JollyMonk Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) Pozdrowienia! Jestem z Ukrainy i tłumaczę tekst przez google translator, uczę się też trochę polskiego. Dlatego za tłumaczem ponownie czytam tekst i mam nadzieję, że jest zrozumiały. Najtrudniejsze są terminy techniczne, więc jeśli poprawice moje błędy, będę wdzięczny. Chcę pochwalić się modelem Polikarpow I-16, który właśnie ukończyłem. Prototyp to uczestnik hiszpańskiej wojny domowej 1936-38, 4 Esquadrille de Mosca piloty Morales y Zarauza (1937-38). Od dawna chciałem mieć ten samolot w swojej kolekcji, ale na ten okres potrzebujemy dokładnie typu 5 (lub 10), więc model Clearpropmodels jest długo oczekiwaną nowością i ucieszy wielu. Chciałem złożyć model dla zabawy i nie budować zbyt długo. Dlatego w tym modelu jest bardzo niewiele ulepszeń: prawie wszystko pochodzi z zestawu. Nawet karabiny maszynowe i rurkę Pitota pozostawilem krewni. Ale sam zestaw jest bardzo dobry i daje kilka opcji montażu i malowania. Teraz wszystko krok po kroku. Zestaw zawiera plastik na kilka opcji: najwcześniejszą (pierwszą) oraz kolejne modyfikacje. Główne różnice to: siedzenie pilota (wczesna wersja bez opancerzonego oparcia krzesła), ale pomyliłem się i nałożyłem późniejszy, górną część skrzydła (wcześnie z mniejszą ilością żeber), koła (wcześniejsze są węższe ). Chciałem odzwierciedlić najwcześniejszą wersję, chociaż mój prototyp mógł już mieć zmiany. Kalkomanie w zestawie są dobrej jakości: biel nie prześwituje na czarnym. Dobrze pasuje do deski rozdzielczej (panelu). Użyłem płyny Mr. Mark Softer i Mr. Mark Setter. Paski wykonane z pergaminu. Na instrumenty po bokach są też kalkomanie, ale później nie będą one widoczne. Ale imitacja okablowania do urządzeń może być trochę widoczna. Wewnątrz pomalowałem akrylem AKAN AMT-7. Rury rozgałęzione są natywne - właśnie rozwiercane. Dodano "linki" do kół (mechanizm chowania podwozia). Światła lotnicze: marker Mołotow chromowany i lakier przezroczysty. Tył - ciągniona przezroczysta brama (nie wiem czy to jasne). Taśma łącząca na kapturze - folia. Górę pomalowano AIIz firmy AKAN, spód: niezbędne szaro-niebieskie wymieszanez Vallejo RLM84 z dodatkiem RLM76 (3:1). Samolot wygląda prawie nowy. Chips - ołówek akwarelowy aluminiowy. Zadrapania na ciele: farba bazowa z dodatkiem żółtego, nakładana gumą piankową. Cieniowanie artystyczne i ślady eksploatacyjne - olej. Od dołu znajduje się pigment pył piaskowy. Kierował budową na ukraińskim forum modelarskim Greenmats club, jeśli interesująco, tam jest trochę więcej. Budowałem ten model przez trzy miesiące, ale 2/3 czasu to malowanie. Pracował tylko w weekendy. Z tym "osiołkiem" (małym osłem) miałprzyjemność i wygląda super fajnie na półce! Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez JollyMonk 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 Na półce na pewno fajnie się prezentuje Kласна модель 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 Piękny maluch ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 "Rata" ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Dobra robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 13 hours ago, Adamo722 said: Na półce na pewno fajnie się prezentuje Kласна модель Dzięki za wsparcie! Na półce - po prostu cudownie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 13 hours ago, wuwumaster said: Piękny maluch ! Dziękuję! On jest naprawdę mały P.S. Zbirałem jakoś Komet Me-163 od Academy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 13 hours ago, Baas ArK said: "Rata" ! Dzięki! Tak, trochę rata, ale raczej mosca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 3 hours ago, marek d said: Dobra robota. Dziękuję bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Fajny . Zamówiłem i mam zamiar zrobić w tym roku . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2022 10 hours ago, radoslaw6363 said: Fajny . Zamówiłem i mam zamiar zrobić w tym roku . Pozdrowienia! Dziękuję! Na dzisiaj jest to opcja niealternatywna dla typu 5 (był tylko stary A-model). Jedyny problem z Сlearpropem jest taki, że opcji jest za dużo - chcę zebrać ich wszystko . Obiecują kolejną opcję na nartach – uczestnik wojny radziecko-fińskiej – ja też planuję, gdy się pojawi. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 20 Sierpnia 2022 Share Napisano 20 Sierpnia 2022 W dniu 11.08.2022 o 11:02, JollyMonk napisał: Dziękuję! On jest naprawdę mały P.S. Zbirałem jakoś Komet Me-163 od Academy Komet świetnie zmalowany ! (choć ma parę błędów typowych dla zestawu Academy, ale to drobiazg), przydałaby się osobna galeria i więcej fotek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 24 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2022 On 8/20/2022 at 8:23 AM, wuwumaster said: Komet świetnie zmalowany ! (choć ma parę błędów typowych dla zestawu Academy, ale to drobiazg), przydałaby się osobna galeria i więcej fotek Wielkie dzięki! Opublikował artykuł w galerii o Me-163. Mam nadzieję że się spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi