Skocz do zawartości

[W] VK45.01(P) „Rammtiger” (1/35, Das Werk)

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Ciałko,

oto warsztat tego... „czegoś” 😉 
Historycznie: ponoć po stalingradzkich „problemach” szkopy takie coś przygotowały do testów. Ale dowodów na to ani po tej stronie frontu (wschód), ani po tamtej (zachód) nie ma - nic się nie zachowało.
Modelarsko: Das Werk jest do d... I jest to już trzeci model, który utwierdza mnie w tym przekonaniu  Tyle tylko, że skubańce, mają ciekawe (dla mnie of coz) tematy, więc nie mając wyboru biorę... A potem przypominam sobie podczas pracy nad nim słownik wyrazów obcych i brzydkich 😉

Dobra, tyle zostało zrobione - teraz czas na malowanko.

ramm_01.thumb.jpg.5b254f04b4e3ff0ceadce386ee961580.jpg

ramm_02.thumb.jpg.2f2cb538514b3164c87a67c9b3c27e74.jpg

ramm_03.thumb.jpg.1fc7c62aa9dbbe602c515dfae2e7770a.jpg

ramm_04.thumb.jpg.40f02205abe9d11d03af750491a3fbca.jpg

ramm_05.thumb.jpg.8db412b1fd3d79afe7ed33ad4d1a0821.jpg

ramm_06.thumb.jpg.eb94d262d23045b18bf767f4c6256e0a.jpg

ramm_07.thumb.jpg.8f06376509611a1e2c7192dd6dc3dca4.jpg

ramm_08a.thumb.jpg.9c1227f774cf1fb47627bc2a3f0302ec.jpg

ramm_08c.thumb.jpg.da156e160cc9575db0c39010c5edb447.jpg

ramm_09.thumb.jpg.5966c1b7bbb9ae36898c29a9b2fe19f6.jpg

• Like 3

fajny - taki jakby zupełnie nie z II , a z jeszcze w I WŚ 

4 minuty temu, Thalgonis napisał:

Das Werk jest do d...    i jest to już trzeci model, który utwierdza mnie w tym przekonaniu

a co z nimi nie tak?     spasowanie do dudy?    czy ślady po wypychaczach w dudowych miejscach?

pytam bo ciekawy mają zestaw z Würzburgiem (FuSE 62) ---> od czasu do czasu nachodzi mnie ochota żeby go kupić  :haha:

Spasowanie przede wszystkim - niektóre elementy trzeba sklejać ze sobą na dwie raty. Najpierw jedna strona, a jak dobrze wyschnie to dopiero druga - takie są „spaczenia” niektórych elementów, co powoduje ich mocne „sprężynowanie”… 

• Thanks 1

A to nie jest tak, że Das Werk ma przepaki innych producentów?

Mam UAZ-a z Das Werk i jest to Trumpeter połączony z voyagerem i DEF-em.

Myślę, że tu jest podobnie.

Sprawdź czy to nie jest ten sam model co tu z dodanymi częściami pancerza:

Możliwe (a nawet pewne patrząc na tę instrukcję Dragona) nie zmienia to jednak faktu, w jakim „stanie” są części w środku... Może to niespasowanie spowodwane jest zużytymi formami, chociaż co do jakości odwzorowania szczegółów wszystko jest OK, a w przypadku zużytych form byłoby mydło... 

PS. na pudełku stoi „w kooperacji z Amusing Hobby”. Pełna historia na SM ukazuje drzewo genealogiczne, sięgające nawet Italerii :) 

77065398_VK45.01(P)Rammtiger(DasWerk).thumb.jpg.6a78516c98dd042c7186a19bacf22a60.jpg

12 minut temu, Stojkovic napisał:

To juz masz odpowiedź dlaczego jest jak jest w pudełku :)

Że niby praprzodek to italerka? :) 

Nie demonizujmy tej firmy za bardzo - robiłem od nich Pumę: cudowne wręcz spasowanie, model idealny konstrukcyjnie.  A historycznie SM pokazuje, że model od początku był ich - to inni robili przepaki oryginału :)

31 minut temu, Thalgonis napisał:

Może to niespasowanie spowodwane jest zużytymi formami, chociaż co do jakości odwzorowania szczegółów wszystko jest OK, a w przypadku zużytych form byłoby mydło...

już prędzej obstawiałbym jakiś dudowy plastik a więc materiały "po taniości" skoro takie zwichrowania są  :hmmm:

Z tego co znalazłem w sieci:

Problemy stalingradzkie „zmusiły” niemców do kombinowania z maszynami do oczyszczania ulic z barykad i tymczasowych budowli. Wykorzystali do tego podwozie projektu Porsche VK4501 (na którym oparto Ferdynandy i Elefanty). Ukończono ponoć 3 takie pojazdy i przygotowano je do przejścia głównych testów. Jednak dane dotyczące ich użycia podczas działań wojennych nie są dostępne. Nie ma również potwierdzonych danych dotyczących przechwycenia tego sprzętu przez wojska radzieckie.