pezetinz Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 Chciałbym przedstawić swoją pierwszą galerię na forum. Na co dzień jestem modelarzem kartonowym, ale po zakupie jakiś czas temu aerografu wróciły chęci do sklejania modeli plastikowych, od których z resztą zaczynałem przygodę z modelarstwem. Nadal się uczę technik, z którymi nie miałem do czynienia 20-kilka lat temu. Co mi wyszło - widać na poniższych zdjęciach. Na pewno brudzenie jest za mocne i za ciemne, nad tym będę musiał jeszcze popracować. Model malowany pomarańczowymi Hatakami i zabezpieczony również takim lakierem. Bardzo mi się te farby spodobały. Na ostatnim zdjęciu widać TKS-a z nkm-em, który był zasadzie pierwszym plastikowym modelem sklejonym przeze mnie po ponad 20 latach przerwy. Dużo nauki jeszcze przede mną, mam nadzieje, że kolejne modele będą wyglądać lepiej. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 16 Listopada 2021 Share Napisano 16 Listopada 2021 Jest dobrze. Brudku może trochę za dużo i zbyt jednostajny. W TKS-ie wydech rozwierciłeś? Jak uzyskałeś idealnie równe czarne linie pomiędzy plamami kamuflażu? Działaj dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 16 Listopada 2021 Autor Share Napisano 16 Listopada 2021 9 godzin temu, Michal_G napisał: Jest dobrze. Brudku może trochę za dużo i zbyt jednostajny. W TKS-ie wydech rozwierciłeś? Jak uzyskałeś idealnie równe czarne linie pomiędzy plamami kamuflażu? Działaj dalej! Do tej pory brudziłem pojazdy w skali 1:25 i było to znacznie łatwiejsze niż w przypadku 3 razy mniejszego modelu. TKS prosto z pudełka, bez żadnych poprawek. A czarne linie - zaryzykowałem i wykonałem je czarnym cienkopisem - na szczęścia warstwa lakieru była na tyle skuteczna, że późniejsze brudzenie i zmywanie washa nie miały już wpływu na użyty cienkopis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorStachu Napisano 16 Listopada 2021 Share Napisano 16 Listopada 2021 Fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 17 Listopada 2021 Share Napisano 17 Listopada 2021 Powrót do zabawy bardzo udany. Może odrobinę "brudzing" zbyt monotonny, IMO dodanie paru delikatnych pionowych smug chyba by urozmaiciło czołgutka. Nie mówiąc już jak "trendi" by to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Listopada 2021 Share Napisano 17 Listopada 2021 Bardzo ładny model! Czym zrobiłeś czarne linie podziału kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 17 Listopada 2021 Share Napisano 17 Listopada 2021 Modeliki fajne w odbiorze. Malowanie bardzo mi się podoba. W przyszłych modelach FtF polecam trochę pracy nad merytoryka bo czasem naprawdę niewiele trzeba zmienić Co do H-35 szkoda że dokładnie nie przejrzałeś gazetki bo jest tam zdjęcie tego pojazdu. Akurat ten pojazd miał nieco inny detal na przednim pancerzu. Producent dał obie wersje w ramkach ale instrukcja tego nie uwzględnia. Ja już od dawna nie ufam instrukcjom 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 17 Listopada 2021 Autor Share Napisano 17 Listopada 2021 7 godzin temu, FLECZER napisał: Modeliki fajne w odbiorze. Malowanie bardzo mi się podoba. W przyszłych modelach FtF polecam trochę pracy nad merytoryka bo czasem naprawdę niewiele trzeba zmienić Co do H-35 szkoda że dokładnie nie przejrzałeś gazetki bo jest tam zdjęcie tego pojazdu. Akurat ten pojazd miał nieco inny detal na przednim pancerzu. Producent dał obie wersje w ramkach ale instrukcja tego nie uwzględnia. Ja już od dawna nie ufam instrukcjom Masz rację, zbyt zaufałem instrukcji, a nie zwróciłem uwagi na te detale na zdjęciu. Następny w kolejce jest R35, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Bardzo fajnie wyszedł, ja też na R-35 ciągnąłem czarnym pisakiem, ale mój się niestety rozmazał przy pokrywaniu modelu Sidoluksem, więc musiałem potem poprawiać pędzelkiem. Podpowiesz, jakiego cienkopisu użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 8 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2021 8 godzin temu, GreGG24 napisał: Bardzo fajnie wyszedł, ja też na R-35 ciągnąłem czarnym pisakiem, ale mój się niestety rozmazał przy pokrywaniu modelu Sidoluksem, więc musiałem potem poprawiać pędzelkiem. Podpowiesz, jakiego cienkopisu użyłeś? W zasadzie niczego specjalnego nie szukałem, wziąłem to, co miałem pod ręką - BIC Marking; ultra fine point, permanent marker. Do lakierowania użyłem pomarańczowej Hataki, być może składniki tego lakieru nie gryzły się z cienkopisem, bo nie musiałem niczego poprawiać; to raczej dzieło przypadku, z pozytywnym rezultatem dla mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi