Skocz do zawartości

KI 84 IA HAYATE (FRANK) 1/48

Adamo722

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy model.Jedna tylko uwaga.Ten samolot to wersja Otsu  uzbrojona w cztery działka i ma inaczej umieszczone wyloty gazów prochowych.W modelu Masz zostawione tak jak w wersji Ko.

Godzinę temu, Xmen napisał:

Ciekawy model.Jedna tylko uwaga.Ten samolot to wersja Otsu  uzbrojona w cztery działka i ma inaczej umieszczone wyloty gazów prochowych.W modelu Masz zostawione tak jak w wersji Ko.

Sklejalem z pudełka

ale moim zdaniem powinien być to tylko Ki-84 :piwo:.

IMG20211110194635.jpg

Zobacz na sylwetki umieszczone na pudełku.Widać różnicę.

Teraz to już i tak po ptakach.

Nawet nie wiem czy ktoś robi model Ki -84 Otsu z poprawnymi wylotami.Ja w swoim przerabiałem.

Godzinę temu, Xmen napisał:

Zobacz na sylwetki umieszczone na pudełku.Widać różnicę.

Teraz to już i tak po ptakach.

Nawet nie wiem czy ktoś robi model Ki -84 Otsu z poprawnymi wylotami.Ja w swoim przerabiałem.

Ten samolot ma dwa działka i dwa karabiny maszynowe nad silnikiem. Ale jak to wersja to nie wnikałem.:wojo:

Generalnie za dużo modeli za mało czasu wink3

Edytowane przez Adamo722

Fajnie jakby Kolega następnym razem doświetlił od przodu czymś scenę, to na pewno by poprawiło fotki. Może być cokolwiek o zbliżonej barwie światła, telefon, latarka, czołówka. Ja używam takiej lampki ledowej na baterie, co miała być do przymocowania gdzieś na rzep. Zawsze lepiej doświetlone lepiej wyglądają :super:

10 minut temu, Vieh_san napisał:

Fajnie jakby Kolega następnym razem doświetlił od przodu czymś scenę, to na pewno by poprawiło fotki. Może być cokolwiek o zbliżonej barwie światła, telefon, latarka, czołówka. Ja używam takiej lampki ledowej na baterie, co miała być do przymocowania gdzieś na rzep. Zawsze lepiej doświetlone lepiej wyglądają :super:

Jak znajdę kabel u 9 latka co pożyczył :benc:ale postaram się podmienic fotki :piwo:

Edytowane przez Adamo722
  • Like 1

1 godzinę temu, Adamo722 napisał:

Generalnie za dużo modeli za mało czasu wink3

A to akurat u każdego jest ten problem mnie nie wyłączając.

1 godzinę temu, Adamo722 napisał:

Ten samolot ma dwa działka i dwa karabiny maszynowe nad silnikiem.

Akurat ten w tym malowaniu cztery działka.

Jednak kolejny "japończyk" cieszy.:super:

12 minut temu, Xmen napisał:

A to akurat u każdego jest ten problem mnie nie wyłączając.

Akurat ten w tym malowaniu cztery działka.

Jednak kolejny "japończyk" cieszy.:super:

Daj mi kwity bo szukam i wyskakuje mi mój

http://www.wardrawings.be/WW2/Files/2-Airplanes/Axis/3-Japan/01-Fighters/Ki.84Hayate/Ki.84-1aHayate.htm

7 minut temu, zaruk napisał:

Kolejny japończyk cieszy, to fakt. Co to za czarne ślady na osłonach kół?

Spaliny z rury wydechowej dolnych chociaż kawałek dalej mogłem pociągnąć wink4

IMG20211110173611.jpg

Edytowane przez Adamo722

18 minut temu, Xmen napisał:

Proszę.

Ki84-104Sentai-1Chutai-OzukiAFB-Aug1945-20.jpg

Ale na tym zdjęciu widzę karabiny maszynowe nad silnikiem. 

Wyczytałem że 4 działka były w wersji Ib

https://pl.wikipedia.org/wiki/Nakajima_Ki-84

:piwo:

Chyba że to wyloty działek, nie wiem :mrgreen:

Nie napisałem że model jest dodatkowo przeryty i przenitowany chociaz pewne linie mi wyjechały :wojo:

Edytowane przez Adamo722

Zwróć uwagę na położenia wylotów w kadłubie.W wersji Ko są dwa wyloty mniej więcej tej samej wielkości  a wersji Otsu jeden duży bliżej silnika i  mały  trochę wyżej bliżej kabiny. W tej wersji działka były w kadłubie i w skrzydłach.Nie było jakichś rewolucyjnych zmian widocznych z daleka i pozwalających rozpoznać wersję.Tych samolotów nie było za dużo.

13 minut temu, Xmen napisał:

Zwróć uwagę na położenia wylotów w kadłubie.W wersji Ko są dwa wyloty mniej więcej tej samej wielkości  a wersji Otsu jeden duży bliżej silnika i  mały  trochę wyżej bliżej kabiny. W tej wersji działka były w kadłubie i w skrzydłach.Nie było jakichś rewolucyjnych zmian widocznych z daleka i pozwalających rozpoznać wersję.Tych samolotów nie było za dużo.

Wybacz, nie robię modeli w 100% zgodnych z oryginalnymi ale chociaż chcę mieć część myśliwców z II wojny:piwo:

Nie ma co wybaczać .Ja robię tak samo.Wziąlem sobie za cel zrobienie kolekcji samolotów myśliwskich z II Wojny i mimo zrobienia już kilkudziesięciu modeli nie przybliżyłem się do celu nic a nic.Zawsze wyjdzie coś nowego co trzeba kupić.

Czekam na następne modele.:super:

• Like 1

Fajny. Do rozważenia za którymś razem. Orientujesz się może jak wygląda sprawa z dodatkami - żywice, PE?

PS. Ciekawe, że na zdjęciach wydaje się znacznie dłuższy :)

20 minut temu, kozborn napisał:

Fajny. Do rozważenia za którymś razem. Orientujesz się może jak wygląda sprawa z dodatkami - żywice, PE?

Jeżeli planujesz zrobić model tego samolotu to lepiej kupić Hasegawę.Dodatków jest od cholery.

• Thanks 1

20 minut temu, kozborn napisał:

Ja wnętrze w nim robiłem i użyłem Eduarda https://www.mojehobby.pl/products/Ki-84-I-Hayate-HAS.html ale sporo dodatków jest żywicznych https://www.mojehobby.pl/products/Ki-84-Hayate-Frank-cockpit-set.html

6 godzin temu, Xmen napisał:

Jeżeli planujesz zrobić model tego samolotu to lepiej kupić Hasegawę.Dodatków jest od cholery.

Dzięki! Korci mnie też Dauntless i też jest od cholery dodatków do Hasegawy a samej Hasegawy nie ma - trafiłem tylko na taki. Może ktoś się orientuje, czy to nie są te same/zbliżone wypraski? :) https://www.mojehobby.pl/products/Douglas-SBD-2-3-Dauntless.html

13 minut temu, Xmen napisał:

Jak to nie ma jak jest.

ja nie trafiłem 😕 Pomóż mniej sprawnemu koledze :)