DamianPoltorak Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Witam serdecznie, Jestem z wami z przerwami od 2013 roku, tyle że do tej pory pozostawałem biernym czytelnikiem forum. Na szczęście w końcu dorobiłem się swojego małego warsztatu modelarskiego i zacząłem kleić swoje pierwsze latadło. Założenie było takie, że kleję dla siebie i chowam model do szafy, a z wami podzielę się modelem, który będzie reprezentował jakiś poziom. Niestety szereg błędów popełnionych przy tej budowie popchnął mnie do myśli, że może jednak warto założyć taki wątek podpytać i wysłuchać rad bardziej doświadczonych kolegów. W danej chwili model dostaje drugie malowanie, ale po kolei wszystko poniżej. Kokpit. Próba z uzyskaniem zróżnicowania powierzchni (niby marmurek) pod przyszłe krycie farbą. Próbowałem nauczyć się posługiwać aerografem, wyobrażenie o efekcie końcowym miałem zdecydowanie inne. Natomiast samo malowanie sprawiło mi dużo frajdy. Malowanie właściwe: i tutaj zaczęła się historia komplikować, ponieważ po zdjęciu maskowań okazało się, że taśma maskująca pozostawiła na powierzchni skrzydeł i okoptowaniu silnika ślady kleju. Z racji że defekt był niezauważalny z większej odległości, a żona podszeptywała że to pierwszy model i nie musi być idealny stwierdziłem, że jadę dalej z tematem i na model położyłem warstwę lakieru, potem kalkomanie i drugą warstwę zabezpieczającą. I pokusiłem się o wykonanie wash'a.... Nałożyłem na cały model nierozcieńczony wash od Vallejo, nie zaznajamiając się jak go używać i z jakiego typu produktem mam do czynienia. Zaćmienie w głowie czy jak... efekt był taki że wyszedłem z pokoju i 3 dni tam nie zaglądałem bo nie mogłem przełknąć własnej głupoty. Potem przyszedł czas refleksji i podjęcia prób ratowania, nie wyszło najlepiej. Więc jak to mówią drugim razem robi się szybciej, szczoteczka i rozpuszczalnik poszły w ruch i zmyłem całość do gołego plastiku, i tutaj pojawia się właściwy wątek warsztatu. Model dostał drugi raz podkład i kolejną próbę marmurkowania, i tu pytanie do was czy poprawiać to czy zostawiać. Osobiście wydaje się, że można go troszkę przytłumić i pomalować mniej ostrymi liniami. Dodatkowo zastanawiam się czy pod żółty kolor na nosie nie pomalować całości po prostu na biało? Przepraszam za tak obszerny wpis, ale wydawało mi się, że muszę pokazać całą przeprawę z tym modelem. Liczę na waszą krytykę i wskazanie kierunku, w którą stronę iść z tym modelem. Edytowane 19 Lutego 2022 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 Ja zacznę trochę z innej strony, póki model jeszcze niepomalowany. Zaszpachluj dokładnie łączenie połówek kadłuba pod spodem silnika, tam gdzie chłodnica oleju. W Edkowym Emilu to dość newralgiczne miejsce i mocno widać że poprawki są niezbędne. Druga sprawa to linia na łączeniu połówek kadłuba od kokpitu do ogona. O ile od góry jest widoczna, pod spodem też ma być widoczna. Tak ten samolot budowano i warto to odtworzyć. W kwestii malowania, nie jestem zwolennikiem tego typu preshadingu ale generalnie efekt końcowy zależy od tego ile położysz warstw właściwego koloru. A jakimi farbami malujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 Co do malowania żółtego to ciekawą metode pokazał Kamil Feliks Sztarabała w tym filmiku, Mniej więcej do 30 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 Maluję Gunze seria H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 Żółty kolor na czarnym podkładzie nie będzie wyglądał najlepiej niestety. A co filmiku który pokazał kolega wyżej, to osobiście polecam zobaczyć. Srebrny podkład sam w sobie jest już świetną bazą do ewentualnych odprysków, a także wszelaka modulacja koloru (nawet delikatna, wykonana mocno rozcieńczoną farbą) wygląda po prostu lepiej niż na podkładzie czarnym czy też szarym, można się bardziej pobawić w różne preshaidingi, marmurki itp. i efekt końcowy będzie również bardziej żywszy, atrakcyjniejszy dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 23 Lutego 2022 Autor Share Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Mała aktualizacja. Linia łączenia blach na spodzie i grzbiecie kadłuba przetrasowana wedle wskazówek kolegi @barszczo. Poświęciłem też chwilkę czasu na poprawę spodu okoptowania, poniżej zdjęcia: Dodatkowo poprawiłem preshading wypełniając mocniej białe pola, oraz pokusiłem się o dodanie koloru płótna na powierzchnie lotek i steru wysokości. Jutro spróbuję położyć warstwę koloru na spód zobaczymy jaki będzie efekt. Czy posiada posiada ktoś zbędne kalki do tej wersji malowania? Jak nie to pozostaje mi zamówić kolejne pudełko Eduarda z wersją E1. Z tego co patrzyłem na zawartość zestawu "8261", z dostępnych kalkomanii powinno się dać wykonać dwie wersje E1, więc tyle dobrego. Edytowane 24 Lutego 2022 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Lutego 2022 Share Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) 17 godzin temu, DamianPoltorak napisał: Linia łączenia blach na spodzie i grzbiecie kadłuba przetrasowana wedle wskazówek kolegi @barszczo. Poświęciłem też chwilkę czasu na poprawę spodu okoptowania No i super to teraz wygląda . Z kalek potrzebujesz tylko tego orła i dwójki? Edytowane 24 Lutego 2022 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 24 Lutego 2022 Autor Share Napisano 24 Lutego 2022 7 godzin temu, barszczo napisał: No i super to teraz wygląda . Z kalek potrzebujesz tylko tego orła i dwójki? Jeśli znalazły by się krzyże to też bym nie pogardził. Na tym etapie moich umiejętności bał bym się malować samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 1 Marca 2022 Autor Share Napisano 1 Marca 2022 Udało mi się pomalować ster kierunku i okoptowanie silnika na żółto. Zdjęcia robione przy lepszym świetle. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 Bardzo ładnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 Zastanawia mnie czy nie masz troche za grubego preshadingu na liniach podziału? Żebyś nie skończył z modelem w kratke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 2 Marca 2022 Autor Share Napisano 2 Marca 2022 23 godziny temu, Juffre napisał: Zastanawia mnie czy nie masz troche za grubego preshadingu na liniach podziału? Żebyś nie skończył z modelem w kratke. Doświadczenie mam zerowe w tej materii, więc zobaczymy co wyjdzie. Jak efekty będą nie zadowalające, to położy się drugą warstwę farby żeby przykryć te defekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aliennnowicz Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 Jestem pod wrażeniem, będę śledził. Sam zabieram się za swój pierwszy model. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 Prace postąpiły do przodu, udało się położyć wszystkie kolory. Wydaje mi się, że nie wyszło najgorzej. Natomiast na ciemnym kolorze RLM71 zdecydowanie mniej widać rozjaśnienia spod marmurka. Ocenę zostawiam wam. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 4 minuty temu, DamianPoltorak napisał: Natomiast na ciemnym kolorze RLM71 zdecydowanie mniej widać rozjaśnienia spod marmurka. Ciemne kolory są trudniejsze do malowania takich efektów, bo szybciej kryją poprzednie warstwy. Wyszło całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 Możesz spróbować dodać trochę buffa do bazowego RLM 71 i zrobić delikatne punktowe rozjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 33 minuty temu, piotr2498 napisał: Możesz spróbować dodać trochę buffa do bazowego RLM 71 i zrobić delikatne punktowe rozjaśnienia. Postaram się zrobić jakąś próbę na boku jak to wychodzi. Tak, żeby nie testować na żywym organizmie. Czy w temacie kalek jak wyżej w wątku byłby ktoś w stanie poratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 Wyszło ładnie Jak dla mnie na jaśniejszym kolorze za bardzi wychodzi kratka ale jak na pierwszy raz to wygląda ok. Przyjemnie się na to patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 17 Marca 2022 Autor Share Napisano 17 Marca 2022 Poczyniłem drobne postępy. Dodałem plamy kamuflażu na bokach. Chyba lepiej nie potrafię tego zrobić. Oraz zacząłem malunki czerwonych detali, w tym linii określających strefę chodzenia po skrzydle. Z racji braku masek postaram się wymalować także krzyże i dwójkę na boku. Największą zagwozdkę sprawia mi orzeł na okoptowabiu, ale wysłałem w tej sprawie maila do Eduarda czy można pozyskać u nich same maski z tego zestawu, zobaczymy co odpiszą. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 Wygląda to bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 11 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2022 Dzisiaj dotarły do mnie kalki prosto z Czech, dzięki uprzejmości firmy Eduard mogę kontynuować zabawę z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 18 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Główne kalki położone. Wydaje mi się, że nawet ładnie siadły. Dzisiaj planuje podjąć próbę zdjęcia filmu z tych kalek. Mam dylemat czy iść w dodatkowe kalki (napisy eksploatacyjne i mniejsze oznaczenia), tym bardziej, że producent w oryginalnym pudełku ich nie dostarcza. Jako że to mój pierwszy model, cierpi on na szereg bolączek i błędów wykonawczych, i chyba te kalki nie za wiele wniosą do jego wyglądu. Boję się że wydam kolejne złotówki, a efekt wcale nie będzie lepszy. Pytanie do was, czy bawi się ktoś z was z mieszaniem lakieru X-22 od Tamki, z X-21 żeby uzyskać satynę. Czy lepiej sobie darować i kupić coś gotowego, na przykład GX-114? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Co do napisów eksploatacyjnych, to zawsze jest to dodatkowe urozmaicenie powierzchni, czy kupować osobny zestaw z nimi, to już musisz sam zadecydować. Co do mieszania farb w celu uzyskania satyny, to doraźnie można coś takiego zrobić, lecz na dłuższą metę lepiej zakupić dedykowany lakier satynowy i się nie bawić w mieszanie, chyba, że od razu namieszasz na zapas w jakimś słoiczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 41 minut temu, DamianPoltorak napisał: Dzisiaj planuje podjąć próbę zdjęcia filmu z tych kalek. Powoli, wydaje mi się że to są kalkomanie eduarda starszej produkcji gdzie nie musisz tego robić. Sprawdź na zbędnych elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 4 Maja 2022 Autor Share Napisano 4 Maja 2022 (edytowane) Witam Poczyniłem drobne postępy. Dokupiłem dodatkowe kalki i położyłem je na model, całość zabezpieczyłem warstwą lakieru od Tamiyi. Zakupiłem też kilka farb olejnych i położyłem wash. Przy okazji wyszło, że kalki nie do końca ładnie się położyły. Tylko w kilku miejscach nity i linie podziału przebiły się przez kalki, a kilku krotnie traktowałem je niebieskim specyfikiem od Mr Hobby. No cóż lekcja na przyszłość, następny razem zwrócę na to wcześniej uwagę i lepiej je podociskam przy kładzeniu lub ponacinam nożykiem. Do końca nie wiem czy to moja wina, wina za grubych kalek, czy może słabej chemii. Pomalowałem też śmigło wraz z kołpakiem, ale tutaj z efektu jestem najmniej zadowolony. Po prostu przesadziłem, prawdopodobnie pójdzie do malowania jeszcze raz. Co do wash'a, wydaje mi się, że wyszedł troszkę za mocny. Nie ma za dużo zdjęć tych maszyn w internecie, a wszystkie jakie znalazłem są kiepskiej jakości. Jedno z nich poniżej w załączeniu, nieudane lądowanie we francuskim Calais, sierpień 1940. Maszyna nie wydaje się strasznie zmęczona, więc być może troszkę ją wyczyszcze. Opinie pozostawiam wam. Edytowane 4 Maja 2022 przez DamianPoltorak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi