Matthew Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Witam! Chciałbym zrobić relację z budowy tego oto modelu: http://img142.imageshack.us/my.php?image=pzivtd3.jpg Nie planuję do niego żadnych dodatków, oprócz własnych przeróbek. Nad malowaniem się jeszcze nie zastanawiałem i czekam na propozycje I tutaj nasuwa się pytanie, posiada ktoś dokumentacje, zdjęcia, cokolwiek co pomoże mi w budowie tego modelu? Troche mam ale to wciąż niewiele. Chciałem w koncu spróbować zrobić coś zgodnie z oryginałem, a nie - jak zawsze - z pudełka Z góry dziękuję. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Chciałem w koncu spróbować zrobić coś zgodnie z oryginałem, a nie - jak zawsze - z pudełka Cool Ten model zupełnie się do tego nie nadaje :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 14 Lipca 2008 Autor Share Napisano 14 Lipca 2008 Dobra, trudno, robie takiego jaki jest. Bo innego wyboru nie mam Fotki z prac w najbliższym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Też go kiedyś kleiłem. Klei się całkiem spoko, choć czuć przepaść między starymi dragonami, a tym co jest obecnie. Generalnie Tamiya jest duż o dużo lepsza, choć żeby z niej zrobić późną J trzeba się sporo nagimnastykować. Domi na FMR kiedyś pokazał świetną późną J właśnie zrobioną z Tamiyi i Abera Napisz generalnie czego szukasz, to może coś się znajdzie. Służę pomocą w budowie. Jak co, to wal jak w dym. Chętnie pomogę. Pozdrawiam! P.s. A tak wygląda mój: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Wydaje mi się że widziałem go w Bytomiu. Mi się podobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 16 Lipca 2008 Autor Share Napisano 16 Lipca 2008 Witam! Poczyniłem mały krok dla modelu, ale wielki dla ludzkości! Czyli : Po 3,5 h piłowania, obrabiania, wycinania mam tylko ochote iść się wyżyć na siłowni Poszczerbiłem trochę bandaży. Jutro zabiorę się za resztę kół, kółek, kółeczek... A i mam pytanie, na co nabić te kółka żeby mi się lepiej malowało? Bo zapałka ma za małą grubość, tj. średnicę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 no to zostaje wykałaczka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Po 3,5 h piłowania, obrabiania, wycinania mam tylko ochote iść się wyżyć na siłowni Poszczerbiłem trochę bandaży. Jutro zabiorę się za resztę kół, kółek, kółeczek... hehe no kółka, kółeczka ... znam to znam. Zemsta niemieckich konstruktorów :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Niemcy to taki "praktyczny" naród . Nie wiem, czy średnica wykałaczek (1,7 mm) będzie odpowiednia. W razie czego zostaje kupno paczki długich patyków do szaszłyków za przysłowiowe 4,50 zł. Może starczy do 32 "kółeczek" (nie licząc ewentualnych zapasówek, jeśli takowe są) i jeszcze 4 "kół"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Ja na kawałeczki balsowej listewki nasadzałem koła, fajnie się przygniatały i mogą być do dalszego użycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 17 Lipca 2008 Share Napisano 17 Lipca 2008 Ja tam zawsze biorę patyczek od lizaka jeden koniec wkręcam w imadełko a na drugim jest koło... A jeżeli patyczek jeszcze ma zamałą średnice to nakładam na koniec troszkę plasteliny i już mogę malować. Bardzo wygodnie się tak maluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 17 Lipca 2008 Autor Share Napisano 17 Lipca 2008 Witam! Dzięki za podpowiedzi! Jednak wygrała wykałaczka, jest idealna, dobrze się trzymają kółka, że też ja o tym nie pomyślałem Trochę się pobawiłem Użyłem trochę szpachli: Kilka kół, kółek, kółeczek do kolekcji... Jako odskok od podwozia zrobiłem kilka dziurek, tam gdzie moim zdaniem są one niezbędne. Dodałem też te dwa uchwyty. No i to na dziś tyle, jutro biorę się dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 17 Lipca 2008 Share Napisano 17 Lipca 2008 (edytowane) Powoli, ale do przodu. Dobrze, że wymieniłeś uchwyty na pokrywach nad transmisją. Edytowane 17 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 17 Lipca 2008 Share Napisano 17 Lipca 2008 Użyj spawanych kół napinajacych; były znacznie powszechniejsze (sic!) w późnych J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 17 Lipca 2008 Autor Share Napisano 17 Lipca 2008 Tych, ma się rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 17 Lipca 2008 Share Napisano 17 Lipca 2008 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 17 Lipca 2008 Autor Share Napisano 17 Lipca 2008 Ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 18 Lipca 2008 Autor Share Napisano 18 Lipca 2008 Mały update: Nowe napinaki Trochę szpachli: Założyłem koła napinające, bo sądzę, że nie trzeba ich malować oddzielnie. Trochę wanny Jeszcze trochę dołu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 18 Lipca 2008 Share Napisano 18 Lipca 2008 Na tym etapie dorób późny sprzęg holowniczy oraz nowe pokrywy wlewów - w modelu jest wczesny typ ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 18 Lipca 2008 Autor Share Napisano 18 Lipca 2008 Fajnie brzmi, ale nie wiem co to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 18 Lipca 2008 Share Napisano 18 Lipca 2008 Sprzęg: Pokrywa wlewu paliwa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 18 Lipca 2008 Autor Share Napisano 18 Lipca 2008 Dzięki Jonak. Postaram się coś z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Witam! Miałem dzień przerwy od klejenia Dalej się pobawiłem z dołem, dorobiłem ów nowszy typ wlewów paliwa i sprzęg (przy robieniu go, doznałem kontuzji i krew tryskała pod sufit ). Na wydechach zrobiłem fakturkę z kleju, obejrzałem to na czyimś modelu i mi się spodobało. Ale teraz tak sobie myślę i nie wiem czy dobrze zrobiłem cóż najwyżej to zmienię Zdjęcia: Ktoś mi może powiedziec po co są te dwie dziurki po lewej stronie? Zaszpachlować je? Tu muszę poprawić... więcej szpachli trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Źle wkleiłeś tylne uszy holownicze - powinny być na styk do tylnej płyty; oznaczenia masz na wannie na haki starego typu. Popraw jak możesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Ktoś mi może powiedziec po co są te dwie dziurki po lewej stronie? Zaszpachlować je? Te dwie dziurki są na tłumik silnika obracającego wieżę. W wersji J już go nie było, więc śmiało szpachluj. Popraw te uszy. A faktura na wydechach jest bardzo fajna! powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi