Kowalec222 Napisano 29 Października 2021 Share Napisano 29 Października 2021 Witam Wiem, rozgrzebałem milion tematów i długo się zastanawiałem czy rozpoczynać kolejny warsztat, ale trudno stało się. Wszystkiemu winien kolega Robertmodelarz, którego warsztat mnie zainspirował. Terminator już wcześniej chodził mi po głowie, ale warsztat kolegi dał impuls, cytując klasyka "trzeba to zrobić i to już". Wybór padł na Tiger Model bo akurat trafił się w dobrej cenie (215 PLN). Myślę, że za taką cenę warto, ale w niektórych sklepach internetowych cena za ten model jest nieco absurdalna. W zestawie mamy trochę blach, metalowe lufy, ogniwkowe pracujące gąsienice i takież zawieszenie. Spasowanie dobre, detal jak na moje wymagania ok, "żaluzje" jak by były cieńciejsze byłby ideał. Jest kilka błędów w instrukcji, np. w numeracji części fototrawionych, nie jest to jednak nic strasznego. Co do merytoryki się nie wypowiadam bo się nie znam, malowanie wiadomo będzie jakie: Tak to się prezentuje na dzień dzisiejszy: Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Października 2021 Share Napisano 29 Października 2021 Kozak temat trzymam kciuki za szybkie ukończenie mam takiego szkraba z pamiętnym odciskiem kciuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 29 Października 2021 Share Napisano 29 Października 2021 Kolejny "Terminator" zasiadam i kibicuję, ten wariant malowania to też Syria i Palmyry, a także ochrona Bazy Hmejmin, tylko tam z dodatkowym opancerzeniem "plecakowym" .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 29 Października 2021 Autor Share Napisano 29 Października 2021 Dzięki, doping się przyda. 3 godziny temu, Bengal napisał: mam takiego szkraba Ten maluch to Zvezda w 72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Października 2021 Share Napisano 29 Października 2021 1 minutę temu, Kowalec222 napisał: Dzięki, doping się przyda. Ten maluch to Zvezda w 72? dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 29 Października 2021 Autor Share Napisano 29 Października 2021 To ostatnie zdjęcie znam, takiego można by chyba wykonać z zestawu Zvezdy 3695. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 29 Października 2021 Share Napisano 29 Października 2021 (edytowane) Fajny temat. Za jakiś czas też będę składał ten model więc z chęcia pokibicuję. Temat terminatorów jest trochę zagmatwany. Godzinę temu, bulik58 napisał: korzysta z podwozia T-72 a nie z T-90 Jednak trzeba powiedzieć jedno, że w T-72 i w T-90 jest to samo podwozie i to samo zostało wykorzystane do BMPT. Z tego co udało mi się zrozumieć to istnieją 3 rodzaje tych pojzadów wsparcia. BMPT "Terminator", BMPT "Terminator-2" i BMPT-72 "Terminator-2". BMPT-72 jest tańszą i prostszą wersją BMPT bazująca na powdoziu T-72, bez zmian w jego konstrukcji. Zamysł projektanów był taki by móc w prosty i szybki sposób posiąść możliwość szybkiej modernizacji parku czołgów T-72 na pojazdy wsparcia. Produkt głównie kierowany na eksport. W porównaniu do pełnowartościowego BMPT brakuje mu 2 załogantów i granatników. Wydaje mi się, że może też być słabiej chroniony. Jego swiadomość pola walki też jest dużo mniejsza niż BMPT Terminator czy BMPT Terminator2 Za to róźnica pomiędzy BMPT Terminator i BMPT Terminator 2 to głównie inna wieża. Wydaje mi się, że BMPT-72 ma też w nazwie Terminator 2 bo posiada taką samą wieżę. http://www.modernarmy.ru/article/461/bmpt-72-terminator-2 Edytowane 29 Października 2021 przez x_bandit 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 30 Października 2021 Autor Share Napisano 30 Października 2021 No właśnie szukając referencji w internetach zwróciły moją uwagę różnice w poszczególnych wersjach i tak jak pisze kolega X_bandit można wyodrębnić trzy. Dwie na tym samym podwoziu z innymi wieżami: I ta którą buduję: Tymczasem na warsztacie: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Października 2021 Share Napisano 30 Października 2021 Szybkie tempo, fajne nabiera kształtu. Fajną konstrukcję opracowali Rosjanie na zupełnie jeszcze dobrym podwoziu. Nasze czołgi T-72 w ramach modyfikacji BUMAR ładnie pomaluje......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 30 Października 2021 Autor Share Napisano 30 Października 2021 Tempo trochę oszukane bo relacja rozpoczęta wczoraj, a model jakiś tydzień wcześniej. Jednak model w składaniu bezproblemowy, jedynie gąsienice ogniwkowe trochę czasochłonne. Plus dla TM za wykonanie ogniw z tworzywa wytrzymałego, a jednocześnie na tyle elastycznego, że podczas montażu udało mi się połamać tylko 4 sztuki. Minus - w instrukcji brak informacji ile ogniw na stronę, a wyszło dokładnie tyle co w instrukcji Menga - 81. Konstrukcja rzeczywiście ciekawa no i wygląda to bardzo zadziornie i bojowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 Przeraża mnie jego zadanie bojowe. Ciekawy model popodgladam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 Miłego oglądania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 8 Listopada 2021 Autor Share Napisano 8 Listopada 2021 Powoli coś tam próbuję malować... Na teraz tyle. Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Listopada 2021 Share Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) Widzę, że bez młota to nie robota.............Kwadraty i prostokąty wyszły zupełnie przyzwoicie. Kolor podstawowy jakiś trochę za mało żółty, ale to może wina oświetlenia. Z zestawu AMMO of Mig Jimenez 7162 RUSSIAN EXPO CAMOUFLAGE SCHEME zalecają ten kolor. A.MIG-061 Warm Sand Yellow Edytowane 8 Listopada 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 8 Listopada 2021 Autor Share Napisano 8 Listopada 2021 Raczej wina światła, wprawdzie nie użyłem dedykowanego Miga tylko własnej mieszanki, ale na żywo wygląda dokładnie tak jak chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 Jeszcze sporo zostało do zrobienia, ale nie mogłem się powstrzymać przed złożeniem go w całość, tak żeby zobaczyć jak się prezentuje. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 Też poczynię takiego, ale z zestawu Trumpetera - w szarym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 19 Listopada 2021 Autor Share Napisano 19 Listopada 2021 Powoli łoszujemy, zdjęcia robione w trakcie prac więc nie wszystko jeszcze dokładnie spatyczkowane. Pozdrawiam 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 Powoli powstaje drugi egzemplarz, tak żeby było Terminatorów Dwóch, skusiłem się na Zvezdę i nie żałuję, tym razem bazowy kolor to jedyny prawilny Warm Sand-Yellow od Miga. Widać wyraźnie, że kolor, który sam mieszałem mocno się różni ale trudno będę musiał z tym żyć. Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 No i kolejna seryjka na półce też mam BMPT-72 w kolejce, ale to dopiero w przyszłym roku. Może nawet później Tak z ciekawości mógłbyś wrzucić zdjęcie obu modeli z przodu tak żeby porównać na jakiej wysokości są półki nadgąsienicowe? Wydaje mi się, już nawet z tego zdjęcia, że jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 2 godziny temu, x_bandit napisał: Wydaje mi się, już nawet z tego zdjęcia, że jest różnica. Zvezda wyższa jest, w wątku Robertamodelarza wspominaliście coś o błędnej wysokości wanny. Przez to z przodu dolna gąsienica dość ostro do góry zawarta. Godzinę temu, bulik58 napisał: Zamieniles kola na gasienice ? Tylko tymczasowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 30 Listopada 2021 Autor Share Napisano 30 Listopada 2021 16 godzin temu, x_bandit napisał: Tak z ciekawości mógłbyś wrzucić zdjęcie obu modeli z przodu x_bandit nie wiem czy to coś pomoże, ale na poniższych fotach mniej więcej widać różnicę w wysokości wanien, a twój BMPT to jakiego producenta? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 7 godzin temu, Kowalec222 napisał: x_bandit nie wiem czy to coś pomoże, ale na poniższych fotach mniej więcej widać różnicę w wysokości wanien, a twój BMPT to jakiego producenta? Pozdro Dzięki za zdjęcia. Właśnie o takie porównanie mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 2 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2021 Powoli maluję drugiego Terminatora drugiego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi