HKK Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) Nie jestem specjalnym miłośnikiem sprzętu Luftwaffe, ale Messerschmitta zawsze chciałem zbudować. I niedawno to zrobiłem korzystając z zestawu dual combo Eduard-a Zbudowałem wersję kanoniczną Emila, czyli E-4 z BoB. Ale został jeszcze jeden komplet wyprasek w pudełku, czyli wersja E-1. Będzie więc model z Września. Ponieważ wrześniowe malowania są... każdy wie jakie więc niech będzie chociaż wyeksponowany silnik. Doszedł więc zestaw CMK z przedziałem silnikowym. "Wrześniowe" kalki będą pochodzic z tego zestawu (AZ Model), specjalnie kupionego na tę okazję (!). Model był tańszy niż osobny zestaw kalek z malowaniem z Września. Oznakowanie które sobie upatrzyłem to "Peter". Z nosem w kolorze RLM-02 (podobno). Pierwsze koty, znaczy foty. Mój aparat w telefonie dramatycznie wyciąga kontrast i w sumie dość delikatny wash i filtr wygląda jak plamy. Edytowane 8 Marca 2022 przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Model Special Hobby ma dość dobrze pasujące części ale nie jest super łatwo składalny. Ponieważ to mój drugi, to wiedziałem jak uniknąć pułapek i na co zwrócić uwagę. Montaż wlotu powietrza do chłodnicy z przodu jest szczególnie zdradliwy. Niewielkie przesunięcie może spowodować brak spasowania z kadłubem i konieczność mozolnego szpachlowania. Mocowanie klapek na wlocie i wylocie też nie jest oczywiste. Przy pierwszym modelu nieżle się tu nabiedziłem. Teraz poszło nieco lepiej. W międzyczasie udało sie zamknąc kadłub. Zestaw CMKcałkiem nieźle pasuje jak na żywicę, ale połączenie go z elementami zestawu nie było do końca trywialne. Osłona kabiny klejona na klej z żywicy alrylowej. Łączenie celowo zapaćkane, bo nadmiar żywicy daje się wymywać MLT co pozwala dobrze wypełnić szczeliny. W końcu dało się to jakoś wszystko pożenić. Zdjęcie przedziału silnika na pamiątkę... ... bo na jakiś czas trzeba się z nim pożegnać. Osłona kabiny ma sie otwierać. To taka moja obsesja. Z jednej strony szkoda mi pracy nad wnętrzem, jesli się go nie da zobaczyć. Z drugiej - zamocowanie osłony otwartej na stałe psuje sylwetkę modelu. W przypadku Bf-109 trzeb wykonać zawiasik. Nie jest to 100% zgodne z oryginałem, ale będzie dość dobrze ukryte. Edytowane 12 Marca 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Marca 2022 Autor Share Napisano 21 Marca 2022 (edytowane) Trochę szpachlowania i szlifowania zostało... Podkład i preshading metodą "na KFS". Czyli MR Hooby C8 silver i ciemno szary. Nie jestem pewny, czy to mi do końca odpowiada. Przy preshadingu przytkała mi się dysza w aero i zaczęła się szopka z przerywaniem i chlapaniem. Ponieważ te niedoskonałości i tak później znikają, postanowiłem się nie przejmować. No i malowanie. Stan surowy po wstępnym cieniowaniu i rozjaśnianiu. Edytowane 21 Marca 2022 przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 ten klej z zywicy akrylowej, to co to za wynalazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Model to bardziej Eduard czy SH ? Bo jakoś nie opisałeś pochodzenia części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Marca 2022 Autor Share Napisano 21 Marca 2022 20 minut temu, martinello napisał: Model to bardziej Eduard czy SH ? Bo jakoś nie opisałeś pochodzenia części. Zdjęcie pudełka jest na samym początku. Oraz opis. To wypraski SH w zestawie Eduard Dual Combo. Godzinę temu, BRAVO112 napisał: ten klej z zywicy akrylowej, to co to za wynalazek? Opisywałem kiedyś tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 dzieki za Info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 22 Marca 2022 Autor Share Napisano 22 Marca 2022 Polakierowane półmatem Tamiyi. Nałożony pędzlem filtr olejny Mig-a deep grey, pełniący przy okazji rolę washa. Na zdjęciach kontrast jest nadal zbyt wyraźny, ale w naturze jak dla mnie, wygląda ok. Po kalkach będę nakładał jeszcze jakieś zabrudzenia i filtry olejne, więc efekt ulegnie dalszemu osłabieniu (mam nadzieję). Wydrapałem lekkie obicia na lewym skrzydle, ale nie jestem pewien... Zamalować? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 Jak dla mnie te obicia wyglądają spoko Podoba mi się to malowanie, myślę że ten preshading wyszedł Ci nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 Fajnie idzie. Jakie to farby, bo wydaje mi się że nie napisałeś albo już ślepy jestem. Podoba się, bo kontrast między zieleniami powinien być minimalny, a tu jest bardzo blisko efektu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Marca 2022 Autor Share Napisano 23 Marca 2022 38 minut temu, barszczo napisał: Fajnie idzie. Jakie to farby, bo wydaje mi się że nie napisałeś albo już ślepy jestem. Podoba się, bo kontrast między zieleniami powinien być minimalny, a tu jest bardzo blisko efektu . A, dziękować... Rzeczywiście nie napisałem jakie farby. RLM 70 i RLM 71 to AK RC. RLM 65 i RLM 02 Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 (edytowane) Panie muzyk, a wiatrochronik to tak już zostanie: Można by szlifnąć delikatnie z dołu Edytowane 23 Marca 2022 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Marca 2022 Autor Share Napisano 23 Marca 2022 4 godziny temu, abtb napisał: Panie muzyk, a wiatrochronik to tak już zostanie: Ale Ty o wiatrochronie, czy osłonie (otwieranym segmencie)? Bo ta druga to tylko włożona na sztukę jest - jako maska do malowania. A wiatrochron owszem, ciut wystaje, ale widoczne jest dopiero w powiększeniu. Ale niech tam... spróbuję coś zrobić. Jak zepsuję, będzie Twoja wina 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 2 godziny temu, HKK napisał: Ale Ty o wiatrochronie, czy osłonie To, że osłona kabiny pilota będzie się gibać na teleskopie z chińskiego zegarka to się zorientowałem Rozchodzi mi się o te niezbyt "sympatyczne" połączenie wiatrochronu z kadłubem. Część tylna (ta skośnie ścięta) siadła bardzo ładnie a z przodu taki mały zgrzyt 2 godziny temu, HKK napisał: Ale niech tam... spróbuję coś zrobić. Zuch chłopak 2 godziny temu, HKK napisał: Jak zepsuję, będzie Twoja wina Eee tam, na tym forum to już chyba wszystko moja wina Nawet zostałem "awansowany" na ruskiego trolla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 27 minut temu, abtb napisał: Nawet zostałem "awansowany" na ruskiego trolla Oż Ty, a myślałem, że to ja. Nu towariszcz pahadi, konkurencji nie zniesę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Marca 2022 Autor Share Napisano 23 Marca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, abtb napisał: 5 godzin temu, HKK napisał: Ale niech tam... spróbuję coś zrobić. Zuch chłopak No i popatrz co narobiłeś... Wyrównanie w takim miejscu bez uszkodzenia maski dało się zrobić jedynie skrobakiem. Odtworzenie znikniętych nitów spowodowało ich zbytnie pogłębienie. Zalałem je farbą w celu spłycenia licząc, że wystarczy tylko polerowanie. Niestety, wyszły też niewidoczne gołym okiem ślady operacji: zarysowania od skrobaka i wgłębienie w podkładzie. Teraz, po przeszlifowaniu, pójdzie na to punktowo Surfacer 500, potem znowu będzie delikatne szlifowanie i podmalówka. To wszystko na powierzchni ok 5x5 mm. Z omijaniem nitów Edytowane 23 Marca 2022 przez HKK 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 Jak to mówią- precyzyjna robota. Moim zdaniem powinieneś zmienić aparat, ten robi za mocne makro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 O rzesz ty Ty to kontówą 300 rzezałeś? Jak na moje oko to było trzeba kulturalnie przykleić szeroką taśmę malarską na kadłub poniżej "szkiełka" żeby zabezpieczyć kadłub. A potem papierścieruchem gradacji 400/500 zlizać ramkę. maska by raczej od tego nie "poległa". Ale jak wolałeś heblem............... Aż zęby bolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Podziwiam, że się odważyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Marca 2022 Autor Share Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) 11 godzin temu, abtb napisał: Ty to kontówą 300 rzezałeś? No bez przesady. Nie obrażaj Ty porządnego skrobaka Wolałem to niz operowanie papierem ściernym na szerokości 0.4 mm. Zwracam uwagę, że powstałe rysy wynikają li tylko z mojej fuszerki a nie z uzytego narzędzia. Tak w ogóle, mają głębokości mikronowe widocznie jedynie po powiększeniu i pod odpowiednim oświetleniem. Ale i tak je zlikwiduję. Dla porównania czubek rzeczonego skrobaka obok wiertła 0.1 mm. Edytowane 24 Marca 2022 przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 A co to za skrobaczek? Jak się tym pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Marca 2022 Autor Share Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) 36 minut temu, Juffre napisał: A co to za skrobaczek? Jak się tym pracuje? Ano, można dojść do najmniejszych zakamarków i tam zdjąć nadmiar materiału, niemal punktowo. Edytowane 24 Marca 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Marca 2022 Autor Share Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) Po wstępnym przeszlifowaniu i przepolerowaniu punktowo nałożony Surfacer 1200 Znów przeszlifowany i przepolerowany Ponowne malowanie. Różnice w grubości powłoki są oczywiście niewidoczne gołym okiem, ale są, Ale po nałożeniu półmatowego lakieru i filtra, praktycznie znikły. Dosyć. Edytowane 24 Marca 2022 przez HKK 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Bardzo dobrze wyszło. Na prawdziwych samolotach nie takie poprawki i podmalówki robili . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi