alienus Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Cześć, Tym razem trafił mi się całkiem przypadkowo taki oto japoński wynalazek: (model nie za nowyw - wypraski 1997) Założenia projektu: - ma być szybciej niż poprzedni (podand rok ) - ma być fajne i przyjemnie dla relaksu - kleje tylko to co w pudle bez dodatków - może coś poeksperymentuje, na pewno chciałbym zrezygnować z niektórych kalek i spróbować co nieco sam wymalować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Świetny temacik więc zasiadam i kibicuję powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Zawsze są takie założenia, rzadko kiedy są realizowane. Wobec tego trzymam kciuki i podglądam. Jak malujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Liczę na pomarańczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 Zdecydowałem się na malowanie następujące: jest straszliwie pomarańczowe i takie też spróbuję uczynić Do mieszania wybrałem sobie takie oto farbki: Tamiya XF-64 Farba akrylowa RED BROWN Mr.Color C043 Wood Brown Mr.Hobby Color H024 Orange Yellow Chcę zacząć ciemniej.. coś jak brąz i rozjaśniać w stronę wściekłej pomarańczy. Prace nad ulepecem zacząłem już parę tygodni temu, poniżej krótkie foto story: Wyszedłem od ciemnego bazowego koloru we wnętrzu: a potem frywolnie rozjaśniałem w kilku przejściach, tak by pobawić się trochę malowaniem - ćwiczę sobie taki vertical lightning oraz edge highlighting (a jeszcze więcej poćwiczę na WH40K za którego ostatnio też się zabrałem). Rozjaśnianie krawędzi i błyski świateł na konsolach i guzikach mi się podobają, trochę też srebrnym dry brushem wszystko potraktowałem tu i ówdzie. Jak by ktoś kleił z tego zestawu to kalki na tablice są za szerokie i trzeba je porozcinać by dobrze wpasować - ja się o tym przekonałem w trakcie klejenia i jakoś musiałem je powyginać by trafiły tam gdzie mają być... tak czy siak i tak przez szyby większości nie będzie widać Zrezygnowałem z pasów (na chwilę obecną), bo kalki od tamki to wyglądają paskudnie. Trochę za nisko osadziłem przednią deskę ale to już trudno, bo siedzi już w kadłubie. O kadłubie wspomniałem, no więc i focie: zdjęcia mówią same za siebie - szpachla i pilnik w dłoń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 Stan na dziś: Szpachlowanie i odtwarzanie linii na kadłubie już za mną. Teraz przy skrzydłach od spodu jeszcze torche szlifowania mnie czeka, bo chcę usunąć tę linię w poprzek kadłuba przy końcu skrzydeł. Cała drobnica już sklejona i pociągnięta podkładem i gotowa na psikanie. Tym razem nauczony (?) doświadczeniami kleję wzajemnie drobne elementy do siebie jeszcze na ramce i 99% pomaluję także z ramki. Problem na jaki trafiłem to maskowanie owiewki. Nie idzie w tym momencie zakupić masek nigdzie, poczekam w kolejce może się coś pokaże na bo jakiś nowy producent podobno ma maski wypuścić Można i samemu ale coś czuję że się nie uda https://www.scalemates.com/pl/kits/clear-prop-cpa72063-nanzan-m6a1-k--1393886 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Ja bym spróbował te maski wykonać samemu mimo wszystko. Dość proste kształty, więc pewnie zrobiłbym je za pomocą cieniutkich pasków taśmy przy ramach a wnętrze zalane maskolem. Taśmę na wiatrochronie przycinałbym na szkiełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Fajny bo Japoniec z rzędowym silnikiem to nieczęsty widok, podglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Patrząc na zdjęcia przed szpachlowaniem i po szpachlowaniu sugeruje zwolnienie prac;) Szpachlowania można było uniknąć dopasowując lepiej połówki kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 Z dopasowaniem to jak ze spaniem pod przykrótką kołderką, albo wystaje głowa albo stopy Wierz mi że próbowałem by nie dokładać sobie zbędnej pracy. Co do masek to okna mają zaokrąglone krawędzie a tego to już nie wytnę, rozważałem zalać całe powierzchnie okien maskolem, ale wtedy prostych linii raczej nie uzyskam (chyba by maskować taśmą przed maskowanie maskolem... ). Jest jeszcze opcja że są takie maski pocięte fabrycznie na mikro trójkąty i okręgi (chyba w katalogu mrHobby to widziałem) i z tego wyklejankę zrobić by można... No coś wymyślę i oby mi to rok nie zajęło bo założenia projektowe padną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Z zalewaniem całych okien maskolem bym zrezygnował, bo wtedy wyjdą poszarpane krawędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 O to faktycznie dość niewdzięczna robota z maskowaniem tego wiatrochronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Zawsze możesz kupić dedykowane maski https://www.hannants.co.uk/product/CPA72063?result-token=mJYrc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 49 minutes ago, Moses said: Zawsze możesz kupić dedykowane maski https://www.hannants.co.uk/product/CPA72063?result-token=mJYrc no wiem, to bedzie jakies £13.68 za jedna kartkę i model od razu potroi swoją wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 7 minut temu, alienus napisał: no wiem, to bedzie jakies £13.68 za jedna kartkę i model od razu potroi swoją wartość Kupuj drogie modele (ZM), wtedy nie odczujesz kosztów dodatków. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 16 minut temu, alienus napisał: no wiem, to bedzie jakies £13.68 za jedna kartkę i model od razu potroi swoją wartość Zobacz PRVa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2022 Dzień dobry. Szpachlowanie uczynione. Tym razem postanowiłem poeksperymentować i polerką przejechać jeszcze na koniec już po głaskaniu (gdzieś na youtube widziałem że tak jeden mistrz polecał robić) i myślę że wyszło to z dobrym skutkiem. Fajnie pod światło widać czy jest już wystarczająco równo czy jeszcze trzeba walczyć, mam nadzieję że udało mi się to na zdjęciach uchwycić. Linie odtwarzałem jak zwykle czeską piłką oraz igłą do aero, wiadomo - mogło by był równiej... szczególnie na spodzie... ale jakoś zawsze mi się wydaje że tym razem bez prowadnicy i wyjdzie prosto bo tak szybciej i.... oooops zeszło w bok aaa nie widać Też polerujecie swoje lataki przed podkładem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Ja również dołączam do grona kibicujących z owiewką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) 5 godzin temu, alienus napisał: Też polerujecie swoje lataki przed podkładem? Ja przed podkładem to szczerze mówiąc matuję delikatnie papierem 1500/2000/2500, a następnie odtłuszczam benzyną ekstrakcyjną przy zastosowaniu pędzla. Po paru mintach, jak benzyna dokładnie odparuje pryskam podkładem. Edytowane 15 Stycznia 2022 przez radziu_82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Nad szlifowaniem arto jeszcze posiedzieć, w szczególnosci na łączeniu płata z kadłubem na spodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 9 hours ago, radziu_82 said: Ja przed podkładem to szczerze mówiąc matuję delikatnie papierem 1500/2000/2500, a następnie odtłuszczam benzyną ekstrakcyjną przy zastosowaniu pędzla. Po paru mintach, jak benzyna dokładnie odparuje pryskam podkładem. Jak odtluszczasz i matujesz, to już chyba pokład nie potrzebny? No bo w sumie to jego główne zadania :)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 33 minuty temu, alienus napisał: Jak odtluszczasz i matujesz, to już chyba pokład nie potrzebny? No bo w sumie to jego główne zadania :)? No ja na tak przygotowaną powierzchnię pryskam surfacera 1500. Ja uważam, że podkład jest potrzebny mimo wszystko. A podkład musi się dobrze trzymać powierzchni. Zwłaszcza, że akrylowe podkłady nie są podkładami agresywnymi i nie „wżerają się” w plastik. Więc przygotowanie powierzchni pod podkład jest również istotne. Po podkładzie lepiej widać też różne niedoskonałości powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Wkleiłem owiewkę, siadła elegancko. W lewej miałem ClearFix w prawej ExtraThinCement... Przy pierwszym zastanawiałem się czy nie zostaną brzydkie ślady kleju, przy drugim czy opar rozpuszczalnika w kleju nie "zamgli" mi szybek. Wypadło na extra thin, i udało się elegancko. Trochę owiewka nie chciała usiąść jak trzeba ale w końcu wpasowała się jak należy. Pstryk. Teraz będzie ciężej szlifować od spodu by tej antenki nie urwać 22 minutes ago, radziu_82 said: No ja na tak przygotowaną powierzchnię pryskam surfacera 1500. Ja uważam, że podkład jest potrzebny mimo wszystko. A podkład musi się dobrze trzymać powierzchni. Zwłaszcza, że akrylowe podkłady nie są podkładami agresywnymi i nie „wżerają się” w plastik. Więc przygotowanie powierzchni pod podkład jest również istotne. Po podkładzie lepiej widać też różne niedoskonałości powierzchni. Surfacerem jeszcze się nie bawiłem. Na razie psikałem podkłady Tamki z puszki albo vallejo z aero (ale to na figurki). Surfacerem chce spróbować Panterę pociągnąć jak już ją skończę (co leży na warsztacie 3ci rok ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Do owiewek polecam Mig Ultra Glue: Agresywne kleje jednak rozpuszczają miejsce łączenia i to wygląda tak średnio. Jeszcze mogę Ci podpowiedzieć taki patent (w zależności od tego, gdzie się wkleja owiewkę), ale żeby brzeg owiewki (krawędź od czoła) pomalować na kolor wnętrza, czyli tak jak tutaj u Ciebie - na czarno. Wówczas nie srebrzy się tak ta krawędź, bo ona zawsze jakoś będzie widoczna. I później kleić to właśnie Migiem Ultra Glue, bo on nie rozpuszcza farby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Ooo fajny pomysł. Jednak zawsze warto rozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi