Superbe Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 Oczywiste, że wszystko w swoim czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 5 Maja 2023 Autor Share Napisano 5 Maja 2023 No i po majówce. Coś tam się posklejało, pomalutku cały czas do przodu Na tapetę weszły furty działowe. Kwestia pomalowania wewnętrznej części i wersji wykończenia To jest opcja 1(znacznie łatwiejsza). Prawdopodobnie bez tych wewnętrznych linek Opcja 2 (druciki) Faworyt jest tylko jeden- wymagający i czasochłonny,ale jeden. Myślałem jak to zrobić żeby nie utknąć na robieniu tylko tej rzeczy i doszedłem do wniosku, że wolę robić po 1 sztuce nawet parę miesięcy niż pójść w uproszczenie. Poza tym będą montowane na sam koniec żeby się nie uszkodziły więc czasu jest od groma. Pozostaje tylko uzupełnić kadłub rurkami na nitki do furt i można przejść do kolejnego etapu. Czerwone to rurki dla lin do oczek na furtach Zielone to blokady do oczek na haki dla bloczków operujących armatą A niebieskie nie wiem co to jest, ale i tak trzeba to zrobić nawet jeśli nie będę instalować teraz furt Tutaj widać to ładnie na tej sekcji Le Fleuron Następny etap blokady Tutaj wielkiej filozofii nie ma trzeba po prostu walić młotkiem Sprawę ułatwia to że znalazłem wybijak Tamiy o średnicy 1,5mm inaczej nie byłoby tak różowo Tak więc trzeba tak około 480+ razy walić tym młotkiem i i wiercić wiertełkiem 0,5mm w blaszce miedzi 0,2mm i będą blokady Do następnego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Godzinę temu, CH123 napisał: A niebieskie nie wiem co to jest, ale i tak trzeba to zrobić nawet jeśli nie będę instalować teraz furt To coś w rodzaju okapnika odprowadzającego wodę. Dobrze to widać na zdjęciach Victory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Baaaardzo ambitnie! Super i obyś wytrwał w tych planach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 6 Maja 2023 Autor Share Napisano 6 Maja 2023 13 godzin temu, lesio-69 napisał: To coś w rodzaju okapnika odprowadzającego wodę. Dobrze to widać na zdjęciach Victory. Dzięki. Faktycznie widziałem je na Victory tylko nie znałem funkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 6 Maja 2023 Autor Share Napisano 6 Maja 2023 11 godzin temu, Superbe napisał: Baaaardzo ambitnie! Super i obyś wytrwał w tych planach To się wydaje straszne lub strasznie męczące, ale jak się to skalkuluje to już takie nie jest. Wygwoździowanie takiej wstępnie przygotowanej klapy trwa około godzinę. Klap jest 64, jeśli robić jedną albo dwie dziennie to przestaje być wyzwanie nie do pokonania. Szczególnie, że się ocknąłem i ich nie zacząłem montować gdy sobie przypomniałem jak łatwo je uszkodzić niechcącym machnięciem ręki. Dlatego idą na samiuśki koniec po skończeniu olinowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 12 Maja 2023 Autor Share Napisano 12 Maja 2023 Słońce ostatnio mocniej wyszło zza chmur i przygrzało może to od tego, jak zobaczyłem, że idzie mi całkiem sprawnie z tymi furtami to rzuciłem się na kadłub. Trudności wielkiej nie ma tylko strasznie to czasochłonne. Tu efekt kilku godzin z zeszłego tygodnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 13 Maja 2023 Share Napisano 13 Maja 2023 Czy to nie jest za gęsto? Nie wyznaję się na tym,dlatego pytam...Resztę znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 13 Maja 2023 Autor Share Napisano 13 Maja 2023 Nie. Wzór biorę z kopii planów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 24 Maja 2023 Autor Share Napisano 24 Maja 2023 Coś tam się powbijało przez te parę dni i widać różnicę. Warta poświęcenia trochę więcej czasu I jeszcze wspomniany wcześniej wzór z planów. Takie przyklejone taśmą maskującą ksero zaznaczam punktakiem zrobionym z zaostrzonego śrubokrętu i przewiercam dremelem jak w przypadku furt. Różnica jest taka że te druciki zabezpieczam klejem CA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 Chyba jednak miałeś rację co do tych "goździków"...Zaczynam się przekonywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 25 Maja 2023 Autor Share Napisano 25 Maja 2023 Powoli i systematycznie i jakoś robota pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 25 Maja 2023 Share Napisano 25 Maja 2023 No, to nawet widać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 5 Lipca 2023 Autor Share Napisano 5 Lipca 2023 Minęło trochę czasu od ostatniej aktualizacji. Gwoździowanie drugiej strony jest zrobione i trochę rzeczy na kadłubie też. Lawety dla pierwszej baterii zrobione, druga bateria w montażu. Są uproszczone, więc czekam na kilka rzeczy od SZKUTNIKA, żeby pokazać Wam te bardziej dopracowane na widoczny pokład Aktualnie na warsztacie są wspomniane przez Lesia okapy. Jak już wszystko będzie poskładane do razem wejdą ładne fotki, póki co relacja z robienia ww okapników. Do następnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 5 Lipca 2023 Share Napisano 5 Lipca 2023 No i ekstra to wyglada! Właściwa maszyna to pół sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 5 Lipca 2023 Autor Share Napisano 5 Lipca 2023 Akcesoria też trzeba mieć. Te frezy dokupiłem bo w komplecie są znacznie mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 18 Lipca 2023 Autor Share Napisano 18 Lipca 2023 (edytowane) 18.07.2023 Update Rurki wokół otworów strzelniczych zrobione. 1mm(czerwona strzałka) i kilka w innych miejscach kadłuba -2,5mm Furty nad pierwszą baterią obite drucikami, zostało jeszcze kilka elementów do dokończenia, ale trudniejszy etap jest już za mną Okapy skompletowane, zostało tylko pomalować oraz uproszczone lawety na nie widoczne pokłady Edytowane 18 Lipca 2023 przez CH123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 No to żeś się chłopie narobił...Roboty do cholery z tą drobnicą ale zanosi się na coś wielkiego. Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 18 Lipca 2023 Autor Share Napisano 18 Lipca 2023 Na razie końca nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 19 Lipca 2023 Share Napisano 19 Lipca 2023 Tym się nie przejmuj, kiedyś nastąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Lipca 2023 Share Napisano 19 Lipca 2023 To rozumiem, podoba mi się, wysiłek na pewno się opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 19 Lipca 2023 Autor Share Napisano 19 Lipca 2023 Jest co robić. Jak mawia klasyk cały czas do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Sierpnia 2023 Share Napisano 21 Sierpnia 2023 no piknie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 21 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2023 Bedzie pikinie dopiero jak się to poskłada. Jak wejdą pokłady i działa to bedzie już fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 20 Września 2023 Autor Share Napisano 20 Września 2023 20.09.2023 Update Furty nad pierwszą baterią są już prawie ukończone. Musiałem klika sztuk zrobić od nowa, a zapomniałem, że nie dorobiłem zawiasów więc można je oglądać z drugiej strony Lufy na razie tylko na sucho. Furty na drugą baterią będą przeszkadzały w montowaniu odciągów jufersów więc ich też nie zakładam. Myślę teraz czy nie powinienem ustawiać już jakiś osadzeń masztów. Być może będzie się to dało zrobić po ukończeniu górnych pokładów. Tak czy siak czekają mnie już górne pokłady i część widocznych lawet. Pozdrawiam obserwujących i do następnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi