toled Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Gruby, prawie dwumiesięczny projekt dobiega końca. Pagani w końcu gotowe. Wypust Aoshimy jest dość ciekawy, dodatkowo zainwestowałem w blachy również z tej firmy, które moim zdaniem sobie wystarczające do waloryzacji modelu, a tańsze o ponad połowę od Hobby Design. Zaletą zestawu jest bardzo bogata ilość części, wadą - model nie wybacza błędów, jeżeli na jakimś kroku coś przykleimy nierówno, niezbyt starannie - w dalszym składania na pewno o sobie to przypomni i będziemy mieli problem, co widać np. po wydechu - albo krzywo, albo wcale . Znaczącą bolączką tego modelu jest cała skorupa - w wersji zamkniętej musimy dbać o każdy milimetr, bo przy ostatecznym składaniu nic nie będzie pasować i będzie siłowanie. Drzwi nawet nie próbowałem zamykać, bo wiem, że również mają złe spasowanie. Model w liczbach i danych: Kolor główny - Verde Pampa z palety Creative Colors Banzai Lakier bezbarwny - 2 słoiczki GX 100 Lakier satynowy - LP-24 Tamiya Kolor wnętrza - Beige Brown z palety Creative Colors Banzai Karbon - 2.5 arkusza Renaissance RE-KC Chromy, metalizery, srebrny - AK Metal Extreme Polished Aluminium, Matte Aluminium, Chrome, Titanium, mazak Chrome Molotow, Gunze H8 Płyny zmiękczające kalkomanię: Micro SOL, Creative Colors Decal Liquid 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Gratuluję wytrwałości i dokończenia projektu. Ja bym pewnie pyrgnął za okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 15 minut temu, Trojan napisał: Gratuluję wytrwałości i dokończenia projektu. Ja bym pewnie pyrgnął za okno. Ostatnio miałem chłodnawo w modelarni, to nie otwierałem okna Może to uratowało model. Jedno jest pewne - jeżeli ktoś będzie robił wersję "full carbon" - to zalecam otwartą - z uwagi na grubość kalkomanii nagle wszystko przestanie do siebie pasować Ale krótka lista dramatu : mocowanie przedniego zderzaka - dramat, maska w wersji zamkniętej- dramat - blokuje ją jedna z przednich poprzeczek (którą dość często ludzie wycinają), tylnego zderzaka - 1/4 dramatu, tylnej klapy - dramat (zostaje szpara jak po naprawie u Mietka blacharza) , drzwi w wersji zamkniętej - dramat, oszklenie 1/5 dramatu. Oczywiście mówię tu o swoim przypadku, Możliwe, że przy bardzo dokładnym składaniu + braku kalkomanii, a jedynie malowaniu będzie o wiele lepiej (lub gorzej ) Oczywiście Aoshimę nadal lubię, robi bardzo fajne, rozbudowane modele, jednak trzeba nad nimi trochę popracować, by wyszedł zadowalający efekt. To taka upośledzona wersja Tamiyi, gdzie najczęściej zawieszenie i wnętrze są bardzo okej i mają wysoką jakość, ale niestety elementy zewnętrzne często kuleją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Założę się, że większość egzemplarzy tego modelu leży jako modele rozgrzebane i niedokończone Być może niektórzy modelarze wpadli w depresję albo alkoholizm... Ty jednak dokończyłeś i miałeś odwagę pokazać zdjęcia makro. Ja mam tylko zastrzeżenie do koloru felg. Wolałbym zwykłe srebrne. Ten wzór to jedne z najładniejszych felg jakie widziałem w samochodzie sportowym. W czarnym kolorze tego nie widać. Tylne felgi chyba trzeba zamienić stronami lewa/prawa. Edytowane 11 Października 2021 przez nn31 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 25 minut temu, nn31 napisał: Tylne felgi chyba trzeba zamienić stronami lewa/prawa. Wow, sokole oko:) Nawet ja tego błędu nie wyłapałem:) Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liinc Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Bardzo ladny. Da sie go zamknac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 1 minutę temu, Liinc napisał: Bardzo ladny. Da sie go zamknac? Akurat ten jest celowo w wersji otwartej, ale jakbym usunął kilka części to tak - mógłbym go zamknąć. Jednakże w tym modelu trzeba wybierać czy robić go zamknięty, czy otwarty, bo kilka elementów się klei na stałe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liinc Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 3 minuty temu, toled napisał: Akurat ten jest celowo w wersji otwartej, ale jakbym usunął kilka części to tak - mógłbym go zamknąć. Jednakże w tym modelu trzeba wybierać czy robić go zamknięty, czy otwarty, bo kilka elementów się klei na stałe. A no spoko. Rozumiem to i tak extra to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 No tak ,tylne felgi do zamiany stronami a poza tym gratulacje w wytrwałości przy modelu a w szczególności godzin poświęconych przy kalkach carbonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 bardzo ładny kolorek, poza tym taki rozłożony wygląda trochę jak transformers podczas przemiany przy okazji mam pytanie - co to takiego ? wygląda jak jakiś wbudowany wentylator mający na celu osuszenie spodni gdy się w nie popuści ze strachu podczas szybkiej jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 10 minut temu, cayman napisał: No tak ,tylne felgi do zamiany stronami a poza tym gratulacje w wytrwałości przy modelu a w szczególności godzin poświęconych przy kalkach carbonowych. Już podmienione, rzeczywiście były na odwrót No z kalkami było wesoło. Około 54 roboczogodziny poszły na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 4 minuty temu, M.A.V. napisał: przy okazji mam pytanie - co to takiego ? Z tego co pamiętam jest to regulacja wysokości fotela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi