alienus Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) Wnętrze juz wypsikane na niby-czarny. Posadziłem ich na miejscu i dodałem odgapione linki przy fotelach, bo fajnie wyglądają. Za wiele w tej kabinie to się już nie namaluje bo czarne na czarnym to sladu po tym nie bedzie. Siadła też juz kalka z zegarami. Pozdrawiam. Paweł. Sztuczna inteligencja próbuje rozpozniwac twarz pilota w trakcie zdjęcia więc jednak wygląda jak człowiek [Edit] napisał a zdjęcia nie dał. Wiec dodaje. Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Do kawki zrobiłem jeszcze na wszystkim rozjaśnianie krawędzi oraz wkleiłem deskę oraz celowniki. Całość po złożeniu i wpakowaniu do kadłuba prezentuje się jak poniżej. Zostało jeszcze 9g ołowiu wkleić na dziub i zamykam. Pozdrawiam i miłej kawusi. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Lecę dalej z wycinaniem szlifowaniem i szpachlowaniem, a jest z tym trochę zabawy. Owiewki już przyklejona i maski samoróbki przyklejone. Powierzchnia skrzydeł również do szpachlowania bo plastik zrobil rozne fiku miku jak zastygał Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Dzień dobry, Poskładałem części w całość ale łatwo nie było, bo spasowanie pozostawia trochę do życzenia i teraz jestem na etapie szpachlowania wieeelkich szpar... chociaż bardziej adekwatna nazwa to chyba fugowanie zaklejam szpachlą a potem na mokro laquer thinnerem zmywam co za dużo i zostaje taka "fuga" jak przy plytawch w kibelku i udaje linię podziału. Z górą się już jakoś uporałem, jeszcze koszmarek na dole. Antena urwana Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 7 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2022 Witam ponownie, Ostatnio udało się wszystko wyszlifować i położyć podkład. Podkład jak to podkład pokazał jeszcze klika miejsc do poprawek więc znów była szpachla i szlifowanie i popraweczki podkładem. A na wieczór gx2 black gloss położyłem obficie na całość i przetarłem ściereczka do polerowania. Rzecz czeka na metaliki teraz, a prezentuje się jak na fociach. Zastanawiam się czy pomarańcz robić przed metalikami czy pod metaliki bo obie te szkoły widziałem na forum. Przed będzie prościej omaskować ale obawiam się czy nie będzie to dziwnie wyglądało bo farba jednak swoją grubość ma. Pozdrawiam Paweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 8 Kwietnia 2022 Share Napisano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) Moim zdaniem jak dasz przed to będzie widać na metalicu różnicę. Ja bym malował bo metalicznej farbie. PS a żeby mieć pewność, że metalic nie odejdzie po ściąganiu maskowania, to albo osłabić taśmę, albo dać na ten metalic lakier. Edytowane 8 Kwietnia 2022 przez Vieh_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 8 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2022 10 minutes ago, Vieh_san said: PS a żeby mieć pewność, że metalic nie odejdzie po ściąganiu maskowania, to albo osłabić taśmę, albo dać na ten metalic lakier. Tez tak to sobie planowałem zrobić, wydaje się to najrozsadniejszym podejściem do tematu. Kolejne wyzwanie to będzie dorobić niektóre kalki, np niektore napisy XK624 są już na pomarańczce i sie ich nie oddzieli a szanse że moja farba i kalka będą miały taki sam odcień są wątpliwe. Zamówiłem takie puste kalki z techmodu i spróbuję laserówka wydrukować na nich oznaczenia i takiej kalki użyć w tym miejscu juz na namalowane paski pomaranczowe. Czy wyjdzie, nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 8 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2022 Dobry wieczór, Wypsikalem metaliki oraz dałem lakier by całość zabezpieczyć. Metal robiłem w 3 warstwach...a w sumie to 4 Najpierw gx2, potem stał, stal + Silver i na koniec sam Silver. Co jak co ale mr hobby to się pięknie psika, i aero prawie czysty po malowaniu, dla mnie poezja a lakier to mi najlepiej Tamiya z puszki wychodzi. Co prawda stoja na półce mr hobby do aero ale jakoś jak mam po raz kolejny to wszystko czyścić to wolę z lenistwa z puszki tym bardziej że po lakierze to nie widać co brudne także leje czarny podkład bym widział co już czyściłem a co jeszcze nie. W sumie to tym razem nawet linie podziału wyszły elegancko same z siebie i gx2 tam nawet widać . No to co... fotki załaczam, pozdrawiam i dobrej nocki. Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 9 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2022 Witam, Tym razem zamiast lepienia samolocików kolejny wór śmieci pozbierany z trawników na dzielnicy. Chociaż tak mogę zneutralizować śmieci powstające przy uprawianiu hobby - co prawda nie będzie ich przez to mniej ale chociaż niech nie fruwają. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Tym razem wziąłem się za pozostałą w pudełku drobnicę. Wszystko, podobnie jak kadłub, wypsikane gx2 nastepnie stal i silver z lekkim cieniowaniem. Na to akrylowy wash czarny błyszczący i sobie wszystko czeka na finalny montaż. Przy okazji psiknalem takze drobne poprawki na kadłubie. Maski z owiewki już zdjęte, także panowie za starami jako i ja pozdrawiają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2022 Witam, Taśmy kleje... nie widać końca.... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 8 godzin temu, alienus napisał: Taśmy kleje... nie widać końca. W szaleństwie jest metoda Coś czuję, że będzie to dobrze wyglądać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2022 13 hours ago, abtb said: W szaleństwie jest metoda Coś czuję, że będzie to dobrze wyglądać @abtb pamietasz może jaki szary do niego pasował będzie? Ilość różnych sea gray jest powalająca. Myślę o czymś z mr hobby seria C. C363 może? Pomarańczka już przyjechała i jest mega oczojebna, ze tak sie wyrażę tyle że w mojej gamoniowatosci o szarym zapomniałem. Przyjechały też juz czyste kalki z techmodu - myślę o drukowaniu na nich drukarka laserową brakujących kalek - ale to kolejny eksperyment bo jeszcze tak nie próbowałem i wszelkie rady jak to zrobic by tego nie spieprzyc z chęcią wysłucham Swoją drogą wpisuje się w świąteczny klimat bo wykleiłem samolot z każdej strony że jak pisanka wygląda Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 12 godzin temu, alienus napisał: C363 może? Nie może H333/C333. Ewentualnie tamka XF-24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam, C173 w akcji, a wyszło tak: Pozdrawiam, Paweł Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez alienus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) 23 minuty temu, alienus napisał: wyszło tak Dobrze wyszło Tylko jakoś numerki farby się nie zgadzają: C333 czy C173 A może jedno i drugie Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 No moim zdaniem elegancko wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) Poprawiłem. No jasne że wsciekly pomaranczowy C173. C333 to zaś szary i w paczkomacie czeka Ta pomarańczka w malowaniu to ciężki chleb. To co widać to 7 warstw. Chyba by najlepiej wyszło jak by najpierw białym psiknac bo co kolwiek ciemniejsze było to wszystko przebija i jest nie do zamalowania. Będę się oszukiwać że to niby preshading i tak mialo byc z tym co przebija Zostały paski na dziobie ale zrobię je w ten sam sposób jak obecne żeby się nagle nie okazało że pisanka jest wielokolorowa. Aha, zapomniałem dodać opowieść o tym czego nie widać zatem te cienkie paski na skrzydłach by były w linii musialem przyciąć na skrzydle już, i ślady po skalpelu we wcześniejszych zdjęciach dojrzy bystre oko. Zatem czekało mnie jeszcze szpachlowaniem tych nacięć i przemalowanie C8 jeszcze raz pod paskami. Śladu nie ma:) Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez alienus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 4 minuty temu, alienus napisał: Chyba by najlepiej wyszło jak by najpierw białym psiknac Niestety jesteś w błędzie Ja to przećwiczyłem na swoim białym Sea Kingu i też było można się zaorać Po pierwszym podejściu myłem cały model do gołego plastiku i wszystko od nowa: podkład, biały i ten "miły" kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2022 Haaaha, czyli nie ma dobrych odpowiedzi w tej zagadce pocieszyłeś mnie. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 Każdy orze jak może ;D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) Mam kilka modeli do wymalowania takim pomarańczowym, zastanawiam się czy ten kryje trzy razy lepiej, bo kosztuje trzy razy lepiej... Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2022 Nie psikniesz to się nie dowiesz - mówi staro indiańskie przysłowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Soris napisał: Mam kilka modeli do wymalowania takim pomarańczowym, zastanawiam się czy ten kryje trzy razy lepiej, bo kosztuje trzy razy lepiej... nie chce aby było na mnie, ale widziałem filmik na którym koles testował trudne kolory od MRP, i dawały sobie swietnie rade, także na czarnym podkładzie. wiec..... ryzyk-fizyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi