BHmodels Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Siema! Wracam po banie ! Warsztat dalej trwa. Z góry mówię że jest to LUŹNY WARSZTAT czyli nie trzymam się żadnych praw i zgodności historycznej. Kokpit pomalowałem farbą silver hataka blue line i ubrudzilem panel linerem black od tamiya. Podczas pracy z klejem CA przykleiłem się do krzesła (całą rękę) ( to tak na rozluźnienie atmosfery) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Cześć! Cieniowanie nieźle wyszło - a za co ten ban był? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 Teraz, pmroczko napisał: Cześć! Cieniowanie nieźle wyszło - a za co ten ban był? Pozdrawiam Paweł Dziękuję za miłe słowa : ) Ban był za "spam" czyli wysłanie 2 razy informacji o tym że ktoś z tego forum (przyznał się) wszedł na mój serwer discord i zaczął nas wyzywać. I prosiłem w tamtym poście o zaprzestanie takich rzeczy. Ale nie wracajmy to tego bo nie ma to sensu "nie rozdrapujmy starej rany" pozdrawiam Konstantyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 (edytowane) I jak Ci się pracuje z tą hataka Silver? Ja osobiście mam mieszane uczucia co do tej serii. Wash mi się podoba. Pędzlem malowałeś? Edytowane 1 Maja 2022 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 @tlb Silver, silver i silver. Ponimo że jest to farba typu metalic z którymi (nie zależnie od firmy) ciężko się pracuje to tu nie było większych problemów. Malowałem aeografem prosto z butelki jak zaleca producent. Jest świetnie, dobre krycie, szybko wysycha(od razu po nałożeniu jak tamiya) i trzyma się powierzchni. Ale bez podkładu się nie obejdzie, kokpit był pomalowany podkładem ale był mały element niepokryty nim i farba była w tym miejscu rozwodniona i zachowywała się jak woda i nie miała koloru. W skrócie: super się pracuje prosto z butelki ale trzeba nałożyć podkład. Przy czyszczeniu nie musiałem rozkładać aero tylko pomalować chwilę płynem do czyszczenia. Pozdrawiam Konstantyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Blue line do aero bez rozcieńczenia, dość odważnie, ale fajnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 18 minut temu, tlb napisał: Blue line do aero bez rozcieńczenia, dość odważnie, ale fajnie wyszło. Może nie odwaga co czytanie opisów na mojjehobbypl hahaha. O to dalsze prace, to koniec na dziś. Jutro z rana pomaluje podkładem, popołudniu kolorami bazowymi i wieczorkiem kalkomanie. Tym razem bez lakieru bo nie robię wheatheringu ani nic z tych rzeczy a modele na sucho czyszczę więc nic nie zagraża modelowi i farbie otwory w wydechach robiłem igłą lekarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Zeszlifuj te "tynksy" od wyprasek na osłonie śmigła i pociągnij szpachlą kadłub na łączeniach, bo lipnie wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 Robi się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 2 Maja 2022 Autor Share Napisano 2 Maja 2022 Prace lecą dalej ale nie według planu. Model pomalowałem farbą hataka polish khaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 2 Maja 2022 Autor Share Napisano 2 Maja 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) Ale chyba widzisz, że łączenie połówek kadłuba wygląda bardzo źle? Nawierciłeś wydechy żeby dodać nieco realizmu a jednocześnie niszczysz cały realizm szparą widoczną z daleka. Dlaczego? Ale jest jeszcze czas żeby poprawić. Edytowane 2 Maja 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 19 minut temu, HKK napisał: Ale chyba widzisz, że łączenie połówek kadłuba wygląda bardzo źle? Zwracalem uwagę na to przed malowaniem, ale... Nawet odpowiedź dostałem, że: W dniu 1.05.2022 o 18:20, BHmodels napisał: Robi się! ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 14 minut temu, tlb napisał: Zwracalem uwagę na to przed malowaniem, ale... Pan Pośpiech. No i "może pod farbą zniknie". Też tak miałem w młodym wieku. Ale nie było nikogo kto by mi mógł zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 2 Maja 2022 Autor Share Napisano 2 Maja 2022 Co wy macie z tym domniemanym "pośpiechem" . Jestem debilem i źle zrozumiał twoją wiadomość tlb. Zamiast dać szpachle na łączenia połówek dałem na łączenia skrzydeł z kadłubem. Zaraz poprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 W dniu 1.05.2022 o 18:05, tlb napisał: pociągnij szpachlą kadłub na łączeniach, bo lipnie wygląda Co tu jest źle do zrozumienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 Mimo luźnego warsztatu, to bym na Twoim miejscu pilniej przestudiował instrukcję. Źle wkleiłeś osłonę silnika. Te dwa małe wybrzuszenia na tylnej krawędzi powinny być przy rurach wydechowych, a nie u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 2 Maja 2022 Autor Share Napisano 2 Maja 2022 Już poprawione i zamalowane te szpary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Maja 2022 Share Napisano 3 Maja 2022 8 godzin temu, BHmodels napisał: Co wy macie z tym domniemanym "pośpiechem" Mam sugerować, że masz kłopoty ze wzrokiem? Albo, że jesteś leniem? Szparę widać. Fakt, że się ją zignorowało mogę kłaść jedynie na zbyt wysokie tempo pracy. Które powoduje przejście do następnego etapu bez dokładnego sprawdzenia poprzedniego. 6 godzin temu, BHmodels napisał: Już poprawione i zamalowane te szpary To pokaż. Ajak jeszcze nie masz zdjęć to poczekaj z komentarzem. Zobacz, znowu się śpieszysz. A dla mnie np. ważniejsze jest nie to co zrobiłeś, tylko czy osiągnąłeś zamierzony efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 3 Maja 2022 Autor Share Napisano 3 Maja 2022 1 godzinę temu, HKK napisał: Zobacz, znowu się śpieszysz. .................co-......... Specjalne zdjęcie dla Pana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 3 Maja 2022 Share Napisano 3 Maja 2022 Twierdzisz, że za oszkleniem nie widać łączenia połówek kadłuba? Ciekawe, ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Maja 2022 Share Napisano 3 Maja 2022 10 minut temu, BHmodels napisał: Specjalne zdjęcie dla Pana Dziękuję. Przed kabiną jest juz prawie dobrze. Za kabiną lepiej niz było więc postep jest. Reszty kadłuba nie pokazałeś. Niezbyt dobrze wychodzą Ci miejsca po wlewach. Masz tam wgłębienia lub zgrubienia. Niestety, ale takie miejsca żeby zniknęły wymagają sporo pracy pilnikiem lub papierem i polerką. Bardzo pomaga zastosowanie odpowiednich cążek do plastiku. Cięcie jest czyste i wyprowadzenie na gładko zajmuje mniej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Maja 2022 Share Napisano 3 Maja 2022 Ja bym się ponownie przyczepił do osłony silnika. Nie dość, że - jak już zauważono - jest wklejona do góry nogami, to według mnie jeszcze na dodatek krzywo. Jeśli możesz, to wklej ją prawidłowo, bo obecnie raczej szpeci, niż ozdabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 3 Maja 2022 Share Napisano 3 Maja 2022 No to może by go tak zmyć wamodem do zera i poszpachlowac to jak należy? Wiem... nie będzie tak szybciej Zgaduję że problem jest taki że nie wiesz czy to co wyszlifowales będzie widać po malowaniu czy też nie... znam 2 sposoby na sprawdzenie - a koledzy i kolezanki na forum pewnie ze 100 więcej, tj.: 1. Światła nie oszukasz, jak dasz już pięknie wyszpachlowany element pod światło z minimlanym kątem to światło ci pokaże czy jest równa powierzchnia czy też góry doliny i sterczy plastik gdzie niegdzie. Przy blaszkach też światło pięknie pokazuje gdzie i co doszlifować. Metoda również używana by sprawdzić czy masz równe ściany i podłogi przyłóż latarkę do ściany i patrz pań co się dzieje 2. Podkład. Jak go położysz to pokaże jak powierzchnia się będzie prezentować i tyle, żadne malowanie tego nie zmieni. Korygujesz do bólu na etapie podkladu i jak wszędzie podkład wygląda jak miód malina to dopiero zaglądasz do pudła z farbkami. Polecam połączyć 1 i 2. Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 Jest 3 opcja... po prostu kupować modele gdzie kadłub jest podzielony na "góra i dół" (np. f16 (nie dotyczy mistercrafta)) a nie "lewa i prawa" połówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi