Skocz do zawartości

AICHI M6A1-K NANZAN (SEIRAN KAI) - Tamiya 1:72

alienus

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Mig Ultra Glue to nie jest klej agresywny. I jak na modyfikowany PVA, to w mojej ocenie klei dość mocno. Zazwyczaj owiewki nie są elementami konstrukcyjnymi etc. Wygląda też całkiem przeźroczyście. Nawet swego czasu robiłem z tego Miga szkiełka na tablice przyrządów, tzn. po pomalowaniu lub położeniu kalkomanii kropelka tego kleju w miejscu zegarów stwarza wrażenie przeszklenia.

W ramach czekania na maski zająłem się czym się da.

Podkład na spodzie by wyłapać poprawki.

image.png.06d8290bc45eb6a3e735486457560338.png

Oraz drobnica, ... trochę stali i aluminium.

Oponki XF1 flat black matt ale planuje je jak już wszystko będzie razem jakimś dry brushem pociągnąć by je trochę rozjaśnić i nadać zużycia od kołowania, a wnętrze kółek w błyszczącym aluminium z C-08. Śmigło XF-64 zgodnie z instrukcją a do wmalowania jeszcze żółte paski zostały (nie wiem czemu Tamiya przewidziała te paski jako kalki?). Myślę też przyciemnić miejscami śmigło ciemniejszym brązem bądź po prostu washem brązowym oraz kilka drobnych obić... zobaczymy. 

image.png.9306d47cd959790fb5b81b930462df10.png

• Like 1

Na koła kup sobie Tire Black gunze, albo German Grey Vallejo, ogólnie używanie głębokiej czerni to zuo

• Thanks 1

Smoke od Vallejo też jest fajnym kolorem wojennej gumy na koła. Jednak jeśli chcesz szybko pomalować je za pomocą aero to rówież polecam wszelkiej maści Tire blacki, czy to od gunze czy tamki :) 

Edytowane przez piotr2498
  • Thanks 1

Fajnie że mimo przestoju w oczekiwaniu na aftermarkety działasz na tyle ile można. Będzie cymesik model :piwo:

1 hour ago, kapsel said:

Fajny kolorek na śmigle.. zdradzisz czego użyłeś?

Jasne, żadna tajemnica ani żadne czary :)
Brąz XF-64  - na zdjęciu idzie bardziej w czerowny bo lampka co zdjęcię pstrykałem ma żółte światło. Jak lekko zdjecie zmotykować by uzyskać właściwy kolor to brąz to by wygladalo mniej wiecej tak jak niżej: (paski usunąłem bo już w zielony poszły :D )

image.png.05d99fbd6a1a98591d217efd4869b5c9.png

Paski XF-3 - klejone taśmą wszystko prócz pasków i potem psikane - jeden był krzywo więc cały płat był do malowania od nowa ale nie ma śladu 😉 a przynajmniej nikt nie zauważył :D 
Kolor pasków na wcześniejszym zdjęciu jest tak jak w rzeczywistości - żółte światło nie przekłamie żółtego.
Rozcieńczam leveling thinnerem od mr hobby tak 1:1 na oko. Bo po to bozia dała oczy by robić na oko :D  

• Thanks 1

Dzięki :super: do swojego japsa planowałem dać Gunze Propeller Color, jednak wydaje mi się zbyt ciemny w tym przypadku. 

• 3 weeks later...

Niespecjalnie równo te maski leżą, co widać bardzo dobrze na zdjęciu od góry - porównaj strony lewą i prawą.

Efekt może okazać się nieciekawy.

Witam, zacząłem go malować... i tak... najpierw wyszło mi cappuccino :) 

image.png.fb50d11a46ccef5d194d3cbd7ee23f00.png

potem... erm no musztarda :) 

image.png.57152ce635c09efb18fb3ef3df00061a.png

Wziąłem się zatem za Citadeliki z półki by chociaż przypominało to samolot w zamierzonych barwach....

Najpierw baza bardziej w czerwieni....

image.png.7e40d1329d47d9cf8e511ae5117c12db.png

a potem docelowa pomarańcza :) (uważny widz zauważ że antena urwana po raz kolejny, chyba z 6 jak zliczę, za co się samo biczuję :D  )

Najpierw rozjaśnianie środków a następie mgiełka po całości...

image.png.7085bb7f33941a163eb41d1afed3f8b6.png

i z dołu:

image.png.71564f2dd8a7abb0fd52bd30dd7bcd17.pngi z dołu:

i z góry:

image.thumb.png.1b3c4fb9db4c33a89d97a792d0df994a.png

efekt - po japońsku - czyli  jako tako 😉 

• Like 3

Obiecująco wygląda.. zdaje się że model w takim kolorze jest całkiem wymagającym obiektem. Kibicuję :super:

• Thanks 1

Dawno tu nie zaglądałem a tu proszę taki etap juz, wygląda coraz ciekawiej 👍

P.s. widzę ten samolot to jeden z nielicznych przypadków gdy konstruktorzy pomyśleli i o modelarzach i ścięli statecznik pionowy żeby lepiej na grzbiecie leżał 😆

Pozdr! ww

• Haha 2

Wypsikałem dziś małe co nieco.
Krawędzie okręgów są delikatnie rozmyte -  wprost proporcjonalnie do poziomu przylegania masek do powierzchni :D    
Środki subtelnie jaśniejsze... Przy tych kolorach samolotu trochę trudno zdjęcia zrobić :hmmm:

image.png.742daf9a692e435a1863b00765ce9ab6.png

image.png.4b5189dc41e1fa691e29aedf1814b053.png

tu focia tylko ze światłem dziennym - lepiej na niej widać że to nie jeden kolor wszędzie na samolocie 😛 

image.png.a029d2bd163a3546f7aa6f1cac564e4d.png

Pozdrawiam,

Paweł

• Like 2

Nadal walczę, ale idzie ciężko... okazuje się że citadelki (do pędzla) co użyłem żeby mieć kolor jak trzeba dały dość chropowatą powierzchnię (szybko schną w aero i rozkurz się robi),
następnie dosyć mało umiejętnie chyba nałożyłem na to lakier gloss (mr hobby 46 + leveling thinner tak 1:2) aerografem - coś z tymi lakierami mi to nie wychodzi 😛 Jak ktoś ma instrukcję jak to robić to chętnie się do edukuję :) 
W efekcie uzyskałem dosyć koszmarną pomarańczową skórkę. 
Papierkiem 2000 trochę to wygładziłem (urywając przy okazji antenę po raz 7 🥲, i gdzieniegdzie przecierając do podkładu 🥲), próbowałem też polerować ale wiele to nie dawało, musiałbym zejść z gradacją na 100 chyba a to już bym wyczyścił do podkładu.
Finalnie pociągnąłem jeszcze raz lakierem Tamki ale tym razem z puszki i to tak "na mokro", w nadziei że jakoś schnąc to wyrówna mi to powierzchnię - pewnie po liniach podziału wiele nie zostanie po takim zabiegu ale zobaczymy jak już sobie dobrze wyschnie.

[edit - fotki]

wyschło, i jest tak. 

image.png.fd709bdfd3b2a6fe8825b2335a4d9808.png

image.png.8f64f3c83beabf0cc73566973d3ce5d4.png

Edytowane przez alienus

1 minute ago, piotr2498 said:

Za słabo rozcieńczyłeś ten lakier, który swoją drogą jest gęsty jak smoła. Następnym razem spróbuj co najmniej 1:4.

Zacząłem w proporcji 1:1 to mi zakało aero na amen i nic nie chciało lecieć przy całkowicie otwartym spuście 🤣