Staryfajter1954 Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Posiadam taki zestaw kalkomanii do modeli samolotu McDD RF-4C/E Phantom II. Niestety został on zawilgocony i teraz mam w związku z tym pytanie czy macie pomysł na ich odratowanie celem użycia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 (edytowane) Wysuszyć tylko nie na chama, dać czas ( może w bibułki? Potem zabezpieczyć Microscale liquid decal na wierzch? Obłożyć papierem pergaminowym lub do pieczenia i w grubą książkę. Edytowane 21 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 5 godzin temu, myszaty napisał: Wysuszyć tylko nie na chama, dać czas ( może w bibułki? Potem zabezpieczyć Microscale liquid decal na wierzch? Obłożyć papierem pergaminowym lub do pieczenia i w grubą książkę. Dzięki ale te kalkomanie są już od dawna suche tylko zastanawiam się czy można je ponownie odmoczyć by ponownie je moc nałożyć ? Czy np płyn do kalkomanii „3” w tej sprawie pomoże ? Czy to wystarczy do ich odklejenia a może lepiej użyć octu do ich odmoczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Ocet może zniszczyć film... Ja bym przemalował liquidem i spróbował odkleić normalnie w wodzie. Dopiero jak nie pójdzie w wodzie, to agresywne środki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 7 minut temu, myszaty napisał: Ocet może zniszczyć film... Ja bym przemalował liquidem i spróbował odkleić normalnie w wodzie. Dopiero jak nie pójdzie w wodzie, to agresywne środki. Rozważam też użycie płynu na kalkomanie z Wamodu nanoszonego aerografem jak „3” ale nie wiem czy to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Jest jeszcze to: Klej służący do podklejania kalkomanii, które uległy uszkodzeniu na modelu lub podczas nakładania leżały zbyt długo w wodzie i utraciły właściwości klejące. https://allegro.pl/oferta/klej-do-kalkomanii-tamiya-10ml-10936104782?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_ss&ev_adgr=kolekcje&ev_campaign_id=14598257198&gclid=EAIaIQobChMI0vjr6Ob29AIVRAOLCh1yOwHQEAYYAiABEgLVB_D_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 24 minuty temu, robertmodelarz napisał: Jest jeszcze to: Klej służący do podklejania kalkomanii, które uległy uszkodzeniu na modelu lub podczas nakładania leżały zbyt długo w wodzie i utraciły właściwości klejące. https://allegro.pl/oferta/klej-do-kalkomanii-tamiya-10ml-10936104782?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_ss&ev_adgr=kolekcje&ev_campaign_id=14598257198&gclid=EAIaIQobChMI0vjr6Ob29AIVRAOLCh1yOwHQEAYYAiABEgLVB_D_BwE Mam ten klej i jest przydatny ale mi chodzi jak odmoczyć kalkomanie z kartonika, który uległ zawilgoceniu/zalaniu tak, żeby zeszły bez uszkodzenia ? Kiedy udałoby się je namoczyć i odkleić to potem jak najbardziej można użyć pokazanego przez Ciebie kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 A nie możesz po prostu poświęcić np. hiszpana na próby? Przetestuj różne metody i zobaczysz, która daje najlepsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 1 godzinę temu, slawbo napisał: A nie możesz po prostu poświęcić np. hiszpana na próby? Przetestuj różne metody i zobaczysz, która daje najlepsze efekty. Raczej jak już to Niemca bo krzyży mam trochę. Maszyna chciałbym, żeby była amerykańska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 A więc Niemca poświęcisz? Nie, no spoko, rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 10 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: macie pomysł na ich odratowanie celem użycia ? Używałem do odratowania starych, wysuszonych i pękających od samego spojrzenia kalek Techmod-u. Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 2 godziny temu, HKK napisał: Używałem do odratowania starych, wysuszonych i pękających od samego spojrzenia kalek Techmod-u. Działa. Mam ten specyfik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 2 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Mam ten specyfik. To spróbuj użyć. Ja naniosłem dwie warstwy pędzlem na wierzch kalkomanii. Najpierw spróbowałem z jedną warstwą, ale okazała się za słaba - pękająca kalka rwała również ten lakier. Po wyschnięciu, obcinałem oczywiście nadmiar. Tak odnowiona kalka odchodziła od podkładu i kładła się bez problemów. Na płyny zmiękczające reagowała prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi