Mariusz45 Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 (edytowane) Serdecznie witam. Jestem tu nowy. Od jakiegoś czasu śledzę wszystko z boku. Pora się ujawnić. Do tej pory siedziałem w kartonie. Pancerniki 1/200. Waloryzowane własnoręcznie. Drewniany pokład,płyty pancerza,płyty poszycia dna,metalowe lufy,relingi itd. Malowane olejem,pędzlami. Jako że interesuję się też wojną lądową a w szczególności Barbarossą postanowiłem przebranżowić się na pancerkę 1/35. Mòj warsztat w tej chwili właściwie jest zerowy i muszę go skompletować od początku, co będę powoli czynił. Oczywiście narzędzia,aero+kompresor itd. To jednak osobny temat. Teraz model. Kota kupiłem jakiś czas temu i dopiero śledząc to forum dowiedziałem się że zestaw jest pełen błędów i należy go unikać. Ja jednak chciałbym go zbudować. Zbudować takiego,jakim był w momencie zdobycia. Poprawić co do poprawienia i pomalować zgodnie ze sztuką. Czas mam,chęci też. Do chwili gdy skompletuję wszystko co potrzebne do budowy (miesiąc,dwa) proszę brać modelarską o wskazanie drogi,zdjęcia,linki,porady jak to ugryźć. Co poprawić,czy da się w ogóle z tego zestawu zbudować prawilnego Tiger I... Pozdrawiam. Mariusz. Edytowane 30 Marca 2022 przez Mariusz45 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 Wal jak w dym z pytaniami odnośnie tego zestawu, sam mam go złożonego. Pytanie podstawowe jakiego Tygrysa konkretnie chcesz zrobić? W zależności jakiego chcesz to układ narzędzi/zasobnik wieżowy mogą być inne. Na pewno z pomocą merytoryczna możesz liczyć na kilku kolegów tutaj. Dobrze trafiłeś Jest kilka błędów ale są łatwe do korekcji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 (edytowane) Będę zaglądał. Mam go w magazynie. Tak przy okazji, warto kupować dedykowany zestaw blaszek i wydruków? https://www.mojehobby.pl/products/Upgrade-Solution-Series-for-Sd.Kfz181-Tiger-I-Initial-Production-Early-1943-North-African-Front-Tunisia.html Edytowane 30 Marca 2022 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 Niejaki towarzysz Dzierżyński ponoć miał mówić. Nie ma ludzi niewinnych. Są tylko źle przesłuchani. Z modelami jest bardzo podobnie. Nie ma modeli bez błędów. Są tylko źle przeglądnięte. W modelach to bez mała standard. Trzeba się do tego przyzwyczaić. Na szczęście są koledzy, cała masa akcesoriów, szpachlówki i pilniki. Wszystko można poprawić. Na pierwszy ogień wziąłeś niełatwy temat ale z pomocą kolegów dasz radę. Trzymam kciuki za powodzenie. Czekamy na pierwszą odsłonę. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 30 Marca 2022 Autor Share Napisano 30 Marca 2022 Dzięki panowie. Myślałem o wozie 131 z 504 batalionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 Niech ta strona będzie ci przyjacielem Tiger 1 info. Tu akurat masz wyszczególnione błędy modelu ale wchodząc na stronę główna masz sporo materiałów- również zdjęć 131. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 31 Marca 2022 Autor Share Napisano 31 Marca 2022 https://blog.tiger-tank.com/ W poszukiwaniu informacji znalazłem taką stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2022 Pierwsze koty za płoty. Dziś tylko otwarcie. To coś innego niż kartonòwki. Dla mnie nowość. Muszę przyznać że to będzie ciekawa przygoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2022 (edytowane) I pojawia się pierwsze rozdroże. Ktòra płyta przednia wieży? Ze zdjęć wnioskuję że nr2. Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez Mariusz45 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 No raczej. Więcej ufności we własne oczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Na chwilę obecną bryła kadłuba spasowana na sucho. Wieża bez włazòw, ta zamierzam wykonać otwarte ( scenka załadunku amunicji). Myślę że to ten moment by wybrać dodatki ( lufy,blachy ) i być może farby. Jeżeli można to poproszę o sugestie dotyczące owych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Chciałbym tylko zaznaczyć jedną rzecz. Tygrys RFM to tzw "Initial", czyli bardzo wczesna wersja, a słynny wóz "131" to już nieco późniejszy wariant Tygrysa. Różnic jest sporo. Na dzień dobry nie takie mocowania elementów wyciora i nie w tych miejscach. Inne też będą błotniki przednie i tylne, inne osłony boczne i jeszcze kilka rzeczy. Nie wiem czy w zestawie znalazły się te alternatywne części? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) Seb dzięki za wskazówki. Postaram się zgłębić bardziej temat. Wszelka pomoc bardzo miłe widziana. Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez Mariusz45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Znalazłem fotki pokazujące te detale. Hmm... Wychodzi na to że budowa tego wozu to nie będzie spacerek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Hmm... Instrukcja nakazuje ściąć i zastąpić uchwyty blaszkami zestawowymi. Umożliwi mi to chyba prawidłowe rozmieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) 11 minut temu, Mariusz45 napisał: Hmm... Instrukcja nakazuje ściąć i zastąpić uchwyty blaszkami zestawowymi. Umożliwi mi to chyba prawidłowe rozmieszczenie. Szkopuł w tym, że w "Initialu" wycior składał się z 5 dłuższych elementów, a w późniejszych Tygrysach (131) było to już 6 krótszych tyczek. Te blaszki są właśnie pod pięć elementów, więc tylko dwie są ok. Ale przynajmniej przez babola RFM masz ok zasobnik wieżowy Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez Seb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 A mògłbyś wskazać jakiś zestaw blach, który nadałby się do przeròbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Ta strona z pewnością pomoże Ci w budowie modelu: https://tiger1.info/kits.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) Co do blaszek, to przejrzyj ten zestaw Abera: https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Ausf.E-H1-wczesna-wersja-ITA-ACA.html I ten: https://www.mojehobby.pl/products/Blotniki-boczne-do-Tiger-I-E-H1.html Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) 7 minut temu, robertmodelarz napisał: Ta strona z pewnością pomoże Ci w budowie modelu: https://tiger1.info/kits.html Dzięki. Jako osoba nie obeznana w temacie pancerki przyznam się szczerze że trochę się w tym na razie gubię. Myślę że chwilowo zawieszę budowę i dokształcę się w temacie Tygrysa. Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez Mariusz45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Tu masz parę fotek Tiger I nr 131 w ruchu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moskal Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 15 godzin temu, Mariusz45 napisał: Dzięki. Jako osoba nie obeznana w temacie pancerki przyznam się szczerze że trochę się w tym na razie gubię. Myślę że chwilowo zawieszę budowę i dokształcę się w temacie Tygrysa. Stary, skoro ma to być Twój pierwszy model to olej poprawność historyczną i po prostu baw się klejeniem. Na poprawność przyjdzie jeszcze czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Kolejna inspiracją z naszego forum. Kolega Seb go poczynił: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 53 minuty temu, moskal napisał: Stary, skoro ma to być Twój pierwszy model to olej poprawność historyczną i po prostu baw się klejeniem. Na poprawność przyjdzie jeszcze czas. Szczerze mówiąc wczoraj naszła mnie taka myśl... Tylko ja uparciuch jestem. Zrobię z niego 131 ! Przejrzałem trochę zdjęć z muzeum,znalazłem zestaw blach Voyagera do wersji early. .. Skoro pojemnik na wieży jest już prawilny to idźmy dalej.. PS. Wszelka pomoc, tudzież konstruktywna krytyka potrzebna i mile widziana. Mariusz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Tu masz wykład na temat kolorów.skala tylko inna, ale Tiger ten sam: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi