Krzychu126 Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Cześć!! Ostatnio nabyłem właśnie taką Scanię (za 110zł), nie będę dawał inboxa bo każdy chyba wie jak ten model wygląda... Dam tylko fotę pudła Fajna maszyna ale jest babol... naklejka R500 ...drugi to taki że kierownica wygląda jak ta ze starszej wersji Scani (może mi się wydaje) Skleiłem już parę elementów: -ramę -silnik (niekompletny jeszcze) -parę drobiazgów Trochę zdjęć: Silnik jest jeszcze nie skończony, brakuje paru elementów i będzie jeszcze też malowany i przewiduję również pewne poprawki. Te pierdoły będą poprawiane i ewentualnie pomalowane w niektórych miejscach czarnym matem a elementy silnika tj. złączenia przewodów, emblematy "Scania", miska olejowa będą czerwone. Przy silniku są też małe zbiorniczki (jeden z nich to zapewne filtr oleju) pomaluję na biało. Miałem w maju praktyki w warsztacie Forda i wszystkie Transity miały białe filtry oleju (znaczy się te puszeczki) Rama będzie malowana podkładem koloru czarny mat, tylko muszę iść kupić spraya. Jeśli chodzi o kolor całego ciągnika to jeszcze się zastanawiam, ale zielony i niebieski odpadają bo mam już dwa modele niebieskie i dwa zielone (tak jakoś wyszło) Wnętrze wydaje mi się że pomaluję na dwa kolory, jednym z nich będzie biały a drugi to może kolor karoserii... pożyjemy zobaczymy!! Pozdrawiam i czekam na komentarze (te negatywne będą usuwane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Szkoda, że nie usunąłeś szwów łączenia form. Najbardziej rzuca się to w oczy przy tylnym moście i na turbinie w silniku. Narazie poza tym wszystko si, aczkolwiek troche mało jest jeszcze zrobione, żeby można było sie konkretniej wypowiedzieć. Nie zmienia to faktu, że czekam na dalszy postęp prac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 21 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2008 Hehe... przez ten czas się nie obijałem tylko pracowałem przy modelu oczywiście. Pomalowałem i dokleiłem kolejne części silnika ale jeszcze nie jest w 100% ukończony. Jutro chyba niewiele zrobię, będę musiał wybrać sięna zakupy w poniedziałek i może uda mi się kupić spraye i farbkę czarny mat. Z braku laku skleiłem też felgi... Jutro dam trochę fotek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 No to chyba nie każdy wie jak wygląda IN-BOX - głównie Ty Babol jest tylko na pudełku, w środku masz dwie kalki - R500 i R620 srebrne na czarnym tle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 24 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2008 Była mała przerwa ale ukończyłem silnik, wciąż nie mam farb do podwozia i karoserii tak więc nie będę dużo robił przy modelu, może jakieś drobiazgi. Oto silnik... Może nie jest on idealny ale mi się podoba. Jak będę miał spraye to pomaluję ramę i dokleję resztę drobiazgów tj zawiecha tył i przód, jakieś zbiorniki, silnik... PS: Czy w Brico Marche dostanę spray Motip za ok 10zł?? Chodzi mi o podkład i o kolor. Cały czas się zastanawiam nad kolorem karoserii... Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Fajne kolory , spreyem czy farbkami malowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Mógłbys pousuwać te łączenia na silniku i ślady po wypychaczach, ale ogólnie nie jest źle. Ja bym tak silnika nie pomalował, ale to rzecz gustu, a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Zasiadam na widownię jak przy każdej relacji trucka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Witajcie!! Silnik malowałem farbkami Humbrol, jakoś nie mam czasu aby kupić spraye i czrny mat od Humbrola. Zobaczę co da się jeszcze zrobić... Pozdrawiam i mam nadzieję że się podoba!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 14 Lipca 2008 Autor Share Napisano 14 Lipca 2008 Cześć!! Dawno nic się nie działo... tak jakoś wyszło... Silnik jest w ramie, parę elementów też doszło (nie wszystko jest przyklejone) taka przymiarka podwozia... Od dołu... Zbiornik paliwa... Przymiarka "orurowania"... "Orurowanie" wykonałem wedłóg własnego pomysłu (30 min i gotowe) Mi się podoba ale o gustach się nie dyskutuje... Co do wnętrza, to skleiłem tylko fotele, będzie koloru białego... Pomyślałem też aby zrobić za siedzeniami firanki z materiału!! Będę musiał zagadać z mamą Ogólnie postaram się dodać parę dodatków w wewnątrz jak i z zewnątrz... Pozdrawiam!!! Komentarze mile widziane!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Ogólnie wszystko git. Jeżeli miałbym oceniać rurkę którą wykonałeś to ona mi tam nie pasuje, ale masz racje o gustach się nie dyskutuje ważne że Tobie się podoba.A te opaski chromowane jakoś mi do zbiornika nie pasują zbiornik srebny i opaski ? hmm Może pomaluj zbiornik pod kolor kabiny tak jak ja zrobiłem w swojej Scani i wtedy będzie fajowo komponowało się jak byś chciał zobaczyć : Pozdrawiam,eKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Orurowanie lepiej jakby bylo chromowane chyba, że będziesz malował? I babol jest na pudełku R500 na zdjeciu czołowym ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Oj nie szukajcie bubli w modelach Italeri bo jest ich pełno, zaczynając od klalki R500 kończąc na Kierownicy od serii4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 18 Lipca 2008 Autor Share Napisano 18 Lipca 2008 Cześć!! Nabyłem już farby do kabiny, czyli podkład i kolor. Wybrałem kolor żółty kanarkowy ponieważ spodobał mi się i w ogóle będzie się wyróżniał na półce między innymi truckami. Nadszedł czas na pytanie do was... 1. Kabinę skleić przed malowaniem tak jak inni? 2. Czy zostawić np. tylną ścianę osobno aby wstawić wnętrze, czy wejdzie bez problemów gdy kabina będzie kompletna? eKrystian zbiornik w kolorze żółtym kanarkowym nie będzie wyglądał dobrze... chyba... Więc byłoby na tyle dzisiaj... Dobrej nocki, papa!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 18 Lipca 2008 Share Napisano 18 Lipca 2008 Kabinę skleić przed malowaniem tak jak inni? Sklej przed malowaniem. Jak pomalujesz każdą ścianę osobno i dopiero potem będziesz kleić, licz się z ryzykiem że uszkodzisz lakier albo wyjdą mało estetycznie wyglądające zacieki od kleju. czy wejdzie bez problemów gdy kabina będzie kompletna Wnętrze powinno wejść do kabiny od dołu bez najmniejszych problemów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 19 Lipca 2008 Share Napisano 19 Lipca 2008 Ja składałem R500 i wnętrze wchodziło bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 19 Lipca 2008 Autor Share Napisano 19 Lipca 2008 Jak poradziliście, tak zrobiłem skleiłem kabinę i zrobiłem przymiarkę nadwozia bez podwozia... Mam też dylemat. A mianowicie, jak pomalować przednie światła? Zrobiłem dwa "projekty" 1. Standard (jak na pudełku) - srebrne (jasne) wkłady... 2. "Jakby" tuning - wkłady ciemne (czarny mat)... I dla porównania... Mi się bardziej podobaję te czarne ale chcę znać wasze zdanie na ten temat. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 19 Lipca 2008 Share Napisano 19 Lipca 2008 Czarne ładniejsze ;), mam pytanie jaka to taśma jest? tą co pomagasz sobie w dociśnięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asc_driver Napisano 19 Lipca 2008 Share Napisano 19 Lipca 2008 z tego co widzę to kolega używa zwykłej taśmy izolacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 19 Lipca 2008 Share Napisano 19 Lipca 2008 Kolego Krzychu, bardzo ładnie sobie poczyniasz z tym modelem pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 19 Lipca 2008 Autor Share Napisano 19 Lipca 2008 Tak. To jest taśma izolacyjna. Potrzebowałem czegoś czym mógłbym sobie przykleić elementy do przymiarki i taka sobie leżała to ją wziąłem... Chyba zrobię czarne lampy. Z żółtym kolorkiem będą się nieźle prezentować. Dzięki kolego Wojtku!! Miło mi to słyszeć (czytać) z Twojej strony. PS. Karoseria jest już "obrobiona" i pokryta podkładem, nadkola i osłony międzyosiowe również. Pozdrawiam!! Komentarze mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Hej. Ja też jestem w trakcie składania Scanii, ale R500 w wersji 6x2/4 (z kitem KFSu). Bacznie obserwuję Twoją relację. Interesuję mnie, jak chcesz pomalować atrapę - czy w kolorze karoserii, czy może na szaro. Jeśli na szaro, to jaką farbą chcesz malować? Osobiście nie przypadła mi do gustu kolorystyka podwozia - srebrny most i przednia oś... Ale kolorystyka, to oczywiście Twój wybór. Szkoda, że nie usunąłeś "szwów". Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Witaj JarekS!! Widziałem Twój model i bardzo podoba mi się ten kit, ale panowie z KFS zrobili babol z tym układem kierowniczym środkowej osi... Widziałem gdzieś w necie zestaw do konwersji Scani R i 4 na 8x4 ze zbiornikami na "półce" za kabiną... fajowskie... PS. Będzie coś się dziać to dam fotki... A co się dzieje z Panem tornado?? Coś dawno go nie widziałem na forum. Pozdrawiam mobile!! Szerokości!! [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Fakt, układ kierowniczy nie wyszedł im najlepiej. Ale od czego główka, rączki, pomysł... Mocno go przerobiłem, bawiąc się z nim kilka dni, i moja oś dodatkowa, zachowuje się naturalnie - przy okazji wrzucę foty i opiszę zmiany, gdyby ktoś chciał taki kit sobie sprawić i przerobić. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 25 Lipca 2008 Autor Share Napisano 25 Lipca 2008 Cheloł gajs!! Pomalowałem elementy karoserii kolorem i przednie orurowanie. Oto foty... Ten element malowałem sprayem motip srebrnym (w garażu znalazłem resztkę) Karoseria... O!!! A tu widać prawdziwy kolor... Na jednej części zrobiło mi się takie coś. Będę musiał coś wykombinować aby to usunąć... ...ale to nie jest moje najmniejsze zmartwienie!! Looknijcie na to... To i tak jest nieduże bo po pierwszej warstwie to się takie to zrobiło... na cały dach normalnie i bok... wystraszyłem się że mi zniszczy model, ale zeszlifowałem na mokro i potem pomalowałem jeszcze raz i teraz wygląda tak jak wygląda, ale nie będę tak robił w nieskończoność!!! Stąd też moje zapytanie: Toważysze, pomożecie?? PS: Kolorek taki trochę "totolotkowy" ale mi się podoba!!! Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi