Skocz do zawartości

2 x Merkava Mk. 3D (Early & Late LIC) 1:35 Meng

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
14 minut temu, Dorotka napisał:

Hm... Teraz to mi głupio bo nawet nie patrzyłem jakie są te zestawowe... :stolek:

Jacku nic się nie stało :)

:piwo:

dobrze, że zapytałem po jednej sklejonej stronie a nie na gotowym modelu :)

@bulik58 jak zawsze, brak mi słów, dziękuję :piwo:

Natomiast....

image.png.71441f2186e687b82a3e1bb3170184d4.png

moje pudełko wygląda ciut inaczej :) chociaż ogniwa takie same:)

image.png.a790b52d356f32f6dfa2fa1ad98c126c.png

wychodzi, że to są ogniwa takie jak do Merkavy IIB/IID/III

IIID ma ogniwa jak w zestawie ATL-49

image.png.f7fc59e20221d939ce89b4ad4d522802.png

ale dwa zdjęcia mnie zaintrygowały..

IIID

image.thumb.png.c4700b80c794475ddc9a6339d0a6d8f2.png

image.png.8f1949c774fd6224707f228f34dba14c.png

oraz
image.png.346ed26a2e9b3d61d8d56216a7bc4102.png

image.thumb.png.fadbcee24329899ef5353617b0faa291.png

hmm i bądź tu mądry :D

Napisano
27 minut temu, Dorotka napisał:

Kup z Master Clubu i po problemie :cool:

na szybko jak patrzyłem to też lipa z dostępnością (MTL35205 jeśli to te:))

34 minuty temu, bulik58 napisał:

Sprobuje ci cos zalatwic , daj mi troche czasu. 

mam go pod dostatkiem hehe :) dziękuję

Napisano

Ja tam się nie znam, ale patrząc na pudło Merkavy 3D LIC, widzę na nim gąsienice zupełnie inne niż te ATL-49 i te Mastercluby. Patrząc na te gąski które są w pudle, uważam, że są całkiem ok, a Bartek troszeczkę przekombinował. To tylko moja opinia. 

Napisano
2 minuty temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Ja tam się nie znam, ale patrząc na pudło Merkavy 3D LIC, widzę na nim gąsienice zupełnie inne niż te ATL-49 i te Mastercluby. Patrząc na te gąski które są w pudle, uważam, że są całkiem ok, a Bartek troszeczkę przekombinował. To tylko moja opinia. 

No to dawaj te z pudła i po sprawie  :cool:

Napisano
9 minut temu, bulik58 napisał:

Po co szukac po obcych landach jak mozna tez w kraju kupic.

A czy ja kogoś zmuszam? Pisze człowiek, że nie ma, to podaje mu gdzie są :cool:

Napisano

Panowie spokojnie :)

rozważam każdą opcję :)

mój błąd że w ciemno lata temu kupiłem te ATL-171, zakładając że pasują do IIID.

Napisano
5 godzin temu, bulik58 napisał:

Podalem tylko ze po co szukac za granica kiedy mozna kupic w kraju, i o co jest sie obrazac ?

Obrażać? Poważnie?

:hmmm:

5 godzin temu, Bengal napisał:

mój błąd że w ciemno lata temu kupiłem te ATL-171, zakładając że pasują do IIID.

Nie Ty jeden  :lol:

Napisano
10 minut temu, bulik58 napisał:

Nie bardzo rozumie ta wypowiedz, moglbys mi ja bardziej tak po chlopsku?

Zobacz jak są założone może Ci się rozjaśni... :lol:

Napisano
2 minuty temu, bulik58 napisał:

Teraz zajarzylem , o podobnej sytuacji gdzies juz to wspomnialem. Chlopcy maja ulanska fantazje , byl nawet filmik gdzie widac podmianke kierunkow , tylko w czym ma to pomoc ? Pytalem nawet na forum IDF ale bez odpo .

Ano mają... Często się nudzili to różne rzeczy wymyślali. Inwencji im z pewnością nie brakowało...  :lol:

Napisano

Generalnie to zabawne jest to, że debatujemy w tym wątku o różnicach na poziomie śrubek, podczas gdy cały model na "poziomie geometrycznym" jest totalnie przez producenta zrąbany :lol:

• Thanks 1
Napisano
45 minut temu, Dorotka napisał:

Generalnie to zabawne jest to, że debatujemy w tym wątku o różnicach na poziomie śrubek, podczas gdy cały model na "poziomie geometrycznym" jest totalnie przez producenta zrąbany :lol:

a czemu? jeśli można spytać Jacku?

czyli nawet w teorii mogę zamienić kierunek gąsienic i nie będzie to duże sf :)

może w końcu dzisiaj uda mi się cuś ruszyć do przodu, bo na razie jakoś brakło czasu 😞

Napisano
1 minutę temu, Bengal napisał:

a czemu? jeśli można spytać Jacku?

Bo krawędź wanny przebiega przez stołek kierowcy :haha:

2 minuty temu, Bengal napisał:

czyli nawet w teorii mogę zamienić kierunek gąsienic i nie będzie to duże sf :)

Nie będzie  :pokoj:

Napisano
3 minuty temu, Dorotka napisał:

Bo krawędź wanny przebiega przez stołek kierowcy :haha:

kierowca przeżyje :D musi się dostosować do nowych warunków :D

Napisano
2 minuty temu, Bengal napisał:

kierowca przeżyje :D musi się dostosować do nowych warunków :D

Współczuje mu z racji domysłu gdzie by ta krawędź go "piła" :lol:

Napisano
43 minuty temu, bulik58 napisał:

Nie jestesmy jedynymi ktorzy w najmniejszym stopniu zwracaja na to uwage, gdyz wiadomo iz nikt nie ma na to wplywu. Kiedys ukazal sie artykul w ktorym wyjasniano powod tego problemu , mialem go zapisanego lecz gdzies mi przepadl . 

Był artykuł i były różne dyskusje na różnych forach, nie zmienia to jednak faktu, że błąd jest oczywisty. To chyba największe uchybienie w tym zestawie, oprócz trudności związanych ze złożeniem do kupy przedniego pancerza... Z obydwu tych bolączek wybrnęli dopiero w IV, no ale musieli zrobić całkowicie nowe formy... 

Napisano
8 minut temu, bulik58 napisał:

Model Menga nie jest jedynym ktory ten blad powiela , nie wiem jak jest w IV sadze ze we wersji M , ale dotychczas  wszytkie modele Rydwanow nie zaleznie jakiej firmy tak maja.

Chyba masz na myśli wszystkie modele III w 1/35 :pokoj:  

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, bulik58 napisał:

Czy modele Merkav Academy Hobby B. Tamiyi sa wolne od tych wad? Ja napisalem wyraznie ,, ale dotychczas  wszytkie modele Rydwanow nie zaleznie jakiej firmy tak maja. ,, :benc:

I i II od Takoma też? IVM od Menga też? Ja jedynie zapytałem, czy masz na myśli III, bo to się akurat zgadza...

Edytowane przez Dorotka
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, bulik58 napisał:

CJa napisalem wyraznie ,, ale dotychczas  wszytkie modele Rydwanow nie zaleznie jakiej firmy tak maja. ,, :benc:

Chętnie się zgodzę, że jak napisałeś:  "wszytkie modele Rydwanów" i "nie zaleznie jakiej firmy" za wyjątkiem Takoma i IV z Menga, także nie ma się co emocjonować   :pokoj:

P.S. Proszę o wybaczenie, ale zdjęć pudełek modeli nie powielających tego błędu wrzucać nie będę :lol:

Edytowane przez Dorotka