Evildead Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 (edytowane) Witam, na warsztat wlatuje Flakpanzer 1, projekt w sam raz na dłuższe jesienno zimowe wieczory :),z waloryzacji dochodzi zestaw blaszek firmy Part, i lufa od Master. To teraz krótki wstęp historyczny Na początku wojny Niemcy zmodyfikowali niewielkie ilości pozostałych czołgów Panzer I Ausf.A jako nośniki amunicji, brakowało im jednak jakiejkolwiek broni defensywnej, aby chronić się przed celami naziemnymi lub powietrznymi. Z tego powodu od marca do maja 1941 roku 24 czołgi Panzer I Ausf.A przekształcono na samobieżne pojazdy przeciwlotnicze. Do podwozia jedynek doszło działo przeciwlotnicze 2 cm Flak 38, i tak oto powstał taki cudak :). Dodano jeszcze przyczepkę Sonderanhänger 51, która mogła pomieścić dodatkową amunicję i zapasowe beczki, sama załoga zazwyczaj podążała za nim ciężarówkami lub pojazdami gąsienicowymi. Wszystkie pojazdy przydzielono do 614 zmotoryzowanego batalionu przeciwlotniczego utworzonego w 1941r. Niewielkie samobieżne działo było ostatecznie mało przydatne przeciwko szybko latającym samolotom, ale okazało się znakomite do wsparcia piechoty ze względu na jego dużą szybkostrzelność i świetną celność. Na minus słabe opancerzenie, co za tym oznaczało duże straty, ostatecznie wszystkie pojazdy zostały zniszczone w 1943 w bitwie pod Stalingradem. Generalnie model wygląda ciekawie, praktycznie już niedostępny ale można go kupić pod szyldem Hobby Boss, takowy też mam, i w sumie prawie niczym się nieróżni jak to przepak, części te same choć inaczej porozmieszczane, instrukcja też podobna, co do ciekawostek to różni się kalkami, po lewej Tristar , po prawej HB, tristarowe wyglądają na cieńsze, Hb mają większy film i inną kolorystykę, tego jeszcze nie rozkminiałem, choć z tego co patrzę na zdjęcie to pojazd w zimowym malowaniu wygląda na nieoznaczony , więc pomyślę jeszcze, do tego etapu daleko .Hobby Boss ma z kolei większe pudełko z przegródkami w środku w sam raz na dodatki, a tristarowe malutkie, ledwo wszystko się mieści pod korek, to tyle, na razie intro , pierwsze prace za jakiś miesiąc:) Wszelka konstruktywna pomoc/uwagi mile widziane Edytowane 12 Września 2022 przez Evildead 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 No Panie, zapowiada się ciekawie. Lecisz z tematem. Siadam w pierwszym rzędzie, popcorn, cola i oglądamy. Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 (edytowane) 53 minuty temu, Gregory napisał: No Panie, zapowiada się ciekawie. Lecisz z tematem. Siadam w pierwszym rzędzie, popcorn, cola i oglądamy. Powodzenia! To super , za miesiąc bo muszę stuga pogonić, ale już widzę że z tym to niezłe wyzwanie będzie, ale zajebisty jest fakt , od dawna na niego zerkałem Edytowane 12 Września 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 1 minutę temu, bulik58 napisał: Trudno wroce za miesiac. Super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 (edytowane) Znowu Niemcy.....nie ma nic innego do roboty . Wiem, robisz dla muzuem miniaturowych pojazdów. Merkelowa zadowolona heeh Ale blacharkę masz, chyba to wyzwanie w tym warsztacie Edytowane 12 Września 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 6 minut temu, MayonesEXG7 napisał: Ale blacharkę masz, chyba to wyzwanie w tym warsztacie Tak lepiej się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Trochę siedzę w temacie Jedynki , pojazd ten używany był w dwóch wariantach . Pierwszy to taka konfiguracja jak na pudełku. Druga wersja , związana z problemem o jakim pisałeś ( brak miejsca dla załogi oraz niestabilność w czasie strzelania) , to układ załoga i amunicja jechała na czołgu , a działko było ciągnięte na przyczepce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 5 minut temu, Cypis napisał: Trochę siedzę w temacie Jedynki , pojazd ten używany był w dwóch wariantach . Pierwszy to taka konfiguracja jak na pudełku. Druga wersja , związana z problemem o jakim pisałeś ( brak miejsca dla załogi oraz niestabilność w czasie strzelania) , to układ załoga i amunicja jechała na czołgu , a działko było ciągnięte na przyczepce. Dokładnie jak mówisz, były inne wersje, tu np widać też akurat opracowanie kartonowe wydawnictwa Model hobby, i były różne konfiguracje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Cytat Do podwozia jedynek doszło działo przeciwlotnicze 2 cm Flakvierling 38, i tak oto powstał taki cudak Jedna uwaga: PzKpfw I rozpadłby się chyba gdyby postawiono na nim armatę/zestaw 2 cm Flakvierling 38. To po prostu "2 cm Flak 38", a nie ego poczwórnie sprzężona wersja. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 3 minuty temu, Merten napisał: Jedna uwaga: PzKpfw I rozpadłby się chyba gdyby postawiono na nim armatę/zestaw 2 cm Flakvierling 38. To po prostu "2 cm Flak 38", a nie ego poczwórnie sprzężona wersja. Będzie edycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 No fajnie fajnie Będzie się działo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 Teraz, patrykd napisał: No fajnie fajnie Będzie się działo. Oby fajny temat, byle podołać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Jest jeszcze do kompletu z tym Flakpanzerem , pojazd wsparcia do transportu amunicji i załogi . Tutaj na zdjęciu razem z Flakpanzerem . 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 Dzięki @Cypis , fajowe zdjęcie, takiego nie widziałem jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 @Cypis Super zdjęcie! Dodam, że w każdej kompanii było 8 takich Flakpanzerów i 8 pojazdów amunicyjnych. W oddziale nazywali je "Laube", czyli "altankami". Nie wiem czy podobne do altanek... według mnie nie, ale może to jakieś teutońskie poczucie humoru? A! I w każdej kompani były też poza Flakpanzerami i "altankami" 2 zestawy 2 cm Flakvierling 38, ale holowane przez ciężarówki 4,5-tonowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Jakby ktoś szukał ciekawych odmian Jedynki , to służę pomocą . Jak napisałem troch się tym czołgiem interesuje , zbieram zdjęcia i plany . Np. mam zidentyfikowane ponad 10 odmian wersji dowódczej , a Flakpanzerów też kilka (z innymi działkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 3 minuty temu, Merten napisał: @Cypis Super zdjęcie! Dodam, że w każdej kompanii było 8 takich Flakpanzerów i 8 pojazdów amunicyjnych. W oddziale nazywali je "Laube", czyli "altankami". Nie wiem czy podobne do altanek... według mnie nie, ale może to jakieś teutońskie poczucie humoru? A! I w każdej kompani były też poza Flakpanzerami i "altankami" 2 zestawy 2 cm Flakvierling 38, ale holowane przez ciężarówki 4,5-tonowe. No i coraz ciekawiej w sam raz informacje na wstęp, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 32 minuty temu, Cypis napisał: Jakby ktoś szukał ciekawych odmian Jedynki , to służę pomocą . Jak napisałem troch się tym czołgiem interesuje , zbieram zdjęcia i plany . Np. mam zidentyfikowane ponad 10 odmian wersji dowódczej , a Flakpanzerów też kilka (z innymi działkami) A może masz jakieś zdjęcia pz Jager 1 po modyfikacjach osłony. Bo robie go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 3 minuty temu, patrykd napisał: A może masz jakieś zdjęcia pz Jager 1 po modyfikacjach osłony. Bo robie go No właśnie jak postępy ? coś poszło dalej z nim , czy na razie Sherman tylko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 Teraz, bulik58 napisał: Juz nas nie strasz ze z dzialu ,, Warte czekanie ,, bedzie przeniesione do dzialu ,, W twoim kraju nie bedzie wyswietlane ,, To tylko taka gra wstępna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 3 godziny temu, Gregory napisał: No Panie, zapowiada się ciekawie. Lecisz z tematem. Siadam w pierwszym rzędzie, popcorn, cola i oglądamy. Powodzenia! "1 rząd dla vipów" . Zasiadam i oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 (edytowane) 30 minut temu, patrykd napisał: A może masz jakieś zdjęcia pz Jager 1 po modyfikacjach osłony. Bo robie go Co masz na myśli jako modyfikację osłony ? Były dwie wersje produkcyjne , Alkett z osłoną 5-cio płytową i Skoda z osłoną 7-mio płytową . Chodzi o wersję Skody ? Zdjęć Jagdpanzer I mam ponad 200. Edytowane 12 Września 2022 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 2 minuty temu, Cypis napisał: Co masz na myśli jako modyfikację osłony ? Były dwie wersje produkcyjne , Alkett z osłoną 5-cio płytową i Skoda z osłoną 7-mio płytową . Chodzi o wersję Skody ? Zdjęć Jagdpanzer I mam ponad 200. Ten z 7 płytową osłoną. Jesteś w stanie wysłać to na dropboxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 2 minuty temu, patrykd napisał: Ten z 7 płytową osłoną. Jesteś w stanie wysłać to na dropboxa? sorry ale jestem za stary na używanie takich dziwnych rzeczy , skompresowany plik ma około 22 Mb . może tradycyjnie przez e-mail ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Października 2022 Autor Share Napisano 22 Października 2022 W końcu coś ruszyło, ciężka jednak z tym robota tak ogólnie... , straszna ciasnota w środku, ciężko cokolwiek złapać, dojść, ale to mały pojazd mogłem się spodziewać, teraz trzeba będzie się męczyć , stelaż pod radio obok skrzynki nie przyklejony, podobno Flakpanzer radia nie posiadał , ale stelaż mógł być w sumie 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi