Jump to content

Spitfire Mk.XII 1:72

martinello
 Share

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do tematu modelu Spitfire Mk.XII w skali 1:72

Planuję wykorzystać jako dawcę nosa ten model -> https://www.scalemates.com/kits/abc-modelfarb-7205-supermarine-spitfire-xii--203836

Problem z resztą płatowca. W dyskusji na niebieskim forum -> https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=857&t=14634&hilit=Spitfire+XII&start=30  Koledzy dużo wpisów poświęcili kadłubowi samolotu od ściany ogniowej do usterzenia. Kłopot ze skrzydłami - mają być z Vb, Vc  czy jeszcze inne?

Dodatkowo czytałem gdzieś, że XII miała zmienione podwozie główne, co skutkowało np. brakiem "bąbli" na górnej stronie płata.

Może ktoś pomóc z informacjami "startowymi" do projektu ?

Uzupełnię...

Recenzja modelu -> https://www.e-rav.pl/old/modele/recenzje/spitfire/index.html

Plan mam taki:

- Spitfie VC Airfixa z korektą płatów - np.  pokrywy działek jak w późnej IXc

- dodatki - np. wydechy żywiczne od XiV

No, chyba że polecacie jakiś lepszy model niż Airfix -> https://www.mojehobby.pl/products/Supermarine-Spitfire-Mk.Vc-38475796.html

W przeszłości były jeszcze takie modele XII:

1. Merlin Models

IMG_8915.thumb.JPG.cff92dc2482c5eb0d867e3affa4ab263.JPGIMG_8916.thumb.JPG.07dd32d24895e947f4588636fc4fc04d.JPG

i

2 . MNews

P1070202.thumb.JPG.f2a046cf7a4aff0e187b8c1795ea108a.JPGP1070205.thumb.JPG.bf73ab8435bfe974280578f399d69969.JPG

I nie polecam żadnego.

Był jeszcze CMR  Xtrakit, ale tych nie miałem w łapach.

5 godzin temu, martinello napisał:

czytałem gdzieś, że XII miała zmienione podwozie główne, co skutkowało np. brakiem "bąbli" na górnej stronie płata.

To raczej nie ma sensu. Niekoniecznie czuje się mocny w dwunastki, ale nie kojarzę, żeby latały ze skrzydłem B. Jeżeli przyjmujemy skrzydło uniwersalne, to jakakolwiek rozmowa o owiewkach kół na górze płata mija się z celem, bo cechą skrzydła uniwersalnego jest m.in. to, że te owiewki nie występują.

Zmieniona geometria podwozia pojawiła się przy Mk V - przesunięto je do przodu zmieniając kąt zaklinowania. Może to o to chodziło? Ale to nie ma nic wspólnego z 'bąblami'.

Pozostaje jeszcze pamiętać o zbiornikach paliwa w skrzydłach.

Istniał jeszcze kadłub vacu do Mk XII z Aerocluba (z dodatkami z białego metalu), a do reszty zalecano Airfixa Mk.I lub Mk.V (z przeróbkami) - patrz-> The Supermarine Spitfire Part 2: Griffon Powered

image.thumb.jpeg.5cfc0ad91e7d6ebe65389d2842a9a75e.jpeg

i jeszcze konwersja Paragon Design 

image.thumb.jpeg.b149853a30501e21cca574cab8874a1d.jpeg

dla zestawu Hasegawy Mk VII/IX

47 minut temu, Wojtek59 napisał:

To niestety 48

30 minut temu, letalin napisał:

Hmmm - spróbuję poszukać po świecie

Xtrakit miał przynajmniej dobre kalkomanie. No ale po tylu latach to pewnie by sie rozleciały.  Sam model nic specjalnego. Kleiłem  XII z Airfixa Mk V i z nosem od  Frog Novo.  

Dzięki wszystkim za pomoc i inspirację.

Po przeanalizowaniu materiałów, oraz posiadanych modeli plan jest taki:

- płatowiec - Eduard Mk.IX early z korektami głownie płata w okolicy niesymetrycznej chłodnicy oleju. Mam jakiś nadmiarowy płat od V z modelu KP jako dawcę.

- przód kadłuba - z nadmiarowego kadłuba modelu Seafire Sworda lub modelu MNews - zobaczę który będzie lepiej pasował do kadłuba Eduarda.

- kalkomanie - MNews

Do dokupienia wydechy (mam nadzieję, że z modelu XIV będą pasować)

6 godzin temu, Maxy napisał:

Xtrakit miał przynajmniej dobre kalkomanie. No ale po tylu latach to pewnie by sie rozleciały.  Sam model nic specjalnego. Kleiłem  XII z Airfixa Mk V i z nosem od  Frog Novo.  

A jak ci pasowało jedno do drugiego ? 

19 godzin temu, martinello napisał:

Ja tylko cytowałem :)

Ależ ja nie sugeruję kogo należy ukamieniować. :)

Nieco męczyło mnie to podwozie  i postudiowałem trochę materiały.  Jedyna rzecz jaką znalazłem to modyfikacja polegająca na wprowadzeniu goleni z nożycami. Rzecz dotycząca szeregu różnych 'mark' i, w tym przypadku, czasu już po wojnie.

W artykule z Aeroplana powtórzona jest teza o zmianie połączenia goleni z pokrywami co powoduje, że golenie razem z kołami "idą" w dół i nie trafiają już w górny obrys płata. Chyba trzeba by porównać podwozie z Mk. I i np. Mk. IX

Jak pasowało?

To był stary Airfix Mk V, nie nowy z wklęsłymi liniami. Z tego co pamietam, bo to był rok mniej więcej ukazania sie w/w Aeroplana, były róznice w przekroju kadłuba. Oczywiście trzeba dodać spiczasty ster kierunku. Kołpak Novo zmienic na 4 łopatowy, nowe rury wydechowe jak we wczesnych Spitfirach Mk IX, (chyba z Matchboxa).  Tylne podwozie . Oczywiście cały był przeryty na nowo bo oba dawcy byli wypukli.image.jpeg.96fd5e5e428e2562e4e781b87700c0b8.jpeg

• Like 1

Fajnie wyszedł...

A ja wpadłem na jeszcze inny pomysł - wykorzystać ten model, który właśnie chciałem sprzedać:

image.jpeg.315e44135cf3039a16053fcef065384e.jpeg

Myślę, że prościej będzie zmienić linie podziału w miejscu "łamania skrzydeł" i przerobić wlot do gaźnika niż łączyć sekcje kadłuba.

Przy okazji - jakby ktoś polował na któregoś z seafire'ów z tego zestawu to proszę o kontakt. Kupiłem sobie a potem stwierdziłem, że pięć modeli naraz to za dużo :)

• Like 1

23 godziny temu, greatgonzo napisał:

Który to aeroplan?

Różnica między MkI, a MkV i późniejszymi jest oczywista. Poczytałbym co tam piszą.

Dywagacje kadłubowe W. Matusiaka:

image.thumb.jpeg.941a09b4110739c0aea670bd150fbf37.jpeg

image.thumb.jpeg.5c8099d9f929cdb7e28335ef4c9813e9.jpeg

Oraz o pasus o samym skrzydle i przetłoczeniu:

image.thumb.jpeg.6606ce0e0a3aa4a922385238e57fbbb9.jpeg

Nie wiem, co miał na myśli. Podejrzewam, że to może być błąd redakcji tekstu i wyszło coś innego niż zamierzone.

Chociaż zacząłem się pod tym kątem przyglądać zdjęciom i zacząłem widzieć przetłoczenie (choć tak na prawdę to chyba linia nitów od luku koła) 😉

Dzięki.

Nie no, w kwestii przetłoczenia pisze jasno. Skrzydło C = brak przetłoczenia, tak jak wspomniałem wcześniej.

Z resztą jest większy kłopot, bo nie udało mi się zrozumieć, czy pierwsze egzemplarze też miały płaskie nitowanie kadłuba, czy jeszcze załapały się na nity wypukłe.