Jump to content

MiG-29 Italeri 1/72 1 elt Mińsk Mazowiecki

Leszek.Sz.
 Share

Recommended Posts

Witam. Oto mój trzeci, ale nie ostatni Fulcrum. Model prosto z pudła + kalki HDL. Jak widać skopałem położenie kalek, napisy eksploatacyjne na usterzeniu srebrzą, kładzione były na lakier błysk a tu taki zonk. Trudno, w następnym muszę poprawić błędy niżej prezentowanego + parę nowych technik - oddzielenie powierzchni sterowych i blaszki w kokpicie oraz dodanie żywicznego zbiornika podkadłubowego PTB-1500. Maszyna oczywiście w polskim malowaniu.

Pozdrawiam.

100_3352.jpg

100_3358.jpg

100_3363.jpg

100_3366.jpg

100_3367.jpg

100_3369.jpg

100_3371.jpg

100_3377.jpg

100_3378.jpg

Tak w woli wyjaśnienia Samolot z N-B 66 lata obecnie w 41ELT Tak samo jak 70 i 92 Wszystkie 3 są po przeglądzie w WZL i mają świeżutkie malowanie

Witam!

Model wygląda super, jak kazdy Fulcrum ;) Dłubie właśnie identyczny, nawet z tymi samymi kalkami, oby wyszedł mi podobnie. Piszesz że to twój trzeci model z tego zestawu, jak sie prezentują dwa pozostałe?

Dzięki za komentarze. verelad napisał:

Piszesz że to twój trzeci model z tego zestawu, jak sie prezentują dwa pozostałe?

Pierwszy jest tu:

viewtopic.php?t=5942

Natomiast drugi to był mig-29UB wyszedł fatalnie, masa błędów i został skasowany

A tu skala 1:1 mojego najświeższego:

0511120027.jpg

Fajny, uwielbiam ten samolot.

Będziesz robił kolejne?

Jeżeli tak, to wytrasuj im prawidłowe linie, popraw dysze wylotowe (skróć) oraz zamknij pomocnicze wloty powietrza, bo jak maszyna stoi z wyłączonym silnikiem tio są one zamknięta, a główne otwarte.

pozdrwiam

Następny będzie z numerem bocznym 89 albo 105 też z 1elt. Chciałbym zrobić 4111 z 41 elt ale nie mam kalki z godłem (rycerz) i numerem. Na razie czekam na zbiornik Ptb-1500 i blaszki do kokpitu z martoli.

Pozdrawiam

Ładna podpóreczka:) Zapuściłeś linie podziału(czym?)-- wygląda kapeńkę zabawkowo. No i krój cyfr jakiś taki za okrągły-nawet na zdjęciach widać że nie odstawał od normy i miał typowy krój kanciasty. Ale to już pewnie wina HDLki...Maszynka na plus. Brawo!

Model ogólnie mi się podoba. Zwłaszcza, że Mig-29 i w polskich barwach

Jedynie te linie podziałowe. Nie są aż tak mocno widoczne na zdjęciach. Trochę nienaturalnie to wygląda.

Ale poza tym to OK

Kalka z godłem rycerza jest w modelu MiG-a 21 MASTERCRAFT-u. Model kosztuje ok 15 zl
Trzebaby tylko sprawdzić czy wielkościowo sie zgadzają, bo na MiGach-29 godła są o wiele mniejsze niż na MiGach-21

Bardzo mi sie podoba Twoj MIG. Wlasnie rozpoczalem skladanie Academy w skali 1/48. Mam nadzieje ze mi sie uda osiagnac ten sam efekt.

gzt w 1/48 masz większe pole do popisu. Chociaż niektórzy twierdzą że w 1/48 wszystkie niedociągnięcia są bardziej widoczne niż w 1/72.

TomaszDudek- ten pasek to uszczelnienie pomiędzy ramą owiewki a szybą. Ja dałem Pactre 61 + parę kropel czerwonego. Wg humbrola to powinno być nr 200.

Pozdrawiam MiGomaniaków