Skocz do zawartości

Porażka Brewstera czyli Bermuda (Buccaneer) 1/72 Special Hobby

sebastain

Rekomendowane odpowiedzi

Model zakupiłem w wakacje, w sumie chyba tylko dlatego, że nie znałem tego samolotu. Dopiero w domu przeczytałem jego historię. Stworzony jako samolot zwiadowczo-bombowy, z komorą bombową, wyrzutnikiem, zdolny do bombardowania z lotu nurkowego. Nigdy nie wziął udziału w akcji. Pomimo zamówienia przez USAAF, pewnie z potrzeby, był używany jako samolot do treningu personelu naziemnego i holowania celów powietrznych. Dostarczony do Wielkiej Brytanii, również nie został użyty bojowo. Uzbrojony był słabo, miał mały udźwig, miał za małej mocy silnik. Znajduje się w wielu rankingach na "najgorszy samolot 2-giej Wojny światowej". 

Model Special Hobby jak na tą firmę przystało wywołuje mieszane uczucia. Firma przyłożyła się do wykonania wyposażenia kabiny, jest dużo detali, brakuje jednak kilku szczegółów, które miały "Bermudy" w odróżnieniu od wersji amerykańskich.  W zestawie jest bardzo fajny, szczegółowy silnik żywiczny Wright R-2600 i kilka innych elementów (km-y, elementy kabiny, podwozia).

Kłopot sprawia osłona kabiny. Jest za wąska i za wysoka, wiatrochron ma przednią szybę pod zbyt dużym kątem w stosunku do oryginału. Żeby prawidłowo zamocować kabinę, porozcinałem ją na części, troszkę przedłużyłem środkową część, dorobiłem na burtach prowadnice, na których rozparłem kabinkę. Niestety kabina jest na tyle wąska, że po przyklejeniu, pojawiły się "pajączki" na szkle (widoczne na zdjęciach). Tylna osłona strzelca również pękła po rozciągnięciu ale w jednym miejscu. 

Skrzydła są mocowane "na styk" i fabrycznie w modelu mają za mały wznios. Zauważyłem to po sklejeniu i pomalowaniu.

Model malowany w brytyjski kamuflaż, próbowałem odtworzyć model ze zdjęcia z netu.

Przy malowaniu lakierem matowym (Tamiya XF-86) też stało się coś dziwnego. W  pewnym momencie na malowanej powierzchni pojawił się biały  nalot, który ciężko było usunąć. Pomogło psiknięcie czystym rozcieńczalnikiem X-20A i przetarcie szmatką, ale nie wszędzie udało mi się naprawić powierzchnię.

_IGP1481.jpgRoyal_Air_Force_Brewster_Bermuda_I_(sn_F

_IGP1471.jpg

_IGP1472.jpg

_IGP1477.jpg

_IGP1478.jpg

_IGP1490.jpg

_IGP1492.jpg

_IGP1494.jpg

_IGP1496.jpg

_IGP1497.jpg

Edytowane przez sebastain
  • Like 8

Mam ten  model w najbliższych planach (bezpośrednio po Mitchellu, zbieram teraz bardzo skąpą dokumentacje) oczywiście w jedynych słusznych barwach 😉

Jak było z zamknięciem Kadłuba? Czytałem że są problemy ze spasowaniem kokpitu w połówki kadłuba? Czy gdzieś jeszcze czychają  jakieś Niespodzianki?

Edytowane przez Moses
  • Like 1

12 minut temu, Moses napisał:

Mam ten  model w najbliższych planach (bezpośrednio po Mitchellu, zbieram teraz bardzo skąpą dokumentacje) oczywiście w jedynych słusznych barwach 😉

Jak było z zamknięciem Kadłuba? Czytałem że są problemy ze spasowaniem kokpitu w połówki kadłuba? Czy gdzieś jeszcze czychają  jakieś Niespodzianki?

Model całkiem fajny jak na Special Hobby. Z powodu kabinki jednak bym teraz zrobił tak, że najpierw na burtach zrobiłbym odbojniki, żeby utrzymały kabinę w odpowiednim miejscu, potem dopasował i złożył połówki kadłuba, tak, żeby kabinka naszła bez naciągania, a na końcu bym zamontował żywiczną półkę na radio, którą  bym dopiłowywał tak aż by weszła między burty. Połówki kadłuba są dobrze spasowane, tylko nie mają kołków ustalających, więc trzeba dość uważnie składać kadłub.

Tu znalazłem model, w którym widać o ile za wąska jest kabinka w stosunku do kadłuba. Po około 0,5-0,7mm na stronę. (w galerii są szczegółowe zdjęcia) https://www.hyperscale.com/2013/galleries/bermuda72rs_1.htm

• Like 1

Ma w sobie coś co sprawia, że od razu przyciąga oko. Szkoda , że wnętrze zamknięte, no ale w takiej sytuacji nie dziwota - szacunek za stoczoną walkę.

Ciekawy i fajny model.

• Like 1

• 2 weeks later...
W dniu 14.02.2022 o 14:36, BHmodels napisał:

Model wygląda supi ale na początku i końcu linii mogłeś pomalować ją na czarno by była grubsza Tak jak zaznaczyłem na zdjęciu

Screenshot_20220214-143550.png

Cenna uwaga. Zastanawiałem się jak pogrubić ta linkę ale nie wpadłem na to, żeby ją po prostu pomalować :) Dzięki! 

• Haha 1

4 minuty temu, greatgonzo napisał:

Czarne wyszczupla :). Poza tym tam nie było nic czarnego.

Pokombinujemy ( w sumie to ja pokombinuję) z szarym, stalowoszarym albo jeszcze innym kolorem. Może nawet wymienię, całą antenę bo użyłem za grubej żyłki.  Ale patent z malowaniem w celu pogrubienia jest wart sprawdzenia :)