Dudzio Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Raczej jedna z mniej popularnych wersji Hetzera Oryginał miałem okazję oglądać w muzeum w czeskich Lešanach. Model, sklejony i wstępnie pomalowany ze trzy lata temu posłużył mi ostatnio jako pole do nauki weatheringu - dlatego złośliwi mogą wypominać mi w jaki sposób pojazd i powstańcy zdążyli w kilka dn pojazd tak zapuścić Sam model z tego co pamiętam sklejony jest prosto z pudła, nie widzę abym coś do niego dorabiał. Malowany farbami Tamiya i brudzony później kilkoma specyfikami od AK. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) Co to jest a prawym przednim błotniku za kosttka? Zastanawiające są te zacieki z rdY. Bo pojazd nie ma uszkodzeń farby a wyciekają z niczego. Trochę to dziwnie wygląda. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 Podoba mi się brudzenie kół, całkiem fajnie to wyszło mimo, jak się wdaje, jednego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 18 Sierpnia 2022 Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Świetny model, wyglądem odpowiada temu muzealnemu. Czesi lubują się w tym modelu, jest zresztą też dobrze obfotografowany, udokumentowany. Rzeczywisty pojazd nie miał wykazu "załogantów" a na zdjęciach uwalony był pyłem, tynkiem. Powstańcy uruchomili pojazd z zakładu, bez armaty, brał udział w kilku potyczkach, kolor bazowy= minia/rdza ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2022 W dniu 15.08.2022 o 22:20, patrykd napisał: Co to jest a prawym przednim błotniku za kosttka? Zastanawiające są te zacieki z rdY. Bo pojazd nie ma uszkodzeń farby a wyciekają z niczego. Trochę to dziwnie wygląda. Chyba chodzi Ci o zaczep ekranów bocznych? Co do zacieków to fakt, może powinienem troszeczkę inaczej to zaplanować, za bardzo chciałem przetestwać nowe specyfiki 14 godzin temu, chorąży napisał: Świetny model, wyglądem odpowiada temu muzealnemu. Czesi lubują się w tym modelu, jest zresztą też dobrze obfotografowany, udokumentowany. Rzeczywisty pojazd nie miał wykazu "załogantów" a na zdjęciach uwalony był pyłem, tynkiem. Powstańcy uruchomili pojazd z zakładu, bez armaty, brał udział w kilku potyczkach, kolor bazowy= minia/rdza ?... Widziałem oryginał w muzeum w Lešanach, fajnie się klei coś co się widziało na własne oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Dudzio napisał: Widziałem oryginał w muzeum w Lešanach, fajnie się klei coś co się widziało na własne oczy Czyli rozumiem, że muzealnicy czescy sobie pofantazjowali z kolorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Niekoniecznie, podejrzewam, że kolor minia przez te blisko 80 lat mógł się znacznie przepoczwarzyć, będąc narażonym np. na warunki atmosferyczne (nie znam historii tego wozu, nie wiem co się z nim działo po wojnie). Przy malowaniu sugerowałem się znanymi schematami opracowanymi przez producenta oraz z tank-encoclopedia.com: Sam wóz nie wygląda na taki, którym muzealnicy szczególnie by się zajmowali Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez Dudzio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Teraz już wiem co jest na tym błotniku. To klocek drewna. Nie przypomina drewna za bardzo. Przydałoby się go przemalować bo psuje efekt całości. Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 Reasumując: świetny model z historią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi