pmroczko Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Dzień dobry! Chciałbym przedstawić zdjęcia nietypowego dla mnie modelu - jest to izraelski Kfir C2. Model wykonałem z zestawu firmy Revell, jest to przepak Italeri z bardzo ładnymi kalkomaniami. Zestaw uzupełniłem sporą ilością dodatków - żywiczny silnik, koła z Reskita i rurka pitota Mastera. Do tego wkomponowałem do kabiny żywiczny fotel wyrzucany - wziąłem go ze zniszczonego starego modelu, więc w sumie już nie wiem kto to produkował - recycling. Pociski powietrze powietrze to Sidewindery z zestawu Hasegawy. Sam zestaw ma niewielką ilość części, ale spasowanie jest słabe - w związku z tym zajęło mi to ponad rok, żeby porządnie go poskładać i potrzeba było sporo szpachlowania i rycia linii podziału, żeby w miarę to wyglądało. Na początek dwie foty, póki baterie się ładują, a ja w międzyczasie zrobię więcej: Dziękuję za uwagę i pozdrawiam Paweł 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Bardzo fajny, mam słabość do tej maszyny. Warto było się pomęczyć . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Fajnie się prezentuje. Jedyna uwaga merytoryczna, Kfiy nie przenosiły Sidewinderów, uzbrojone były w rakiety Python Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 (edited) W dniu 16.01.2022 o 10:38, Moses napisał: Kfiy nie przenosiły Sidewinderów, uzbrojone były w rakiety Python Oj, chyba nie do końca: Edited August 5, 2023 by barszczo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirage3 Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 (edited) @Moses- przecież bym takiego babola nie zrobił... Sprawdziłem to, w książce Kwasa i Gołembiewskiego (Monografie lotnicze 27) - tam jest napisane, że Sidewindery były używane. Dodatkowo widać to na tym klimatycznym filmie z przełomu lat 70-tych i 80-tych: Dziękuję za Wasze miłe słowa i pozdrawiam Paweł Edited January 16, 2022 by pmroczko Dostrzeżono błąd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rymulus Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Fajny, lubię te żydowskie malowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Kajam się 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 Cześć! To jeszcze kilka fotek: Jeszcze raz dziękuję za uwagę i pozdrawiam Paweł 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirage3 Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 @pmroczko Proszę nie przekręcać nazwisk tam jest jak byk Gołembiewski napisane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 Cześć! Rozumiem, że to ktoś kogo znasz... Już poprawiłem - podziękuj mu za tę monografię, bardzo mi pomogła przy budowie. Pozdrawiam Paweł 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts