kozborn Napisano 6 Sierpnia 2022 Share Napisano 6 Sierpnia 2022 Czołem Koledzy Modelarze! Dawno mnie tu nie było, a to z tego prostego powodu, że wiele się u mnie działo, o czym zresztą informowałem wraz z ukończeniem ostatniego modelu przed przerwą ową. Niniejszym oświadczam, że przeprowadzka zakończona sukcesem. Małżonka w ekstazie, ja - w połowicznej, jako że nie mam wciąż mojego miejsca do pracy, a dokładniej wygląda ono obecnie tak: Moja przytulna i zagospodarowana piwniczka zamieniła się w obszerny ale zerowo zagospodarowany strych. Zajmie jeszcze sporo czasu, zanim doprowadzę go do stanu jako takiej używalności, z dociepleniem włącznie, a ponieważ wiadomo ile warta jest dziś złotówka i jakie są jej perspektywy, to pewnie jeszcze będę musiał trochę dozbierać na urządzenie "pokoju taty". Docelowo będzie tam nie tylko pracownia, ale także biblioteczka, składzik komiksów, kolekcja CDków i prawdopodobnie pierwsza plewiszczańska wytwórnia detroit techno. Czas, kiedy mnie tu nie było zaleczałem różnorako, prócz intensywnych romansów z kolejnymi wariantami kostki Rubika, nerwy skołatane konwulsjami Glapińskiego najczęściej znajdywały ukojenie w muzyce. Gdyby to kogoś interesowało, ostatnie produkcje znajdą Szanowni Koledzy tutaj: https://www.youtube.com/c/SilverKnobs303 Tak czy inaczej, dłużej już nie wytrzymam, zwłaszcza po rozmowie z Kolegą @Xmen widzę, że pora się już za coś zabrać i chyba jest to dobra decyzja. Startuję z tematem jak w temacie. Po namowach niektórych z Was - na kanwie komentarzy wokół mojego SBD Dauntlessa - by przesiąść się na 1:48, postanowiłem jakoś mimo wszystko odczuć, że się żegnam z 1:72 i dobrze to rozstanie zapamiętać. Dlatego Kocurek będzie stosownie podkręcony i wybebeszony (czego jednak trochę się obawiam, bo przez te z górą 4 miechy paluchy i oczy mogły odwyknać...) W tym celu zakupiłem zestaw Big Eda, a w nim: solidne zewnętrze, kokpit, blachy do owiewki, remove-before-flights oraz maski. Elektroniczne bebechy to żywiczki od Black Doga, które ku mojej zgrozie zawierają okrągłe ZERO instrukcji. I od razu moje pytanie: czy pracowaliście na ich produktach? Polecacie? Cena sugerowała, że nie jest to ostatnie barachło. Zobaczymy. Każdego, kogo mój wątek zainteresuje uprzedzam, że: a) mimo wakacyjnej pory, jednak mam trochę pracy i chyba będę coś wrzucać rzadziej niż częściej b) będę dłubać w gabinecie, a więc w miejscu do tego de facto nieprzeznaczonym, co też pewnie wpłynie na tempo mojej pracy... c) będę dłubać tym bardziej powoli z racji obaw, że jednak od dłubania odwykłem Mimo tych wszystkich niedogodności - zapraszam i oczywiście będę wdzięczny za każdą pomoc, sugestie, komentarze, krytykę etc. Tomek 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Sierpnia 2022 Share Napisano 6 Sierpnia 2022 Godzinę temu, kozborn napisał: zwłaszcza po rozmowie z Kolegą @Xmen widzę, że pora się już za coś zabrać i chyba jest to dobra decyzja. A co ja takiego powiedziałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2022 59 minut temu, Xmen napisał: A co ja takiego powiedziałem? Wydałeś z gardzieli odwieczny forumowy zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Sierpnia 2022 Share Napisano 6 Sierpnia 2022 1 minutę temu, kozborn napisał: Wydałeś z gardzieli odwieczny forumowy zew. Ja?Niespotykanie spokojny człowiek sporadycznie piszący na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 15 godzin temu, kozborn napisał: Tym zestawem to sobie krzywdę robisz przy tak ambitnym podejściu. Wg internetów są to stare wypraski Academy mające się nijak do nowych (2019r.) form. Dorzucam dwa zdjęcia modelu zbudowanego z nowych form abyś mógł sobie porównać z tymi które masz u siebie w pudełku. Daj znać proszę czy internety kłamią czy też faktycznie Academy równocześnie sprzedaje model z nowych i starych form. Życzę dużo frajdy przy budowie bo w sumie to o to chodzi w każdym hobby 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 9 godzin temu, Woit napisał: Tym zestawem to sobie krzywdę robisz przy tak ambitnym podejściu. Wg internetów są to stare wypraski Academy mające się nijak do nowych (2019r.) form. Dorzucam dwa zdjęcia modelu zbudowanego z nowych form abyś mógł sobie porównać z tymi które masz u siebie w pudełku. Daj znać proszę czy internety kłamią czy też faktycznie Academy równocześnie sprzedaje model z nowych i starych form. Życzę dużo frajdy przy budowie bo w sumie to o to chodzi w każdym hobby Z tego co mi wiadomo to przez jakiś czas były rownolegle dostępne oba zestawy i ten starszy to zestaw inspirowany (kopia ?) starszym zestawem Hasegawa, któremu Academy przeryło linie z wypukłych na wklęsłe (jak w A-10A). Oryginalny starszy zestaw Academy posiadał właśnie tą ilustrację na pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 9 godzin temu, Woit napisał: Daj znać proszę czy internety kłamią czy też faktycznie Academy równocześnie sprzedaje model z nowych i starych form. To są stare wypraski Academy. Nowy wypust jest na razie tylko w pudełku z VF-143 Pukin' dogs. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Kibicuję i czekam ma efekty pracy. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Sam jestem ciekaw, jakby co poratujcie dobrym słowem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Kleiłem ten model wieki temu i generalnie to jest OK - na pewno nie ma porównania do nowego wypustu, bo brak nitowania, linie słabiutkie i potrafią zanikać, ale da się z tego skleić przyzwoitego Tomcata. Największy problem to wloty powietrza - tam raczej nie unikniesz szpachli - i jeszcze przy łączeniu przedniej części kadłuba z reszta musisz uważać - najpierw doklej dwie połówki z kabina do tylnej części a dopiero potem od spodu ten prostokątny element - bo inaczej wyjdzie próg za kabina. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2022 36 minut temu, Psar77 napisał: Kleiłem ten model wieki temu i generalnie to jest OK Dzięki! A jak oceniasz kalkomanie? Nie pracowałem dużo z Academy, robiłem raz Super Horneta i były to najgorszy kalkogniot z jakim się kiedykolwiek spotkałem. Może jeszcze pomyślę o malowaniu choć to zestawowe mi nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Kalki były straszne, bo sklejałem ten model z przepaku polskiej firmy Design Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 2 godziny temu, Psar77 napisał: Kalki były straszne, bo sklejałem ten model z przepaku polskiej firmy Design Mam oryginał i polski przepak Designu. Polskie kalkomanie całkiem dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Trzymam kciuki za Tomcata, mam ich chyba z 6 już zrobionych dokładni z tych zestawow i dają radę ...delikatne linie bryla sie zgadza ...tylko kokpit do wyprucia a conajmniej fotele.Jak wyżej koledzy napisali są lepsze zestawy też academy lecz jest i tak o niebo lepszy niż italeri czy tania hasegawa.Moim skromnym zdaniem przyzwoity tym bardziej za tą cenę...ponadto j/w trzeba uważać łącząc kadłub (przednia cześć z kokpitem a tylna ale to już napisano wyżej). Jeśli chcesz poratuje innymi kalkami a i fotele też mogę dorzuć dla samej idei budowy tego kociaka 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi