greatgonzo Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Ale skąd tu, u diabła, miał się wziąć Sky Grey?! Zresztą chyba Sky Gray jeśli już, tylko nadal skąd amerykański kolor w FAA? Edytowane 9 Lutego 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) To czym maziać marynarza od dołu ? Hataka oferuje kolor -> HTK-C203 – Sky Grey – Early colour (used approximately until September 1940) of lower surfaces of Royal Navy Fleet Air Arm aircraft https://www.mojehobby.pl/zdjecia/6/6/1/22228_rd.png Zdjęcie rodzinne (połowy rodziny): Ten ze statecznikami to fin - kadłub zamknięty i oszlifowany, skrzydła przyklejone. Niestety muszę wydłubać reflektory ze skrzydeł, bo po pierwsze weszły za płytko i odstają a poza tym nie najlepiej je pomalowałem - soczewka srebrna a cała reszta "od środka" czyli to co jest wewnątrz skrzydła na czarno i póki co jest tam zbyt posępnie. Macie sugestie jak zrobić to lepiej ? Dwa pozostałe modele na etapie urządzania wnętrza szoferki. Na zdjęcie załapały się też dwa śmigła Hamiltona (Rotola też mam, gdyby trzeba było zmienić w marynarzu) oraz Watts. Rozmyślam, czy w Airfixie nie wymienić krawędzi natarcia skrzydeł na lekko przerobione z Hurricane Mk.IIb (oczywiście po usunięciu niepotrzebnych karabinów) - te w airfixie są zupełnie gładkie i mają otwory na reflektory w niewłaściwym miejscu. Światła pozycyjne też wyglądają lepiej u Army. Jak podejść do napisów eksploatacyjnych - naklejać czy nie ? W trzecim - airfix'ie nie mam wątpliwości, będzie w fabrycznym (pudełkowym) malowaniu. Czy ktoś nie chciałby połowy zestawu "Hurristory" od Eduarda ? Myślę czy nie dokupić jeszcze jednego Hurricane'a a w tej konfiguracji wychodzi najtaniej. Edytowane 9 Lutego 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Odszczekuję, hau hau. To ja pomyliłem Sky Grey i Sky Gray. Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) 2 godziny temu, martinello napisał: Rozmyślam, czy w Airfixie nie wymienić krawędzi natarcia skrzydeł na lekko przerobione z Hurricane Mk.IIb (oczywiście po usunięciu niepotrzebnych karabinów) - te w airfixie są zupełnie gładkie i mają otwory na reflektory w niewłaściwym miejscu. Światła pozycyjne też wyglądają lepiej u Army. Reflektory w skrzydłach z płóciennym poszyciem były inaczej, niż w metalowych. Po tym też poznaje się te wersje, że reflektory są inaczej położone. Nie kombinuj. Z tym morskim jest kłopot. Navy nie miała żadnego Hurricane w lutym 1940. 800 NAS nie miał żadnego Sea Hurricane przed czerwcem 1942. DKDecals uważa, że podobnie malowane Hurricane z serialami z RAF (W9219 i 9220) były w 880 NAS w 1941, ja też sądzę, że to jest raczej 880 NAS szkoląca pilotów Hurricatów. Edytowane 9 Lutego 2022 przez letalin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 To ja może zaproponuję któreś z tych bardzo nietypowych malowań Rzuty pochodzą z Wings palette, a o polskim hurricanie można poczytać na samolotypolskie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 2 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: To ja może zaproponuję któreś z tych bardzo nietypowych malowań Bardzo chętnie. Bylem zresztą już bardzo blisko Japończyka... Tylko, że na razie mam zaplanowane sześć modeli - w założeniu każdy inny. Jeśli dokupie kolejne pudełka to będzie dla mnie inspiracją na powiększenie kolekcji. Mam też nadzieję, że Arma pociągnie temat i uzupełni kolekcje modeli hurricane o pozostałe wersje. Swoją drogą liczę też na to, że po wypuszczeniu modelu F4F-3 ogarną też wszystkie wersje Martletów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 13 godzin temu, letalin napisał: Z tym morskim jest kłopot. Navy nie miała żadnego Hurricane w lutym 1940. 800 NAS nie miał żadnego Sea Hurricane przed czerwcem 1942. DKDecals uważa, że podobnie malowane Hurricane z serialami z RAF (W9219 i 9220) były w 880 NAS w 1941, ja też sądzę, że to jest raczej 880 NAS szkoląca pilotów Hurricatów. Dzięki za te informacje. Jakie to ma konsekwencje dla mnie - malowanie jest fikcją czy tylko opis pod nim jest fikcją ? Brnąć dalej czy zmieniać "przydział" modelu? Jeśli ten Hurricane jest późniejszy niż opisano, to czy jest tak samo malowany - z użyciem na spodzie farby teoretycznie używanej do 1940 roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) Malowanie nie jest fikcją. Mam zdjęcie W9219 malowanego w ten sposób i dwóch innych w formacji, z niewidocznymi serialami. Bez litery M i żadnej innej. Mocno mi się zdaje, że zdjęcie P3114/M widziałem, a może nawet mam gdzieś w swoich zbiorach, ale nie mogłem go wczoraj odnaleźć. Przydział jest kłopotem. Maszyna na pewno treningowa. 800 NAS można wykluczyć. 880 bardziej prawdopodobny, ale nie mam żadnych na to papierów. Edytowane 10 Lutego 2022 przez letalin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 W dniu 9.02.2022 o 23:04, Kolekcjoner WP napisał: To ja może zaproponuję któreś z tych bardzo nietypowych malowań Mozna gdzieś kupić zestaw kalkomanii w 1:72 ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) 16 minut temu, martinello napisał: Mozna gdzieś kupić zestaw kalkomanii w 1:72 ? Wystarczy użyć szachownic z dowolnego zestawu. Nr seryjny L2048 można ułożyć z liter kodowych z jakiegoś innego zestawu, albo napisać cienkim pisakiem. W zasadzie to nie wiadomo jak wyglądał, chociaż można się domyślać, bo hurricany z polskiego zamówienia kupiła Finlandia. Cytat W Polsce. Od wiosny 1939 r. przebywała w Wielkiej Brytanii grupa polskich pilotów z polskiej misji wojskowej, która dokonywała prób i badań w locie oferowanych samolotów. Wykonywano również loty na samolocie Hawker ”Hurricane” Mk.I. Samoloty tego typu zostały zakupione przez polskie lotnictwo wojskowe. Według źródeł brytyjskich do Polski wysłano drogą morską pod koniec lipca jeden egzemplarz, a po wybuchu wojny dalsze 9 egzemplarzy Mk.I, które zostały zatrzymane w Gibraltarze. Natomiast według polskich dokumentów wynika, że w końcu sierpnia 1939 r. 14 ”Hurricane” Mk.I zaokrętowano na frachtowiec S.S. ”Lassel” płynący do Konstancy. Ze względu na niekorzystny przebieg wojny w Polsce zaoferowano je do sprzedaży dla Turcji. Samoloty te wróciły jednak do Anglii. W lutym 1940 r. 10 (wg [2]- 8 z nich sprzedano do Finlandii. (samolotypolskie.pl) Edytowane 21 Lutego 2022 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) Pozostaje tabliczka z masami. Gdzieś widziałem zestaw kalek dedykowanych do tego modelu. Edytowane 21 Lutego 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 rysownik nie widział tabliczki z masami na polskich Hurri. Skąd to wziął jest jego tajemnicą. Gdyby to był polski MS-406, to byłoby to bardziej prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) Rozmiar szachownic jak rozumiem też jest dowolny ? Z tabliczką wygląda bojowo Edytowane 21 Lutego 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 2 godziny temu, martinello napisał: Rozmiar szachownic jak rozumiem też jest dowolny ? Z tabliczką wygląda bojowo Myślę, że szachownice od P.11 podejdą do Hurricane'a. A tabliczkę możesz pożyczyć od P.11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 (edytowane) Temat żyje, choć niestety ostatnio mam mało czasu na modelarstwo a i moje skakanie z tematu na temat nie pomaga... Od ostatniego wpisu przybyło mi parę hurricane'ów, w tym najnowszy od Army - Sea Hurricane -> https://www.armahobby.pl/70061-sea-hurricane-mk-ib.html Nastapiły już nawet pierwsze ciachy, o których napomknąłem w innym temacie. Poniżej focia: Pytanko - ma ktoś zdjęcie skróconych klap dla których Arma proponuje winylowe nalepki ? Jak to ma wyglądać ? Albo chociaż informacja jak to było robione - niepotrzebna część klap zasłaniali blachą? Bo naklejanie winylu jakoś mnie nie przekonuje. Edytowane 24 Listopada 2022 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 Cześć Kto skleił już Hurricane MkI Army może odpowie mi na pytanie - gdzie robię błąd ? W dwóch modelach, jeden bez przeróbek, oraz drugim - Sea Hurricane z wykorzystaniem wydruku 3d zauważyłem dziwne niedopasowanie cześci. W połączeniu skrzydeł z kadłubem, w tylnej części da się wyczuć wyraźną różnicę poziomów. O co chodzi przedstawiłem na szkicyku poniżej: na wycinku poniżej czarną kreską zaznaczyłe (z pewną przesadą) obrys kadłuba. Dodam, że skrzydła idealnie "siedzą" w kadłubie na całym styku części, pasują wzorcowo wszędzie - poza tym nieszczęsnym tyłem. Wygląda to jakby skrzydła były wklejona zbyt głeboko... Załączam też zdjęcie z wiwisekcji modelu ze strony KFS - cytat w celu dyskusji ze wskazaniem miejsca: Wg mnie powinno być tam gładko i aerodynamicznie, a jest schodek. Dodatkowo na plastikowym płacie w tym miejscu jest wybrzszenie, jakby schodek do połączenia z połówkami kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 42 minuty temu, martinello napisał: Wg mnie powinno być tam gładko i aerodynamicznie, a jest schodek. Pilnika nie da się zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 27 minut temu, marek d napisał: Pilnika nie da się zastosować? Pewnie, że się da, i to bez problemu Ja jednak nie pytałem jak to naprawić, tylko czy ktoś jeszcze to zauważył. Bo nie wiem czy to niedoróbka zestawu czy moj błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 (edytowane) 3 minuty temu, martinello napisał: nie wiem czy to niedoróbka zestawu czy moj błąd. To już są problemy innej natury. Na zachętę do piłowania. Edytowane 24 Listopada 2022 przez marek d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 Dzięki za fotkę. Udało mi się wycisnąć wszystko z mojego aparatu: Chyba widać ten schodek. Dziwne, bo wszędzie indziej płat przylega idealnie do kadłuba. No i raczej będzie szpachlowanie niż piłowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Listopada 2022 Autor Share Napisano 30 Listopada 2022 W dniu 24.11.2022 o 21:07, marek d napisał: A ma ktoś taka fotkę- ale sea Hurricane że skróconymi klapami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi