kowal76 Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 Po F 104 pora na coś ze śmigiełkiem . Wybór padł na P 40 B Airfix 1/48. Model chce zrobić prosto z pudła plus tablica Yahu i pewnie pasy Edka na fotel. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 Cytat Model chce zrobić prosto z pudła .... + 2 druciki na goleniach jako przewody hamulcowe , roboty mało a 100 do wyglądu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Lutego 2022 Autor Share Napisano 26 Lutego 2022 3 minuty temu, marek d napisał: + 2 druciki na goleniach jako przewody hamulcowe , roboty mało a 100 do wyglądu. Damy radę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 O, zasiadam i oglądam, wspomogę zdjęciami jeśli trzeba . Jakie malowanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Lutego 2022 Autor Share Napisano 26 Lutego 2022 3 minuty temu, barszczo napisał: O, zasiadam i oglądam, wspomogę zdjęciami jeśli trzeba . Jakie malowanie? Oczywiście z Pearl Harbour. Jakbyś miał fotki kokpitu itp, to jestem chętny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) Będzie bryka Bena Afflecka /Pearl Harbor/ Czy AVG ? ed. spóźniłem się. Edytowane 26 Lutego 2022 przez marek d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 26.02.2022 o 19:37, kowal76 napisał: Jakbyś miał fotki kokpitu itp, to jestem chętny Na szybko : Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 Podglądam... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 Zaczynam dobierać farbki i pytanie do kolegów, co są bardziej obeznani w temacie. Jakie najlepiej farbki z palety Gunze H użyć do kokpitu i powierzchni zewnętrznych ?. Takie oto farbki mam w magazynku i czy któraś z interior green będzie odpowiednia ? . Muszę z tego co widzę dokupić H 307 na dolne powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Kolor wnętrza kokpitu, wnęk podwozia, klap to Curtiss cockpit green. Odcień mocno zbliżony do klasycznego Interior green ANA611 tylko bardziej wpadający w brąz. Produkował go dla Curtissa lokalny dostawca Berry Brothers. Tu jest świetnie widoczny, weź poprawkę na światło flesza: I drugi przykład we wnękach i na klapach: Niektóre elementy malowano kolorem zinc chromate yellow: Od góry kładziono kolor Olive drab 41 (dark olive drab) który też mógł się różnić odcieniem między wytwórniami. Był on ciemniejszy od późniejszego odcienia ANA613. Dla przykładu dwa ujęcia, pierwsze w pełnym słońcu w pełnym słońcu: Od spodu Neutral grey 43 nieco jaśniejszy od późniejszego ANA603. Tak powinno być, ale nie dajmy się zwariować . Generalnie od dołu i od góry wcześniejsze odcienie 41 i 43, w środku bardziej brązowo, wydaje mi się że brązowy wash na kolor Gunze H58 załatwi sprawę. Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 Czyli kokpit i pozostałe wnętrze H 58 ?. A ten H 78 na górę będzie ok i H 307 na spód ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 H78 to według opisu odcień na czołgi, ale jest ciemniejszy od H52 i może będzie akurat. Na spód bardziej H306. Wnętrza H58 plus brązowy wash i będzie git . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) 19 minut temu, barszczo napisał: H78 to według opisu odcień na czołgi, ale jest ciemniejszy od H52 i może będzie akurat. Na spód bardziej H306. Wnętrza H58 plus brązowy wash i będzie git . Ok, dzięki . Zamówię tą H 52, a H 306 mam :). Edytowane 27 Lutego 2022 przez kowal76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 A nie chcesz spróbować MRP? Wiem że są drogie ale jest ich objętościowo więcej, nie wymagają rozcieńczania i maja naprawdę fajne odcienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Powoli robię Lulu Belle ; spód będzie XF 53 neutral grey, góra C-304. Tak sobie wymyśliłem wg instrukcji Hasegawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Z Detroit do Buffalo rzeczywiście niedaleko. Ale określenie lokalny może być mylące. Berryloid był powszechnie wykorzystywanym produktem w przedwojennym przemyśle lotniczym. Firma miała zasięg międzynarodowy. W czasie drugiej wojny obsługiwała wielu producentów. Curtiss cockpit green to nic innego jak Yellow Green, używany powszechnie w tym czasie we wnętrzach samolotów, tyle że produkowany przez Berry Brothers. Jest tylko kwestią to, czy farbę kładziono również jako drugą warstwę zabezpieczającą na inne elementy P-40 niż kabina (wszystkie takie elementy uprzednio malowano ZCY) . Jeśli tak, to Nick Millman określa kolor jako zbieżny z ANA 611, jednak nieco bardziej żółty w odcieniu. Nie bardzo wiem, dlaczego akurat ANA 603, nie stosowany do malowania ani P-40, ani innych amerykańskich myśliwców ma być odniesieniem dla Neutral Grey. Ale, że opis się merytorycznie zgadza, to nie marudzę, tylko się zwyczajnie ciekawię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Powoli zacząłem działać. Niektóre części częściowo posklejałem i przygotowuję do malowania. Niestety plastik jest jakiś dziwny w obróbce (gumowaty) . Drobne części mają nadlewki i jakoś trudno się mi je usuwa. Mam pytanie co do malowania jeszcze. Czy dobrze zrozumiałem, że pod zwykłym Interior Green był ZCY , a pod tym jeszcze aluminium ? Edytowane 27 Lutego 2022 przez kowal76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) A jeszcze mam pytanie. Co to za otwory ?. Trzeba tam wkleić szkiełka. Edytowane 27 Lutego 2022 przez kowal76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 19 minut temu, kowal76 napisał: A jeszcze mam pytanie. Co to za otwory ?. Trzeba tam wkleić szkiełka. Tak, pomalowane na niebiesko. Dobrze je widać na czwartym zdjęciu które ci wrzuciłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 8 minut temu, barszczo napisał: Tak, pomalowane na niebiesko. Dobrze je widać na czwartym zdjęciu które ci wrzuciłem Faktycznie To jakieś światła są ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 26 minut temu, kowal76 napisał: Faktycznie To jakieś światła są ? Niebieskie światła pozycyjne . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Będę uważnie podglądał, czeka u mnie w magazynku w "siedemdwójce": Edytowane 27 Lutego 2022 przez Baas ArK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Marca 2022 Autor Share Napisano 5 Marca 2022 Jako podkład tym razem postanowiłem użyć Gunze C 8. Zakupiłem też lufy Mastera , bo te zestawowe jakieś liche są. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Czy śmigło było czarne od strony kokpitu, a z zewnątrz srebrne ?. W instrukcji niby jest tak pokazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) Srebrne z obu stron, wręcz lustrzano srebrne, ze znaczkiem Curtiss Electric. Tak wychodziły z fabryki. Czarne śmigła miały maszyny z kontraktu brytyjskiego i można je łatwo wypatrzyć na słynnej serii zdjęć z Life'a. Edytowane 6 Marca 2022 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi