bardzo dobry powrót no i idź za ciosem 💪