Olej88 Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 Witam. Potrzebuje pomocy. Z czego zrobić włócznie, Piki do skali 1:72? Widziałem gdzies o bardzo małej średnicy patyczki ale nie pamiętam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Można próbować rozciągać ramki nad ogniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Igły do punkcji lędźwiowej? https://medicaldepot.pl/materialy-jednorazowe/diagnostyka/igly/do-znieczulen/igla-do-nakluc-bd-spinal-needle-1-2-x-90-mm-1-szt-7340.html Są w różnych średnicach. W środku jest bardzo cienka stalowa igła - prowadnica które będzie zarówno wytrzymała jak i długa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Cześć! To ja bym zaproponował coś tańszego - struny gitarowe. Mając znajomego gitarzystę można je dostać za darmo, występują w różnych grubościach. Bonus - sposób na wykonanie grotów: zanurzyć końcówkę w super-glue, może powtórzyć, żeby się uformowała twarda kropla, i tę opiłować na ostro. Mam nadzieję, że to się przyda - pozdrawiam i życzę powodzenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Rurki i pręciki od Albion Alloys. Są w rozmaitych grubościach i z różnych materiałów. Aluminiowe łatwo przyciąć. https://www.martola.com.pl/producenci/pl355/t144 Ja używam w lotnictwie do wykonywania luf, rurek Pitota i różnych siłowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Fixer napisał: Rurki i pręciki od Albion Alloys. Są w rozmaitych grubościach i z różnych materiałów. Aluminiowe łatwo przyciąć. Nie tylko aluminiowe łatwo przyciąć. Kładzie się rurkę na twardej powierzchni i roluje po niej jakimś ostrzem. A co do pytania na początku wątku, to chyba najlepiej policzyć jaka grubość jest potrzebna. Średnica włóczni czy innego kija bojowego to coś w okolicach 40 mm, raczej mniej niz więcej. W skali 1/72, 0.4mm - 0.5mm byłoby ok. Drucik stalowy o takiej średnicy nie powinien być problemem. Drucik wydaje się lepszy od rurki czy igły, bo chyba łatwiej wykonać grot. Plastikowy pręcik o tak małej średnicy moze być z kolei zbyt delikatny. Chociaż to zależy od materiału i długości. Warto spróbować, właśnie przez wyciągnięcie ramki na gorąco. Przeżroczyste ramki są zwykle najtwardsze. Edytowane 22 Stycznia 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Wyżej wspomniany mandryn do igły, ale tego rozmiaru, ma średnicę 0,6 mm, mogę polecić https://medicaldepot.pl/materialy-jednorazowe/diagnostyka/igly/igla-do-nakluc-bd-spinal-needle-0-9-x-90-mm-1-szt-383248156.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi