HKK Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Projekt zaczęty lata temu i kontynuowany z długimi przerwami. Prawie straciłem do niego serce, ale rzutem na taśmę dokończyłem niedawno. Dlatego jestem zadowolony może nie z efektu, ale właśnie z faktu ukończenia. Wiele innych rozdłubanych prac nie ma u mnie takiego szczęścia. Do rzeczy. Podstawą był model Academy. Ale kadłub ma przeszczepione elementy z Hasegawy. Parę detali jest z zestawu Revell-a (np zaczepy podwieszeń). Zestaw Aires-a do silnika i wnętrza. Elementy z blachy Part-a tu i ówdzie. Nieco skracza, dużo piłowania i szlifowania. Vacu Squadron-a. Szczerze powiedziawszy, połączyć to wszystko do kupy było małym koszmarem. Szczególnie żywice Aires-a są fatalne w pasowaniu. Co niestety widać, mimo moich wysiłków. Makro obnaża wszystkie niedoskonałości, które podczas budowy mi umknęły. Trudno. Efekty odrapania i brudzenia też robiłbym już inaczej. Na szczęście na półce prezentuje się nieźle. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez HKK 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 I po raz kolejny sprawdziło się jedno z praw Murphy'ego: jeśli tylko skończysz długo budowany i mocno wypasiony model, natychmiast ukaże się na rynku nowy i lepszy od właśnie zbudowanego . Duży plus za chęci i ambicje, widać dużo włożonej pracy. Jeśli tylko możesz to popraw koła, ugięcia nie zgrały się z podłożem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2021 Spokojnie, Mustang z Army powstanie na pewno. Kółek raczej nie poprawię, musiałbym odcinać i wszczepiać wzmocnienia. Niestety zmontowałem podwozie wcześniej i źle zmierzyłem kąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 Dużo pracy, szacun! Bardzo podobają mi się obicia. Na pierwszy rzut oka jest fajnie, ale silnik na zbliżeniach traci, widać niedopasowanie. Nie wymądrzam się, bo też przez to przechodziłem. Czy mi się zdaje, że invasion stripes są bardziej matowe niż reszta? Ja bym pociągnął matem całość, ale to ja - po prostu lubię mat, ewentualnie lekka satyna. Ale to szczegoły. Najbardziej razi mnie niepomalowana limuzyna osłony kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) 9 godzin temu, kozborn napisał: Najbardziej razi mnie niepomalowana limuzyna osłony kabiny. Dolna krawędź na modelu jest również niemalowana na zdjęciach, bo robiłem to już po sesji fotograficznej. Edytowane 24 Grudnia 2021 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 24 Grudnia 2021 Share Napisano 24 Grudnia 2021 Dolna krawędź jest jednak czymś pociągnięta, ale nie będę się spierał. Nie zmienia to faktu, że w oryginale ta niepomalowana owiewka również mnie razi Jakieś półproduktowe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) 39 minut temu, kozborn napisał: Dolna krawędź jest jednak czymś pociągnięta, ale nie będę się spierał. Dolna krawędź jest metalową prowadnicą która mocuje osłonę do szyny w kadłubie i pozwala się po niej przesuwać. Natomiast przednia i tylna krawędź nie były wzmacniane żadnymi listwami jak np. w Spitfire. Pomalowanie dolnej krawędzi odkładałem przez jakiś czas, bo nie byłem pewny jaki tam ma być kolor. Zdecydowałem (odważnie) ze czerwony. Edytowane 24 Grudnia 2021 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Grudnia 2021 Share Napisano 24 Grudnia 2021 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi