Evildead Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 (edytowane) Witam, na warsztat wlatuje Flakpanzer 1, projekt w sam raz na dłuższe jesienno zimowe wieczory :),z waloryzacji dochodzi zestaw blaszek firmy Part, i lufa od Master. To teraz krótki wstęp historyczny Na początku wojny Niemcy zmodyfikowali niewielkie ilości pozostałych czołgów Panzer I Ausf.A jako nośniki amunicji, brakowało im jednak jakiejkolwiek broni defensywnej, aby chronić się przed celami naziemnymi lub powietrznymi. Z tego powodu od marca do maja 1941 roku 24 czołgi Panzer I Ausf.A przekształcono na samobieżne pojazdy przeciwlotnicze. Do podwozia jedynek doszło działo przeciwlotnicze 2 cm Flak 38, i tak oto powstał taki cudak :). Dodano jeszcze przyczepkę Sonderanhänger 51, która mogła pomieścić dodatkową amunicję i zapasowe beczki, sama załoga zazwyczaj podążała za nim ciężarówkami lub pojazdami gąsienicowymi. Wszystkie pojazdy przydzielono do 614 zmotoryzowanego batalionu przeciwlotniczego utworzonego w 1941r. Niewielkie samobieżne działo było ostatecznie mało przydatne przeciwko szybko latającym samolotom, ale okazało się znakomite do wsparcia piechoty ze względu na jego dużą szybkostrzelność i świetną celność. Na minus słabe opancerzenie, co za tym oznaczało duże straty, ostatecznie wszystkie pojazdy zostały zniszczone w 1943 w bitwie pod Stalingradem. Generalnie model wygląda ciekawie, praktycznie już niedostępny ale można go kupić pod szyldem Hobby Boss, takowy też mam, i w sumie prawie niczym się nieróżni jak to przepak, części te same choć inaczej porozmieszczane, instrukcja też podobna, co do ciekawostek to różni się kalkami, po lewej Tristar , po prawej HB, tristarowe wyglądają na cieńsze, Hb mają większy film i inną kolorystykę, tego jeszcze nie rozkminiałem, choć z tego co patrzę na zdjęcie to pojazd w zimowym malowaniu wygląda na nieoznaczony , więc pomyślę jeszcze, do tego etapu daleko .Hobby Boss ma z kolei większe pudełko z przegródkami w środku w sam raz na dodatki, a tristarowe malutkie, ledwo wszystko się mieści pod korek, to tyle, na razie intro , pierwsze prace za jakiś miesiąc:) Wszelka konstruktywna pomoc/uwagi mile widziane Edytowane 12 Września 2022 przez Evildead 4 Cytuj
Gregory Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 No Panie, zapowiada się ciekawie. Lecisz z tematem. Siadam w pierwszym rzędzie, popcorn, cola i oglądamy. Powodzenia! 1 Cytuj
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Napisano 12 Września 2022 (edytowane) 53 minuty temu, Gregory napisał: No Panie, zapowiada się ciekawie. Lecisz z tematem. Siadam w pierwszym rzędzie, popcorn, cola i oglądamy. Powodzenia! To super , za miesiąc bo muszę stuga pogonić, ale już widzę że z tym to niezłe wyzwanie będzie, ale zajebisty jest fakt , od dawna na niego zerkałem Edytowane 12 Września 2022 przez Evildead Cytuj
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Napisano 12 Września 2022 1 minutę temu, bulik58 napisał: Trudno wroce za miesiac. Super 1 Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 (edytowane) Znowu Niemcy.....nie ma nic innego do roboty . Wiem, robisz dla muzuem miniaturowych pojazdów. Merkelowa zadowolona heeh Ale blacharkę masz, chyba to wyzwanie w tym warsztacie Edytowane 12 Września 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Napisano 12 Września 2022 6 minut temu, MayonesEXG7 napisał: Ale blacharkę masz, chyba to wyzwanie w tym warsztacie Tak lepiej się robi Cytuj
Cypis Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 Trochę siedzę w temacie Jedynki , pojazd ten używany był w dwóch wariantach . Pierwszy to taka konfiguracja jak na pudełku. Druga wersja , związana z problemem o jakim pisałeś ( brak miejsca dla załogi oraz niestabilność w czasie strzelania) , to układ załoga i amunicja jechała na czołgu , a działko było ciągnięte na przyczepce. 1 Cytuj
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Napisano 12 Września 2022 5 minut temu, Cypis napisał: Trochę siedzę w temacie Jedynki , pojazd ten używany był w dwóch wariantach . Pierwszy to taka konfiguracja jak na pudełku. Druga wersja , związana z problemem o jakim pisałeś ( brak miejsca dla załogi oraz niestabilność w czasie strzelania) , to układ załoga i amunicja jechała na czołgu , a działko było ciągnięte na przyczepce. Dokładnie jak mówisz, były inne wersje, tu np widać też akurat opracowanie kartonowe wydawnictwa Model hobby, i były różne konfiguracje Cytuj
Merten Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 Cytat Do podwozia jedynek doszło działo przeciwlotnicze 2 cm Flakvierling 38, i tak oto powstał taki cudak Jedna uwaga: PzKpfw I rozpadłby się chyba gdyby postawiono na nim armatę/zestaw 2 cm Flakvierling 38. To po prostu "2 cm Flak 38", a nie ego poczwórnie sprzężona wersja. 3 Cytuj
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Napisano 12 Września 2022 3 minuty temu, Merten napisał: Jedna uwaga: PzKpfw I rozpadłby się chyba gdyby postawiono na nim armatę/zestaw 2 cm Flakvierling 38. To po prostu "2 cm Flak 38", a nie ego poczwórnie sprzężona wersja. Będzie edycja Cytuj
patrykd Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 No fajnie fajnie Będzie się działo. 1 Cytuj
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Napisano 12 Września 2022 Teraz, patrykd napisał: No fajnie fajnie Będzie się działo. Oby fajny temat, byle podołać Cytuj
Cypis Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 Jest jeszcze do kompletu z tym Flakpanzerem , pojazd wsparcia do transportu amunicji i załogi . Tutaj na zdjęciu razem z Flakpanzerem . 2 1 Cytuj
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Napisano 12 Września 2022 Dzięki @Cypis , fajowe zdjęcie, takiego nie widziałem jeszcze Cytuj
Merten Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 @Cypis Super zdjęcie! Dodam, że w każdej kompanii było 8 takich Flakpanzerów i 8 pojazdów amunicyjnych. W oddziale nazywali je "Laube", czyli "altankami". Nie wiem czy podobne do altanek... według mnie nie, ale może to jakieś teutońskie poczucie humoru? A! I w każdej kompani były też poza Flakpanzerami i "altankami" 2 zestawy 2 cm Flakvierling 38, ale holowane przez ciężarówki 4,5-tonowe. 1 Cytuj
Cypis Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 Jakby ktoś szukał ciekawych odmian Jedynki , to służę pomocą . Jak napisałem troch się tym czołgiem interesuje , zbieram zdjęcia i plany . Np. mam zidentyfikowane ponad 10 odmian wersji dowódczej , a Flakpanzerów też kilka (z innymi działkami) Cytuj
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Napisano 12 Września 2022 3 minuty temu, Merten napisał: @Cypis Super zdjęcie! Dodam, że w każdej kompanii było 8 takich Flakpanzerów i 8 pojazdów amunicyjnych. W oddziale nazywali je "Laube", czyli "altankami". Nie wiem czy podobne do altanek... według mnie nie, ale może to jakieś teutońskie poczucie humoru? A! I w każdej kompani były też poza Flakpanzerami i "altankami" 2 zestawy 2 cm Flakvierling 38, ale holowane przez ciężarówki 4,5-tonowe. No i coraz ciekawiej w sam raz informacje na wstęp, dzięki Cytuj
patrykd Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 32 minuty temu, Cypis napisał: Jakby ktoś szukał ciekawych odmian Jedynki , to służę pomocą . Jak napisałem troch się tym czołgiem interesuje , zbieram zdjęcia i plany . Np. mam zidentyfikowane ponad 10 odmian wersji dowódczej , a Flakpanzerów też kilka (z innymi działkami) A może masz jakieś zdjęcia pz Jager 1 po modyfikacjach osłony. Bo robie go Cytuj
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Napisano 12 Września 2022 3 minuty temu, patrykd napisał: A może masz jakieś zdjęcia pz Jager 1 po modyfikacjach osłony. Bo robie go No właśnie jak postępy ? coś poszło dalej z nim , czy na razie Sherman tylko ? Cytuj
Evildead Napisano 12 Września 2022 Autor Napisano 12 Września 2022 Teraz, bulik58 napisał: Juz nas nie strasz ze z dzialu ,, Warte czekanie ,, bedzie przeniesione do dzialu ,, W twoim kraju nie bedzie wyswietlane ,, To tylko taka gra wstępna Cytuj
p2288 Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 3 godziny temu, Gregory napisał: No Panie, zapowiada się ciekawie. Lecisz z tematem. Siadam w pierwszym rzędzie, popcorn, cola i oglądamy. Powodzenia! "1 rząd dla vipów" . Zasiadam i oglądam. Cytuj
Cypis Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 (edytowane) 30 minut temu, patrykd napisał: A może masz jakieś zdjęcia pz Jager 1 po modyfikacjach osłony. Bo robie go Co masz na myśli jako modyfikację osłony ? Były dwie wersje produkcyjne , Alkett z osłoną 5-cio płytową i Skoda z osłoną 7-mio płytową . Chodzi o wersję Skody ? Zdjęć Jagdpanzer I mam ponad 200. Edytowane 12 Września 2022 przez Cypis Cytuj
patrykd Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 2 minuty temu, Cypis napisał: Co masz na myśli jako modyfikację osłony ? Były dwie wersje produkcyjne , Alkett z osłoną 5-cio płytową i Skoda z osłoną 7-mio płytową . Chodzi o wersję Skody ? Zdjęć Jagdpanzer I mam ponad 200. Ten z 7 płytową osłoną. Jesteś w stanie wysłać to na dropboxa? Cytuj
Cypis Napisano 12 Września 2022 Napisano 12 Września 2022 2 minuty temu, patrykd napisał: Ten z 7 płytową osłoną. Jesteś w stanie wysłać to na dropboxa? sorry ale jestem za stary na używanie takich dziwnych rzeczy , skompresowany plik ma około 22 Mb . może tradycyjnie przez e-mail ? Cytuj
Evildead Napisano 22 Października 2022 Autor Napisano 22 Października 2022 W końcu coś ruszyło, ciężka jednak z tym robota tak ogólnie... , straszna ciasnota w środku, ciężko cokolwiek złapać, dojść, ale to mały pojazd mogłem się spodziewać, teraz trzeba będzie się męczyć , stelaż pod radio obok skrzynki nie przyklejony, podobno Flakpanzer radia nie posiadał , ale stelaż mógł być w sumie 12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi