CH123 Napisano 30 Czerwca 2022 Share Napisano 30 Czerwca 2022 Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić Wam dość nietypowy warsztat, dość nietypowego okrętu. Ze względu na mój brak umiejętności i ogromną oszczędność czasu kadłub został zaprojektowany komputerowo i wydrukowany w 3d. Zespół SZKUTNIKA nie jest raczej znany tu na forum, ale mają już swoją renomę. Naprawdę czapki z głów za to,że w końcu tacy niedzielni modelarze jak ja będą mogli skleić coś innego niż kolejne Victory czy Santisima Trinidad. Chłopaki są z Polski,ale niestety takie tematy bardziej chwytają na zachodzie http://www.szkutnik-model.pl/index.php/o-nas :https://shipsofscale.com/sosforums/threads/pob-hull-new-solution-for-impatient-modelers.6676/ https://shipsofscale.com/sosforums/threads/carved-ship-decorations-made-by-szkutnik.5421/ Co do samego kadłuba. 92cm długości, z bukszprytem ma mieć około 1,6m. Oryginalnie kadłub bazuje na Le Le Commerce de Marseille,ale są to tak zbliżone jednostki, że po kilku poprawkach nie będzie różnicy. Kolejnym ułatwieniem zgodności jest to,że model był wyłącznie makietą do pokazywania olinowania. Nie było okrętu o takiej nazwie chociaż w Muzeum Morskim w Paryżu jest też historyczny L'Ocean. Oba można zobaczyć na tym filmiku Historyczny 1:20:00 Mój 1:40:50 Ze względu na wielkość podzielony jest na trzy części. Całość będzie pokryta fornirem oraz prawdziwym drewnem w grubszych elementach. Z uwagi na rozmach projektu Le Sperbe 1/150 będzie musiało poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 30 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2022 (edytowane) Żeby nie było,że to jest tylko rozpakowanie prace już ruszyły Pierwsza listewka z gruszy razem z wyfrezowanymi przejściami okiennic. Grusza 2mm zbejcowana na czarno Na początku kleiłem Patexxem Uniwersalnym następnie zmieniłem na CA gęsty - zostawia mniej śladów. Następny element Sills Fornir gruszy 2mm i 1mm zbejcowany na czerwono O czym zapomniałem wcześniej wspomnieć. Pokłady będą układane od zera na pokładnikach wklejanych wewnątrz kadłuba Edytowane 1 Lipca 2022 przez CH123 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 1 Lipca 2022 Share Napisano 1 Lipca 2022 No i fajnie, że coś zacząłeś dłubać, bo to forum jest krok od śmierci... Swoja drogą zapowiada się bardzo ciekawie...3D, plastik, drewno,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 1 Lipca 2022 Autor Share Napisano 1 Lipca 2022 Można było wykonać odręcznie jednorazowo taki kadłubik w drewnie, ale wtedy nikt by nie skorzystał oprócz mnie. A tak jest gotowy wzór gdzie odchodzi już ponowne projektowanie od zera za tą samą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Lipca 2022 Share Napisano 1 Lipca 2022 ambitnie powodzenia w budowie - będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 1 Lipca 2022 Autor Share Napisano 1 Lipca 2022 Dzięki. Jest co robić. Mam nadzieję, że przed emeryturą się wyrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 22 Lipca 2022 Autor Share Napisano 22 Lipca 2022 22.07.2022 Skończyłem robić Sills i zacząłem robić Lintels, ale jest to tak mechaniczna robota,że musiałem zacząć coś bardziej kreatywnego. Za dużo się nie narobiłem bo piła odmówiła współpracy, ale jednak coś udało mi się stworzyć Mam straszny problem bo nie potrafię znaleźć miejsca ani odpowiedniej pory dnia na zdjęcia. Myślę nad stworzeniem jakiegoś białego od wewnątrz pudła tylko czy przy tak wielkim modelu nie będzie to problematyczne. Tutaj pytanie do tych co robią w 1/200 jak fotografować takie bydlaki? Dziób zacząłem od wklejenia wzoru i wycięcia jako pojedynczy element. Bardzo obawiałem się tego etapu i będą jeszcze trudniejsze elementy do wykonania, ale w tym wypadku nie było to zbyt trudne. Schody pojawiają się gdy chcemy to zrobić z kilku małych A tutaj mała zapowiedź co się będzie jeszcze tu działo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Wazne że dłubiesz, a problemy? Zawsze były i bedą, jednak do tej pory jakoś udawało Ci sie je pokonać. Trzymam kciuki by ta dobra passa nigdy się nie slończyła. Jak się patrzy na te rysunki, to rzeczywiście nie będzie prosto i łatwo. Dokładność i spokój będą baaaardzo wskazane.Wygląda na pierwszy rzut oka bardzo dobrze, ciekawe jak to wszystko będzie do siebie pasować, to bedzie egzamin P.S. Robiłem jeden model w 1/200 i z fotkami też miałem duży problem, bo taką wielkość trudno objąć jednym ujęciem. Dobre tło na pewno jest koniecznetak samo jak jasny, słoneczny dzień. Nie szedłbym jednak w wykonywanie fotek przy sztucznym świetle i tworzenie "pracowni fotograficznej", zwłaszcza biorąc pod uwagę minimalne zainteresowanie takimi modelami na tym forum. Ale oczywiście zrobisz jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 22 Lipca 2022 Autor Share Napisano 22 Lipca 2022 A wiec odradzasz pudło. Ok, to już coś. Myślałem jeszcze nad zewnętrzną ścianą domu lub jakimś miejscu w ogródku. Tylko wtedy trzeba polować na odpowiednie światło. I oczywiście w lecie czy wiośnie nie ma z tym problemu a jesień zima.... 22 minuty temu, Superbe napisał: Wazne że dłubiesz, a problemy? Zawsze były i bedą, jednak do tej pory jakoś udawało Ci sie je pokonać Problem jest natury technicznej. Trzeba ustawić odpowiednio ostrze piły taśmowej bo spada. A problem jest taki, że ten model już nie jest produkowany i coś nie za bardzo wychodzi(mi z ojcem) napinanie tego. No nic zobaczymy co będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Nie to, że odradzam pudło...Coś w rodzaju pudła wykorzystywałem Spróbuj zrobić taki niby ekran z kartonu jako tło. Duża ściana główna dostosowana do wielkości modelu, po obu bokach zagięty karton pod katem 45-60 stopni. To daje dwie dodatkowe boczne ścianki, zarazem "łapie " dodatkowe światło. U mnie to jakoś działało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 22 Lipca 2022 Autor Share Napisano 22 Lipca 2022 Coś się pokombinuje bo stan aktualny mnie nie zadowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 23 Lipca 2022 Autor Share Napisano 23 Lipca 2022 Szybka aktualizacja na weekend Udało mi się uruchomić piłę taśmowa i takie są efekty dzisiejszego dnia. Oczywiście nie mogło się obejść bez poprawek i to jest trzecia wersja. Na pierwszej skan się źle wydrukował co skutkowało rozjazdem na wzorach linii, w drugiej użyłem zbyt grubej deski. I oto jest v3 z wyfrezowanymi już otworami na liny łączące z bukszprytem Miłego weekendu wszystkim przeglądającym 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 A Tobie dalszych i jeszcze lepszych postępów w walce z piłą i drewnwm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 24 Lipca 2022 Autor Share Napisano 24 Lipca 2022 Z tą piłą już na szczęście nie trzeba walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 24 Lipca 2022 Share Napisano 24 Lipca 2022 Skoro tak, to czekamy na dalsze postęoy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 27 Lipca 2022 Share Napisano 27 Lipca 2022 Szlifowałeś te puzzle od stewy dziobowej? Bardzo mocno się to zapowiada Co do robienia zdjęć najlepiej je robić w miejscu docelowego spoczynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 28 Lipca 2022 Autor Share Napisano 28 Lipca 2022 Tak. Inaczej się nie da tego dopasować. Szczerze mówiąc nie wiem czy uda mi się to zrobić. Jak łączę ze sobą dwa to jeszcze pasują, ale przy trzech i więcej robią się straszne szpary, które oczywiście można zaszpachlować, bo póki co nie umiem jeszcze zrobić tak żeby ich nie było. Tylko po co wtedy to robić jak i tak tych połączeń nie będzie widać Miejsce docelowe się tworzy, a raczej będzie bo muszę tak rozplanować gabloty aby jeszcze jakieś mniejsze stateczki się zmieściły. No i przydało by się jeszcze trochę miejsca w pokoju(na ubrania i książki chociażby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 28 Lipca 2022 Share Napisano 28 Lipca 2022 A masz tam chociaż jakieś miejsce do spania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 28 Lipca 2022 Autor Share Napisano 28 Lipca 2022 Jakiś materac się zmieści 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 28 Lipca 2022 Share Napisano 28 Lipca 2022 Jak u prawdziwego hobbysty...Spać i jeść to ja mogę nawet stojąc, byle było miejsce na/do... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2022 (edytowane) 07.08.22 Update Nic spektakularnego się nie stało mrówcze obklejanie idzie dalej. Po przestawieniu kilku mebli w końcu znalazłem odpowiednie miejsce do robienia zdjęć. Ponieważ okręt będzie ustawiony do salwy burtowej ambrazury jednej strony będą w pełni obklejone tak jak jest to w pierwszym rzędzie. To co jest poniżej zielonej linii zostaje jak jest. Edytowane 7 Sierpnia 2022 przez CH123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Jest przy tym troche zabawy, to fakt. Ważne,że ta operacja na finiszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Superbe napisał: Ważne,że TA operacja na finiszu Ta tak, ale zostaje jeszcze reszta okrętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Spokojnie, nie od razu Kraków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 2 Września 2022 Autor Share Napisano 2 Września 2022 Uszczelnienia wykonane wykonane. Jest też lekko poprawione tło. Tępo znacznie spadło, ale powoli coś tam się dłubie. Dziobnicę na pewno nie będę wykonywał z osobnych kawałków. Będzie to całość kwestia tylko czy imitowane fornirem czy jakąś inną techniką. W tym tępie to będzie baardzo długi warsztat. Chociaż jak ma być takie zainteresowanie jak w Louise to poza jedną osobą raczej nikt na tym nie straci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi