skikut87 Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Będąc w piwnicy wygrzebałem takiego to cudaka i tak mi się łezka zakręciła w oku pamiętając, jak dawno temu składałem pieniądze by kupić ów supershermana z Dragona 3539 a potem go dumnie męczyłem postanowiłem wrócić do przeszłości i przeżyć to jeszcze raz tyle że z Tamką i dodatkami, całość bazy wygląda tak: A na razie montaż wygląda tak Przy czym raczej daruję sobie szpachlowanie tych śladów bo i tak ich nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Na bogato z Legendem pojechałeś gdyby coś Ci zostało to z chęcią przygarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 18 minut temu, piotrkur napisał: Na bogato z Legendem pojechałeś gdyby coś Ci zostało to z chęcią przygarnę Oj od razu pojechałem była okazja Co do pozostałych elementów zasmucę cie ale mam jeszcze kilku koszernych nieleżakujących więc pewnie sobie ewentualne nadwyżki zostawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Fajnie, oglądam. Będzie pudełkowiec, czy jakieś przeróbki ? O malownie nie pytam, bo wszystkie były "na jedno kopyto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 4 minuty temu, bulik58 napisał: Isherman bedzie budowany na bogato . Mam ten i Dragonowski model i te same Legendy , ciekawi mnie ten zestaw trakow z AFV. Sprawdzales jak pasuje do kol napedowych Tamki? No dragonowski miał tylko problemy z metalowymi błotnikami - za krótkie z tego co pamiętam i tworzyła sie szpara 1mm. Co do spasowania gąsienic to tutaj masz linka do warsztatu - nie widać by był z tym jakiś problem https://kenta2222.com/en/supersherman-m51/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Trochę wstyd, że Tamiya zostawia takie ślady po wypychaczach w takich miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 5 minut temu, bulik58 napisał: Rzeczywiscie masz racje , posle ci pare rzeczy na poczte. Więc czekam 8 minut temu, mic43 napisał: Trochę wstyd, że Tamiya zostawia takie ślady po wypychaczach w takich miejscach Inne firmy reż tak robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 2 godziny temu, bulik58 napisał: Niestety bywa to czasem dosc mocno wk......ce , podobnie jak gluty ktore trzeba obciac przy czesciach ktore sa o 2/3 ciensze. P.S Wszystko juz poszlo , jak cos to daj znac czy wystarczy lub potrzebujesz wiecej dzięki póki co wystarczy, ale powiem, że ten z waloryzacja chyba z Abera mnie poraża ilością detali - nie sądziłem ze te żelazka aż tyle detali miały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 No to lecimy z koksem - na nosku przetestowałem nową multi-szlifierkę i efekt mnie się podoba dziś zacznę męczyć kadłub ale delikatnie by nadać tylko pewne osobiste smaczki No i wanna się już wy spawała 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 Jaką końcówką potraktowałeś przód kadłuba? Fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 4 minuty temu, Kamil K. napisał: Jaką końcówką potraktowałeś przód kadłuba? Fajnie wygląda. Dwoma najpierw frezem stożkowym ściernym, potem poprawiłem frezem kulkowym i jeszcze razfrez stozkowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 21 godzin temu, bulik58 napisał: Rzeczywiscie masz racje , posle ci pare rzeczy na poczte. To ja też chcę! 23 godziny temu, skikut87 napisał: Oj od razu pojechałem była okazja Co do pozostałych elementów zasmucę cie ale mam jeszcze kilku koszernych nieleżakujących więc pewnie sobie ewentualne nadwyżki zostawię No fakt-okazja..a tak na marginesie to nienawidzę Cię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 4 godziny temu, skikut87 napisał: ...na nosku przetestowałem ... A co mu jest że się bawiłeś w szalonego dentystę jak w "Maratończyku"??? Godzinę temu, bulik58 napisał: Piotrze poslij mi swoj e-mail bo tego jest sporo. Poszło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 Czołem! A mnie ta faktura na osłonie transmisji nie podoba się. Jest za głęboka, kostropata, z wżerami itp. Jednym słowem przesadzona. Powinna być bardziej taka omlotkowana ze śladami po tarczach szlifierskich, z pokładami starej farby. To nie radziecki sprzęt. Pooglądaj zdjęcia oryginałów, różnych Shermanów. Dokładnie widać faktury tego elementu. W takim stanie, ta twoja osłona nie przeszła by odbioru technicznego. To bardzo częsty błąd modelarzy, czego kompletnie nie rozumiem, bo w necie jest pełno zdjęć. Grizzly w MWP, też nie ma tak zrytej osłony transmisji.... Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) Godzinę temu, marioba napisał: Czołem! A mnie ta faktura na osłonie transmisji nie podoba się. Jest za głęboka, kostropata, z wżerami itp. Jednym słowem przesadzona. Powinna być bardziej taka omlotkowana ze śladami po tarczach szlifierskich, z pokładami starej farby. To nie radziecki sprzęt. Pooglądaj zdjęcia oryginałów, różnych Shermanów. Dokładnie widać faktury tego elementu. W takim stanie, ta twoja osłona nie przeszła by odbioru technicznego. To bardzo częsty błąd modelarzy, czego kompletnie nie rozumiem, bo w necie jest pełno zdjęć. Grizzly w MWP, też nie ma tak zrytej osłony transmisji.... Mariusz I się cieszę że Ci się nie podoba a tu twoja gładkość i kontrola jakościowa Tak więc co egzemplarz to... Zobaczę na spokojnie w domu i może ją faktycznie trochę przygładzę szpachlą w płynie Edytowane 10 Lutego 2022 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) Generalnie osłony transmisji w Shermanach są w miarę jednolite, nierówne, ale zdecydowanie bardziej gładkie niż z wżerami, dziurami, zadziorami itp. Trochę różnych czołgów tego typu widziałem i nawet macałem. Zawsze te osłony są odlewem wysokiej jakości jak na tamte czasy i dosyć dobrze opracowane. Popraw to, tak jak napisałeś płynną szpachla. Na pewno lepiej będzie to wyglądało. Kilka lat temu popełniłem M50 (z kwitami) z pełnym oblachwaniem od Abera. Stal w galerii, dopóki Imgur się nie skrzaczył. Jakby co służę zdjeciami Edytowane 10 Lutego 2022 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 8 minut temu, marioba napisał: Generalnie osłony transmisji w Shermanach są w miarę jednolite, nierówne, ale zdecydowanie bardziej gładkie niż z wżerami, dziurami, zadziorami itp. Trochę różnych czołgów tego typu widziałem i nawet macałem. Zawsze te osłony są odlewem wysokiej jakości jak na tamte czasy i dosyć dobrze opracowane. Popraw to, tak jak napisałeś płynną szpachla. Na pewno lepiej będzie to wyglądało. Kilka lat temu popełniłem M50 (z kwitami) z pełnym oblachwaniem od Abera. Stal w galerii, dopuki Imgur się nie skrzaczył. Jakby co służę zdjeciami Wiem jakie są, bo też miałem niewątpliwą okazję widzieć i macać ich klika. Zresztą nie tylko ich ale tez innego sprzętu nawet zaraz pow wydobyciu z bagna. Niemniej jednak patrząc na fakt że jest to model w skali człowiek patrzy też na ewentualny efekt końcowy dla oka. Że nie jest to mój pierwszy model i nie pierwszy szerman to zawsze tak wygląda że nad osłoną najdłużej mi schodzi bo się z sobą boje w tej właśnie kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 Ok, to tylko moja taka uwaga do tematu. Nie wnikam. Twój model. Będę tu zaglądał i raczej cicho siedział Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 2 minuty temu, marioba napisał: Ok, to tylko moja taka uwaga do tematu. Nie wnikam. Twój model. Będę tu zaglądał i raczej cicho siedział Mariusz Nie obrażaj się i nie traktuj mojej wypowiedzi jako jakiegoś ataku - po prostu też chcę się pochwalić, że widziałem pewne "modele" na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 Absolutnie się nie gniewam. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 Szanowi Panowie nic się nie bójcie osłona już wyklepana zastanawiam sie czy jeszcze ja gładzić czy juz wystarczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Kurde taż mam takiego tylko z Academy wymagał sporo ingerencji ale jestem zadowolony jak go oglądam . Nie wiem jak tobie pójdzie podejrzewam że lepiej jak dla mnie z tymi gąskami , ja bym drugi raz ich nie kupił , ale trzymam kciuki i podglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 12 Lutego 2022 Autor Share Napisano 12 Lutego 2022 11 godzin temu, bulik58 napisał: skikut87 jutro posle ci info o wydechu ktorego byly 3 rodzaje , w zaleznisci od wersji i kolejnej przebudowy , tak jak pisałem mój ma być bohaterem wojny sześciodniowej, więc gardło czasowe raczej mam wąskie to tez modyfikacje po 67 odpadaja. Co do przeróbek to patrząc chyba na twój warsztat: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235032194-idf-m1-super-sherman-hvss/ zaczynam się przerażać w co z tobą brnę - specjalnie odpuściłem tygrysy i pantery bo mam w sąsiedztwie specjalistę od tego tematu i zacząłem brnąć w śrubach a nie klejeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Model powoli nabiera kształtów, popracowałem trochę nad faktura pancerza, zostaje jeszcze wieża. No i pierwsze blaszki się pojawiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) musiałem trochę pomyśleć i popatrzeć na instrukcje abera czy oby dobrze cię rozumiem niestety wspomniane przez ciebie wgłębienie biegnie wzdłuż czego kadłuba Spróbuje to uzupełnić hipsem… ewentualnie dokupi się abera… co do spawu to tamka tak owy wykonała a nawet gdyby nie to nie problem - mam jeszcze brownstuffa:) Edytowane 13 Lutego 2022 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi