Skocz do zawartości

Hotchkiss H-35 - FfT 1:72 nr80

pezetinz

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym przedstawić swoją pierwszą galerię na forum. Na co dzień jestem modelarzem kartonowym, ale po zakupie jakiś czas temu aerografu wróciły chęci do sklejania modeli plastikowych, od których z resztą zaczynałem przygodę z modelarstwem. Nadal się uczę technik, z którymi nie miałem do czynienia 20-kilka lat temu. Co mi wyszło - widać na poniższych zdjęciach. Na pewno brudzenie jest za mocne i za ciemne, nad tym będę musiał jeszcze popracować.  Model malowany pomarańczowymi Hatakami i zabezpieczony również takim lakierem. Bardzo mi się te farby spodobały. Na ostatnim zdjęciu widać TKS-a z nkm-em, który był zasadzie pierwszym plastikowym modelem sklejonym przeze mnie po ponad 20 latach przerwy. Dużo nauki jeszcze przede mną, mam nadzieje, że kolejne modele będą wyglądać lepiej.

h35_1.jpg

h35_2.jpg

h35_3.jpg

h35_4.jpg

h35_5.jpg

h35_6.jpg

• Like 6
  • Thanks 1

9 godzin temu, Michal_G napisał:

Jest dobrze. Brudku może trochę za dużo i zbyt jednostajny. W TKS-ie wydech rozwierciłeś? Jak uzyskałeś idealnie równe czarne linie pomiędzy plamami kamuflażu? Działaj dalej!

Do tej pory brudziłem pojazdy w skali 1:25 i było to znacznie łatwiejsze niż w przypadku 3 razy mniejszego modelu. TKS prosto z pudełka, bez żadnych poprawek. A czarne linie - zaryzykowałem i wykonałem je czarnym cienkopisem - na szczęścia warstwa lakieru była na tyle skuteczna, że późniejsze brudzenie i zmywanie washa nie miały już wpływu na użyty cienkopis.

Powrót do zabawy bardzo udany. 

Może odrobinę  "brudzing" zbyt monotonny, IMO dodanie paru delikatnych pionowych smug chyba by urozmaiciło  czołgutka. Nie mówiąc już jak "trendi" by to było 🤣

Modeliki fajne w odbiorze. Malowanie bardzo mi się podoba. W przyszłych modelach FtF polecam trochę pracy nad merytoryka bo czasem naprawdę niewiele trzeba zmienić 😉 Co do H-35 szkoda że dokładnie nie przejrzałeś gazetki bo jest tam zdjęcie tego pojazdu. Akurat ten pojazd miał nieco inny detal na przednim pancerzu. Producent dał obie wersje w ramkach ale instrukcja tego nie uwzględnia. Ja już od dawna nie ufam instrukcjom 😜

IMG_20211117_122821.jpg

• Like 1

7 godzin temu, FLECZER napisał:

Modeliki fajne w odbiorze. Malowanie bardzo mi się podoba. W przyszłych modelach FtF polecam trochę pracy nad merytoryka bo czasem naprawdę niewiele trzeba zmienić 😉 Co do H-35 szkoda że dokładnie nie przejrzałeś gazetki bo jest tam zdjęcie tego pojazdu. Akurat ten pojazd miał nieco inny detal na przednim pancerzu. Producent dał obie wersje w ramkach ale instrukcja tego nie uwzględnia. Ja już od dawna nie ufam instrukcjom 😜

IMG_20211117_122821.jpg

Masz rację, zbyt zaufałem instrukcji, a nie zwróciłem uwagi na te detale na zdjęciu.  Następny w kolejce jest R35, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

• 3 weeks later...

Bardzo fajnie wyszedł, ja też na R-35 ciągnąłem czarnym pisakiem, ale mój się niestety rozmazał przy pokrywaniu modelu Sidoluksem, więc musiałem potem poprawiać pędzelkiem. Podpowiesz, jakiego cienkopisu użyłeś?

8 godzin temu, GreGG24 napisał:

Bardzo fajnie wyszedł, ja też na R-35 ciągnąłem czarnym pisakiem, ale mój się niestety rozmazał przy pokrywaniu modelu Sidoluksem, więc musiałem potem poprawiać pędzelkiem. Podpowiesz, jakiego cienkopisu użyłeś?

W zasadzie niczego specjalnego nie szukałem, wziąłem to, co miałem pod ręką - BIC Marking; ultra fine point, permanent marker. Do lakierowania użyłem pomarańczowej Hataki, być może składniki tego lakieru nie gryzły się z cienkopisem, bo nie musiałem niczego poprawiać; to raczej dzieło przypadku, z pozytywnym rezultatem dla mnie. 

• Like 1