PitersonL Napisano 18 Września 2022 Autor Share Napisano 18 Września 2022 Jeszcze daszki przeciwsłoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 19 Września 2022 Autor Share Napisano 19 Września 2022 Oświetlenie będzie identyczne jak na zdjęciach - tzn. Dzielona lampka pod brakiem i dwa światełka pod zderzakiem. No to zaczynamy nowy tydzień września. Wszystkim Modelarzom życzę udanego poniedziałkowego startu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 19 Września 2022 Autor Share Napisano 19 Września 2022 Od razu widać kto jest zmobilizowany bulik58 podziwiam Twój zapał w moderowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 19 Września 2022 Autor Share Napisano 19 Września 2022 Wiem... To będzie autko myśliwego z Reichsbund deutsche jagerschaft.. Proporzec na olympię - foto z internetu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 19 Września 2022 Autor Share Napisano 19 Września 2022 Ma ktoś kalkomanię z zestawu miniart trójkołowca Tempo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 19 Września 2022 Autor Share Napisano 19 Września 2022 5 godzin temu, bulik58 napisał: Zapal w moderowaniu ? ale czego gdyz nie wiem o czym myslisz? Bulik, dziękuję po prostu, że podtrzymujesz dyskusję, dzięki Tobie mam poczucie, że Ktoś to czyta i ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 20 Września 2022 Autor Share Napisano 20 Września 2022 A tutaj znalazłem ciekawe zestawienie. Pancerniaków w Kubelwagen ie chyba z 15 dywizji pancernej. Co to za kolor lakieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 20 Września 2022 Autor Share Napisano 20 Września 2022 7 dywizja pancerna ale kolor to lakieru/farby na pojeździe to bardziej feldgrau niż panzergrau. Jest zdecydowanie w stronę zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 20 Września 2022 Share Napisano 20 Września 2022 musisz pamiętać że kolory mogły się różnić na pojazdach zależało czym farba była rozcieńczana . do kompletu ekrany zakłamują kolorystykę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 23 Września 2022 Autor Share Napisano 23 Września 2022 KiPanowie, dziękuję za zainteresowanie wątkiem. Za mną pracowita noc. Niestety przekoloryzowałem model, ale generalne założenia udało się wykonać (konstrukcyjnie). Model choć ma małą ilość części, jest wymagający. Jak to piszą na opakowaniach "it is not a toy". Kłopotliwe elementy to: kruche zawieszenie, atrapa grilla, oświetlenie zewnętrzne, i wymagające uwagi oszklenie. Udało się, choć nad ranem miałem wrażenie, że powinni dodawać voucher do sanatorium po sklejeniu tego Opla. W weekend wrzucę zdjęcia pojazdu na galerię. P. S. Po wykonaniu modelu okazało się, że nie widać wnętrza. Wcisnąłem diodę smd do doraźnego doświetlania 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 25 Września 2022 Autor Share Napisano 25 Września 2022 Weekend szalony. Przepraszam, że nie ma finalnych fotek Opla. Na finiszu dwa ostatnie detale: lejekni piła. Ciężko się do tego zabrać bo kończyłem malowanie wiaduktu pod lokomotywę BR86 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 25 Września 2022 Autor Share Napisano 25 Września 2022 Konstrukcja: 1. Plastikowe płyty 2. Bryły ze styropianu hydro (obróbka nożem termicznym), 3. Fronton/portal tunelu - ręcznie rzeźbiony w piance, 4. Kształt masywu: na styropian folia aluminiowa, na folię gips, 5. Wykończenie: farba strukturalna, sypki mech i trawka 2mm, farby z palety Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 A ja chyba jechałem takim oplem jak miałem z 6 lat. Tam gdzie mieszkałem jeden z kolegów ojca miał 2 przedwojenne samochody : na 100% citroena ( pamiętam szewrony na chłodnicy) i właśnie opla. Ale to było ponad 40lat temu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 25 Września 2022 Autor Share Napisano 25 Września 2022 Ja wspominasz wrażenia z jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Wtedy wszystko co jeździło i nie miało kopyt było fajne...:-) Na całej wsi były ze 3 samochody. Kilka motorów cz i jawy, a najpopularniejsze to mopliki. Ogary, komarki, kadety...i 2 lub 3 ciągniki. Ale pamiętam nazwisko właściciela: Borowczyk. I podobno to była rodzina redaktora Borowczyka - speca od F1 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 26 Września 2022 Super Moderator Share Napisano 26 Września 2022 Br86 fajna ale... sam model jest tak skopany że zdecydowałem że go nie kupię, na FB jest relacja gdzie koleś poprawia ten model... robota ekstra ale Trumpeter zrobił wiecej błędów w nim niż ma części. Ale zobaczę co wyjedzie finalnie z tunelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 26 Września 2022 Autor Share Napisano 26 Września 2022 3 godziny temu, Greif napisał: Br86 fajna ale... sam model jest tak skopany że zdecydowałem że go nie kupię, na FB jest relacja gdzie koleś poprawia ten model... robota ekstra ale Trumpeter zrobił wiecej błędów w nim niż ma części. Ale zobaczę co wyjedzie finalnie z tunelu Powiedziałbym raczej, że to braki niż błędy. Gdyby trumpek chciał zrobić tego kolosa w 100% zgodnie z oryginałem to byłby to model na 5000 części. W skali 1:35 rozmiar i tak robi wrażenie. Brak detali kłuje gdy patrzymy na armaturę kotła. Z drugiej jednak gdy popatrzymy na tego tendrzaka w skansenie w Chabówce, to uproszczenia też są widoczne. Nie waloryzowałem go niczym, i mam świadomość, że prawdziwy fan kolei potraktowałby ten model z pobłażaniem porównując go z którąś tam wersją produkcyjną, ale nie jestem ortodoksyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 26 Września 2022 Autor Share Napisano 26 Września 2022 19 godzin temu, bulik58 napisał: Jak powiedzieliby Czesi ...... Na dráze stojí lokomotiva, paří se, olej s povrchu splývá, ospale zívá Syčí a sípe, zhluboka dýchá, pára jí dmýchá z horkého břicha: ....... kiedys tez zaczolem budowac ten model Trumpka ale w krotkim czasie sprzedalem go z duzym zestawem blach Edka. Zawsze lubialem patrzec na loka gdy spuszczal pare , zabawy bylo co niemiara. Taka czeski odpowiednik " jedzie pociąg z daleka" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 26 Września 2022 Super Moderator Share Napisano 26 Września 2022 raczej błędy i to masakryczne, zobacz sobie wątek Kolegi Merten, w BR57 tej do pociagu pancernego -ostoja jest tyłem do przodu xD tak zdolnie odczytali rysunki, a w tym modelu jest podobnie bo to skopiowany model CMK. zdjęcia tylko w celach dyskusji Maurizio Ertreo poszukaj na FB to jego dzieło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 4 Października 2022 Autor Share Napisano 4 Października 2022 Wątek trafił niejako do galerii. Dziękuję za sympatyczną dyskusję Kolegom Modelarzom. Bulikowi dziękuję za cenne uwagi i podpowiedzi oraz materiał porównawczy - fotki. Praca na tym Forum jest fajna i owocna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 5 Października 2022 Autor Share Napisano 5 Października 2022 12 godzin temu, bulik58 napisał: Nie ma za co , fajna byla zabawa. Co kolejnego planujesz ? Podreperować budżet... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi