Bartas89 Posted April 14, 2022 Share Posted April 14, 2022 Hej Powracam do modelarstwa po dłuższej przerwie i spróbuję zrobić jeszcze jedno podejście do aut. Na tapetę wziąłem Nissana, bo wydaje się na początek łatwy. Kolorem bazowym będzie CooperHead Orange z palety CC albo jakiś srebrny, bo uwielbiam ten kolor na pojazdach 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 14, 2022 Author Share Posted April 14, 2022 Wczoraj ogarniałem budę, pogłębiałem linie podziału, usuwałem szwy, oraz całość przeleciałem gąbką Ultrafine (niebieska) od 3M. Potem mycie z mydłem i opłukanie wodą demineralizowaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_OldMan_ Posted April 14, 2022 Share Posted April 14, 2022 7 godzin temu, Bartas89 napisał: Wczoraj ogarniałem budę, pogłębiałem linie podziału, usuwałem szwy, oraz całość przeleciałem gąbką Ultrafine (niebieska) od 3M. Potem mycie z mydłem i opłukanie wodą demineralizowaną. Pełny profesjonalizm. Tak trzymaj. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 14, 2022 Author Share Posted April 14, 2022 Do koloru pomarańczowego używa się białego podkładu, a do srebrnego jaki jest najlepszy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_OldMan_ Posted April 14, 2022 Share Posted April 14, 2022 Zgodnie z tym co preferują lotnicy - czarny gloss. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 14, 2022 Author Share Posted April 14, 2022 33 minuty temu, _OldMan_ napisał: Zgodnie z tym co preferują lotnicy - czarny gloss. Rzeczywiście, masz rację. Zapomniałem o tym. Zbyt długą przerwę chyba miałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 14, 2022 Author Share Posted April 14, 2022 (edited) Jednak będzie pomarańczka. Psiknięte białym podkładem 1500 z puchy i czekam do jutra, aż porządnie wyschnie. Zakupiłem też taki specyfik. Czy jego się stosuje przed położeniem bezbarwnego? Edited April 14, 2022 by Bartas89 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toled Posted April 14, 2022 Share Posted April 14, 2022 5 minut temu, Bartas89 napisał: Zakupiłem też taki specyfik. Czy jego się stosuje przed położeniem bezbarwnego? Nie. Stosuje się go na plastik przed podkładem. Jak tym psikniesz na bazę, to może wejść w reakcję i zadziałać jak zmywacz. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 15, 2022 Author Share Posted April 15, 2022 Rano sprawdziłem jak siadł podkład, bo pierwszy raz nakładałem z puchy przy użyciu takiego pistoletu. Bardzo fajnie się na nim pracuje. Wracając do podkładu, to wyszedł bardzo fajnie. Gładki, z tylko dwom małymi defektami (coś się przykleiło). Zrobię to papierem ściernym o wysokiej granulacji i można nakładać kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 15, 2022 Author Share Posted April 15, 2022 Kolor już nałożony. Pierwszy raz używałem farbki CC i muszę przyznać, że lepiej mi się z nią pracowało niż z farbami Zero Paints. Jutro sąd ostateczny, czyli lakierowanie. Zrobię to Duxonem, bo robiąc motocykle najlepiej mi się z nim pracowało. Specjalnie do lakierów bezbarwnych zakupiłem takie cudo. Mam nadzieję, że pójdzie gładko. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cayman Posted April 15, 2022 Share Posted April 15, 2022 Na samochodową bazę clear 2K kładzie się po parunastu minutach. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 15, 2022 Author Share Posted April 15, 2022 1 minutę temu, cayman napisał: Na samochodową bazę clear 2K kładzie się po parunastu minutach. Znaczy trzeba kłaść czy można kłaść? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cayman Posted April 15, 2022 Share Posted April 15, 2022 (edited) Poczytaj na forach lakierniczych, a do tego Aero musi być ciśnienie 30 PSI, żeby się lakier dobrze wylał. Edited April 15, 2022 by cayman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 16, 2022 Author Share Posted April 16, 2022 8 godzin temu, cayman napisał: Poczytaj na forach lakierniczych, a do tego Aero musi być ciśnienie 30 PSI, żeby się lakier dobrze wylał. Ok, ustawię 30 psi. Dzięki za info Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cayman Posted April 16, 2022 Share Posted April 16, 2022 (edited) Załóż osłonę dyszy do plamki owalnej tak,żeby otwory wylotu powietrza były ustawione w poziomie. Zrób Bartek próbę z Duxonem na jakimś złomie ,żebyś nie miał kolejnej wpadki. Edited April 16, 2022 by cayman 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 16, 2022 Author Share Posted April 16, 2022 3 minuty temu, cayman napisał: Załóż osłonę dyszy do plamki owalnej tak,żeby otwory wylotu powietrza były ustawione w poziomie. Zrób Bartek próbę z Duxonem na jakimś złomie ,żebyś nie miał kolejnej wpadki. Masz na myśli dyszę-nakrętkę motylkową? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cayman Posted April 16, 2022 Share Posted April 16, 2022 Teraz, Bartas89 napisał: Masz na myśli dyszę-nakrętkę motylkową? Dołączyłem fotkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 16, 2022 Author Share Posted April 16, 2022 9 minut temu, cayman napisał: Dołączyłem fotkę Nie ma fotki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juffre Posted April 16, 2022 Share Posted April 16, 2022 U mnie jest: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 17, 2022 Author Share Posted April 17, 2022 Ogólnie lakier wylał się dość dobrze. Tylko w niektórych miejscach są takie jakby krostki. Jak to wyprowadzić? Papier wodny na mokro, a potem polerka? Jakimi pastami? Zmatowić teraz cały model? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cayman Posted April 17, 2022 Share Posted April 17, 2022 Dla mnie to nie krostki tylko zatopione micro paprochy. Przede wszystkim moje gratulacje Bartek co do położenia 2K . Jak widzę Duxon nie przelany i widoczne linie podziału. Brawo TY. Krostki spróbuj zlikwidować micromeshem 5000 ,6000, 8000 na mokro a potem całą kastę mechanicznie potraktuj pastą polerską i na koniec wosk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 17, 2022 Author Share Posted April 17, 2022 2 godziny temu, cayman napisał: Dla mnie to nie krostki tylko zatopione micro paprochy. Przede wszystkim moje gratulacje Bartek co do położenia 2K . Jak widzę Duxon nie przelany i widoczne linie podziału. Brawo TY. Krostki spróbuj zlikwidować micromeshem 5000 ,6000, 8000 na mokro a potem całą kastę mechanicznie potraktuj pastą polerską i na koniec wosk. Cały model micromeshami, czy tylko tam gdzie paprochy? I potem którą pastę tamki? Czy wszystkie trzy po kolei? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cayman Posted April 17, 2022 Share Posted April 17, 2022 38 minut temu, Bartas89 napisał: Cały model micromeshami, czy tylko tam gdzie paprochy? I potem którą pastę tamki? Czy wszystkie trzy po kolei? Micromeshem tylko tam gdzie masz paprochy i w tych miejscach Fine i Finish po całej kaście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 17, 2022 Author Share Posted April 17, 2022 Buda po micromeshach i polerce. Wydaje mi się, że jak na moje standardy, może być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartas89 Posted April 18, 2022 Author Share Posted April 18, 2022 Trzeba było jeszcze pomalować słupek i mocowanie lusterek na czarno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts