socjo1 Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Proszę o wyrozumiałość, ponieważ jest to mój pierwszy warsztat. Lotniczy na Modelworku. Prowadzę go równolegle na PWM-ie, w ramach konkursu. A w dodatku nie będzie to warsztat typowy i tylko mój, ponieważ będziemy robić model wspólnie z Mikołajem - moim 8-letnim synem. Tak jak pisałem nieco gdzie indziej, wcześniej zrobiliśmy wspólnie starego Wellingtona z Matchboxa, teraz pomaga mi przy Tornado i taka forma współpracy bardzo nam odpowiada. Generalnie Mikołaj pasjonuje się lotnictwem, historią i książkami. Porównuje dane, czyta, rysuje i tworzy dziesiątki swoich własnych projektów, no nie ma już szafy, żeby to wszystko pomieścić ... Kiedy ostatnio spytałem go, czy nie chciałby czegoś znów skleić, za chwilę... nie mogłem sie odkleić od niego. Stanęło na Otterze. Uwielbiam tę maszynę, choć jest to przykre że samolot który ma tak wielu użytkowników, tyle ciekawych malowań i zastosowań, do dziś dzień nie doczekał się jakiejś bardziej nowoczesnej miniatury. Do wyboru mamy albo stargo Matchboxa w reinkarnacji Revella albo nic. Wybraliśmy opcje pierwszą. Myślę, że takie wspólne działanie z dzieckiem to dobry pomysł na wykorzystanie takiego właśnie starego modelu który już odstaje jakością od współczesnych, ale nie jest trudny w budowie i z jakichś względów nie chcemy się go pozbywać. Trochę go będziemy uzupełniać, trochę zmieniać, ale bez szczególnej napinki. Ot, ma być schludnie, mamy się przy tym wspólnie dobrze bawić i zachować płynność działań. Ja trochę pomogę Mikołajowi w niezobowiazującej detalizacji i trudniejszych momentach, syn pomoże mi okiełznać szaleństwa przeróbkowe, tak żeby skończyć całość w terminie. Pierwsze cięcia i aktualizacje wkrótce. Pozdrawiamy, Michał i Mikołaj PS. Tylko... który tu wybrać? Edytowane 23 Stycznia 2022 przez socjo1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 (edytowane) Aby ożywić reakcję sali, na wstępie zaprezentuję fiknięcie kozła po potknięciu się o własne sznurowadła. Ale zacznijmy od początku. Wkleiłem przednie okienko. Żeby było bardziej perwersyjnie, zrobiłem to za pomocą kropelki. Nie bardzo zaparowało, więc pochuchałem i poprawiłem paluchem. Teraz mi się podoba. Mówię Wam, bezcenne! Ponieważ w prawdziwnych Otterach żadnych drzwi nie uświadczysz między kierownikami a pasażerami, otworzyłem gródź. Oczywiście będzie jeszcze obrabiana przed ostatecznym wklejeniem. Tylna gródź w oryginale była zasłonięta jakąś szmatą. Ciemną na jasnym tle, więc z zewnątrz będzie można dostrzec efekt. Szybka decyzja: kroimy. Cudnie. Szybkie działanie i... Hmm... Hmmmm...... Jakby... mniej cudnie. Jak napiszę, "że to tylko na zdjęciach, że na oczy wygląda lepiej", to mi uwierzycie? Tak myślałem... No to wiem, będzie australijski. Tam podobno do góry nogami chodzą. A najprościej będzie, jak sobie jutro nową gródź wyrychtuję. Pewnie będzie gotowa szybciej niż powstawał ten post. PS. Powyrzynałem wszystkie masywne "ustalacze grodzi" ze środka kadłuba. Byłyby strasznie widoczne po jego zamknięciu. Dość trudna operacja, bo tam są wklęsłe kształty ale od kiedy mam dłutko, takie rzeczy to fraszka... Michał Edytowane 26 Stycznia 2022 przez socjo1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 7 godzin temu, socjo1 napisał: będzie australijski. Tam podobno do góry nogami chodzą. Nie podobno, tylko naprawdę. Poza tym, jeśli Ty mogłeś się pomylić wklejając grodzie do góry nogami to - teoretycznie - mogło się to też przydarzyć w fabryce. Mam nadzieję, że Cię to przekonuje. Szczerze - współczuję głównie z powodu tego okienka. I zaczynam niecierpliwie wyczekiwać kolejnych relacji. Obok warsztatu pewnego Mustanga z Mistercrafta, Twój ma szansę stać się moim ulubionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Ło panie co się stanęło temu okienku. Może jednak coś da się z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) 47 minut temu, zaruk napisał: Nie podobno, tylko naprawdę. Poza tym, jeśli Ty mogłeś się pomylić wklejając grodzie do góry nogami to - teoretycznie - mogło się to też przydarzyć w fabryce. Mam nadzieję, że Cię to przekonuje. Szczerze - współczuję głównie z powodu tego okienka. I zaczynam niecierpliwie wyczekiwać kolejnych relacji. Obok warsztatu pewnego Mustanga z Mistercrafta, Twój ma szansę stać się moim ulubionym. Dzięki, również znamy, cenimy i się inspirujemy Twoją subtelną ironię również dostrzegam i bardzo sobie cenię, nie od dziś. 41 minut temu, kozborn napisał: Ło panie co się stanęło temu okienku. Może jednak coś da się z tym zrobić? Jasne! Pomalujemy. I być może nawiercimy, ale to jeszcze nie jest pewne... Pewne są za to dwie rzeczy. Pierwsza: Będzie dobrze, Panie Inżynierze! Druga:będę musiał dorobić węzły podwieszeń, ale to pieśń dalekiej przyszłości. W następnym odcinku: Wjeżdżają betoniary. Edytowane 26 Stycznia 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 @socjo1z moich doświadczeń to wykałaczka i upór potrafią z CA zdziałać cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Powodzenia w budowie Dobrze że Junior się wciągnął w dłubalnictwo, a Ty go nie katujesz "mistercrapem" widzę że zestawowo jest opcja z pływakami - jest pod nią jakieś malowanie pudełkowe? niektóre fajne są - np celebryckie Malediwy : tylko oczywiście jak nie ma kalek to już by trzeba było własnoręcznie maski projektować i ciąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 4 minuty temu, M.A.V. napisał: widzę że zestawowo jest opcja z pływakami - jest pod nią jakieś malowanie pudełkowe? Zbychu, dobrze jest patrzeć czasami w prawo: W dniu 23.01.2022 o 11:19, socjo1 napisał: West Coast Air 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) 5 minut temu, abtb napisał: Zbychu, dobrze jest patrzeć czasami w prawo wybaczcie Obywatele to faux pas ----> szkła noszę prawie -5 i czasem coś umknie Edytowane 26 Stycznia 2022 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Teraz, M.A.V. napisał: wybaczcie Obywatelu Towarzyszu, będzie wam wybaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Na pływakach - jak najbardziej też są. Na ten przykład taki paw błękitnych przestworzy i odmętów: Zbyszku - trochę się już znamy, więc spodziewam się, że wiesz iż żadne tam Maledziwy mnie nie biorą. W ogóle. Ale cieszę się, że pojawił się temat samego samolotu. No bo wiecie jak to jest - przecież te wszystkie dyskusje o zestrzeleniach, słynnych asach czy samej konstrukcji ubarwiają zawsze wątek. A tu... No nie wierzę, że Was Otter nie jara To tak jakbyśmy rozmawiali o extra brykach i nagle ktoś powiedział, że nie jest extra bryką na ten przykład... no, bo ja wiem... O, mam! Citroen Jumpy! Prawda, że trudne do uwierzenia? Tymczasem betoniarki nadjechały i linia produkcyjna już gotowa: Druga zmiana podgoniła wykończeniówkę wnętrz. Zarys podłogi, nowa gródź i... coście hultaje, z drzwiami zrobili??? - A, bo te piłki same tną, Panie Inzynierze... - Poczekajcie, aż zaczniecie szlifować tę szpachlówę! - Aaaa, to już niech się martwi kto inny... 11 godzin temu, M.A.V. napisał: Powodzenia w budowie Dobrze że Junior się wciągnął w dłubalnictwo, a Ty go nie katujesz "mistercrapem" 1. Dzięki. Ale muszę tez podciągnąć wcześniejsze warsztaty... Znów wykonałem ucieczkę w bok... 2. No własnie bardzo się ten model zmisterkrapił przez te wszystkie lata. Powierzchnia strasznie zmordowana, pouszkadzana... Dlatego tyle nałożonego kitu. Ale póki co morale u pomocnika wysokie. I to jest najważniejsze... No to jeszcze wróćmy na chwilę do Maledziwów. Na zachętę kilka filmików, trochę są podobne do siebie, ale może się Wam spodobają. Start jak start, ale to lądowanie... Trochę jak helikopter... I krajobraz oraz jakość pasa startowego bardziej adekwatna dla tego samolociku. Dzień jak codzień u pilota Wydry (Kenn Borek Air z Calgary). Komfort, rutyna, nuda Panie. Proste podejście, równe lądowisko i niczym nie ograniczony dobieg. No i kawiarnia pod nosem. I tylko brzęczyk ostrzeżenia przed przeciążeniem człowieka wkurza. Chyba najlepszy. Drifting i na wstecznym! Pozdrawiamy, M&M Edytowane 26 Stycznia 2022 przez socjo1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Medycznego zrób! Medycznego! Fajny model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 cóż poradzić - taki już ze mnie fetyszysta.... dla mnie jak samolot nie ląduje na wodzie to tylko zwyczajne latadło.... 41 minut temu, socjo1 napisał: Zbyszku - trochę się już znamy.... haha no właśnie trzeba by na jakiś dobry gin w "stolnicy" umówić jak covid odpuści 41 minut temu, socjo1 napisał: ...wiesz iż żadne tam Maledziwy mnie nie biorą. W ogóle. wiem, wiem.... w Twoich klimatach też by się coś znalazło : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 28 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 26.01.2022 o 21:52, kret69 napisał: Medycznego zrób! Medycznego! Fajny model. No, jednak nie . Choć ogólnie to bardzo ciekawa koncepcja. Mogę tylko Cię pocieszyć, że model, który planuję też będzie "pożyteczny". I pracowity. Natomiast nawet nie mam tego zestawu kalek (Iliad Decals) który umożliwiałby wykonanie wspomnianej przez Ciebie opcję. W dniu 26.01.2022 o 22:22, M.A.V. napisał: haha no właśnie trzeba by na jakiś dobry gin w "stolnicy" umówić jak covid odpuści Pełna zgoda, już się przygotowuję W dniu 26.01.2022 o 22:22, M.A.V. napisał: wiem, wiem.... w Twoich klimatach też by się coś znalazło : W dobrą stronę kombinujesz Ale nie to że pływakowce w ogól mnie nie interesują, o nie! Tylko, że bardziej poniższe klimaty: Przez wiele lat kanu transportowano w ten sposób: (Air Tindi, ta sama linia, której samolot lądował w śniegu na nartach w Twoim poście) O ile sie dobrze orientuję, to po kilku wypadkach obecnie łódki można transportować tylko w taki sposób: jak widzicie - łódki też mogą "na łyżeczkę" Edytowane 28 Stycznia 2022 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Stycznia 2022 Share Napisano 28 Stycznia 2022 5 godzin temu, socjo1 napisał: haha no właśnie trzeba by na jakiś dobry gin w "stolnicy" umówić jak covid odpuści Pełna zgoda, już się przygotowuję Dżin w butelce spełnia życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi