Skocz do zawartości

Academy F-14A 1:72

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Koledzy Modelarze!

Dawno mnie tu nie było, a to z tego prostego powodu, że wiele się u mnie działo, o czym zresztą informowałem wraz z ukończeniem ostatniego modelu przed przerwą ową. Niniejszym oświadczam, że przeprowadzka zakończona sukcesem. Małżonka w ekstazie, ja - w połowicznej, jako że nie mam wciąż mojego miejsca do pracy, a dokładniej wygląda ono obecnie tak:

strych.thumb.jpg.be29303a85431da92ab1bb492be632d4.jpg

Moja przytulna i zagospodarowana piwniczka zamieniła się w obszerny ale zerowo zagospodarowany strych. Zajmie jeszcze sporo czasu, zanim doprowadzę go do stanu jako takiej używalności, z dociepleniem włącznie, a ponieważ wiadomo ile warta jest dziś złotówka i jakie są jej perspektywy, to pewnie jeszcze będę musiał trochę dozbierać na urządzenie "pokoju taty". Docelowo będzie tam nie tylko pracownia, ale także biblioteczka, składzik komiksów, kolekcja CDków i prawdopodobnie pierwsza plewiszczańska wytwórnia detroit techno. 

Czas, kiedy mnie tu nie było zaleczałem różnorako, prócz intensywnych romansów z kolejnymi wariantami kostki Rubika, nerwy skołatane konwulsjami Glapińskiego najczęściej znajdywały ukojenie w muzyce.  Gdyby to kogoś interesowało, ostatnie produkcje znajdą Szanowni Koledzy tutaj:

https://www.youtube.com/c/SilverKnobs303

Tak czy inaczej, dłużej już nie wytrzymam, zwłaszcza po rozmowie z Kolegą @Xmen widzę, że pora się już za coś zabrać i chyba jest to dobra decyzja.

Startuję z tematem jak w temacie.

IMG_20220806_192330_1.thumb.jpg.52040766e8754af750d857c95a85af22.jpg

Po namowach niektórych z Was - na kanwie komentarzy wokół mojego SBD Dauntlessa - by przesiąść się na 1:48, postanowiłem jakoś mimo wszystko odczuć, że się żegnam z 1:72 i dobrze to rozstanie zapamiętać.

Dlatego Kocurek będzie stosownie podkręcony i wybebeszony (czego jednak trochę się obawiam, bo przez te z górą 4 miechy paluchy i oczy mogły odwyknać...)

W tym celu zakupiłem zestaw Big Eda, a w nim: solidne zewnętrze, kokpit, blachy do owiewki, remove-before-flights oraz maski.

IMG_20220806_192248_1.thumb.jpg.8e1f22abd609ddb0eff34ff4f534cba0.jpg  

Elektroniczne bebechy to żywiczki od Black Doga, które ku mojej zgrozie zawierają okrągłe ZERO instrukcji. I od razu moje pytanie: czy pracowaliście na ich produktach? Polecacie? Cena sugerowała, że nie jest to ostatnie barachło. 

IMG_20220806_192319_1.thumb.jpg.50c58fe103dc83ca4e8a2f5c45ef0402.jpg

IMG_20220806_192305_1.thumb.jpg.ee269e81d423e9c11c7f98527a7b1063.jpg

Zobaczymy.

Każdego, kogo mój wątek zainteresuje uprzedzam, że:

a) mimo wakacyjnej pory, jednak mam trochę pracy i chyba będę coś wrzucać rzadziej niż częściej :)

b) będę dłubać w gabinecie, a więc w miejscu do tego de facto nieprzeznaczonym, co też pewnie wpłynie na tempo mojej pracy...

c) będę dłubać tym bardziej powoli z racji obaw, że jednak od dłubania odwykłem

Mimo tych wszystkich niedogodności - zapraszam i oczywiście będę wdzięczny za każdą pomoc, sugestie, komentarze, krytykę etc.

Tomek

• Like 7

Godzinę temu, kozborn napisał:

zwłaszcza po rozmowie z Kolegą @Xmen widzę, że pora się już za coś zabrać i chyba jest to dobra decyzja.

A co ja takiego powiedziałem?:hmmm:

59 minut temu, Xmen napisał:

A co ja takiego powiedziałem?:hmmm:

Wydałeś z gardzieli odwieczny forumowy zew.

1 minutę temu, kozborn napisał:

Wydałeś z gardzieli odwieczny forumowy zew.

Ja?Niespotykanie spokojny człowiek sporadycznie piszący na forum.wink3

15 godzin temu, kozborn napisał:

IMG_20220806_192330_1.thumb.jpg.52040766e8754af750d857c95a85af22.jpg

Tym zestawem to sobie krzywdę robisz przy tak ambitnym podejściu. Wg internetów są to stare wypraski Academy mające się nijak do nowych (2019r.) form.

Dorzucam dwa zdjęcia modelu zbudowanego z nowych form abyś mógł sobie porównać z tymi  które masz u siebie w pudełku. Daj znać proszę czy internety kłamią czy też faktycznie Academy równocześnie sprzedaje model z nowych i starych form.

Życzę dużo frajdy przy budowie bo w sumie to o to chodzi w każdym hobby :piwo:

G03n.JPG

G15n.JPG

• Like 3

9 godzin temu, Woit napisał:

Tym zestawem to sobie krzywdę robisz przy tak ambitnym podejściu. Wg internetów są to stare wypraski Academy mające się nijak do nowych (2019r.) form.

Dorzucam dwa zdjęcia modelu zbudowanego z nowych form abyś mógł sobie porównać z tymi  które masz u siebie w pudełku. Daj znać proszę czy internety kłamią czy też faktycznie Academy równocześnie sprzedaje model z nowych i starych form.

Życzę dużo frajdy przy budowie bo w sumie to o to chodzi w każdym hobby :piwo:

G03n.JPG

G15n.JPG

Z tego co mi wiadomo to przez jakiś czas były rownolegle dostępne oba zestawy i ten starszy to zestaw inspirowany (kopia ?) starszym zestawem Hasegawa, któremu Academy przeryło linie z wypukłych na wklęsłe (jak w A-10A).  Oryginalny starszy zestaw Academy posiadał właśnie tą ilustrację na pudełku. 

9 godzin temu, Woit napisał:

Daj znać proszę czy internety kłamią czy też faktycznie Academy równocześnie sprzedaje model z nowych i starych form.

To są stare wypraski Academy.

Nowy wypust jest na razie tylko w pudełku z VF-143 Pukin' dogs.

• Thanks 1

Kleiłem ten model wieki temu i generalnie to jest OK - na pewno nie ma porównania do nowego wypustu, bo brak nitowania, linie słabiutkie i potrafią zanikać, ale da się z tego skleić przyzwoitego Tomcata. Największy problem to wloty powietrza - tam raczej nie unikniesz szpachli - i jeszcze przy łączeniu przedniej części kadłuba z reszta musisz uważać - najpierw doklej dwie połówki z kabina do tylnej części a dopiero potem od spodu ten prostokątny element - bo inaczej wyjdzie próg za kabina.

• Like 1

36 minut temu, Psar77 napisał:

Kleiłem ten model wieki temu i generalnie to jest OK

Dzięki!

A jak oceniasz kalkomanie? Nie pracowałem dużo z Academy, robiłem raz Super Horneta i były to najgorszy kalkogniot z jakim się kiedykolwiek spotkałem. Może jeszcze pomyślę o malowaniu choć to zestawowe mi nie przeszkadza.

Trzymam kciuki za Tomcata, mam ich chyba z 6 już zrobionych dokładni z tych zestawow i dają radę👍

...delikatne linie bryla sie zgadza ...tylko kokpit do wyprucia a conajmniej fotele.Jak wyżej koledzy napisali są lepsze zestawy też academy lecz jest i tak o niebo lepszy niż italeri czy tania hasegawa.Moim skromnym zdaniem przyzwoity tym bardziej za tą cenę...ponadto j/w trzeba uważać łącząc kadłub (przednia cześć z kokpitem a tylna ale to już napisano wyżej).

Jeśli chcesz poratuje innymi kalkami a i fotele też mogę dorzuć dla samej idei budowy tego kociaka 😉🙂

• Like 2
  • Thanks 1