Jump to content

Flakpanzer 1 Tristar 1/35

Evildead
 Share

Recommended Posts

Witam, na warsztat wlatuje Flakpanzer 1, projekt w sam raz na dłuższe jesienno zimowe wieczory :),z waloryzacji dochodzi zestaw blaszek firmy Part, i lufa od Master.
To teraz krótki wstęp historyczny :) Na początku wojny Niemcy zmodyfikowali niewielkie ilości pozostałych czołgów Panzer I Ausf.A jako nośniki amunicji, brakowało im jednak jakiejkolwiek broni defensywnej, aby chronić się przed celami naziemnymi lub powietrznymi. Z tego powodu od marca do maja 1941 roku 24 czołgi Panzer I Ausf.A przekształcono na samobieżne pojazdy przeciwlotnicze.
Do podwozia jedynek doszło działo przeciwlotnicze 2 cm Flak 38, i tak oto powstał taki cudak :). Dodano jeszcze przyczepkę  Sonderanhänger 51, która mogła pomieścić dodatkową amunicję i zapasowe beczki, sama załoga zazwyczaj podążała za nim ciężarówkami lub pojazdami gąsienicowymi.
Wszystkie pojazdy przydzielono do 614 zmotoryzowanego batalionu przeciwlotniczego utworzonego w 1941r. Niewielkie samobieżne działo było ostatecznie mało przydatne przeciwko szybko latającym samolotom, ale okazało się znakomite do wsparcia piechoty ze względu na jego dużą szybkostrzelność i świetną celność. Na minus słabe opancerzenie, co za tym oznaczało duże straty, ostatecznie wszystkie pojazdy zostały zniszczone w 1943 w bitwie pod Stalingradem.

IMG_20220911_180844448_HDR.jpg

IMG_20220911_181143477_HDR.jpg

Generalnie model wygląda ciekawie, praktycznie już niedostępny ale można go kupić pod szyldem Hobby Boss, takowy też mam, i w sumie prawie niczym się nieróżni jak to przepak, części te same choć inaczej porozmieszczane, instrukcja też podobna, co do ciekawostek to różni się kalkami, po lewej Tristar , po prawej HB, tristarowe wyglądają na cieńsze, Hb mają większy film i inną kolorystykę, tego jeszcze nie rozkminiałem, choć z tego co patrzę na zdjęcie to pojazd w zimowym malowaniu wygląda na nieoznaczony , więc pomyślę jeszcze, do tego etapu daleko .Hobby Boss ma z kolei większe pudełko z przegródkami w środku w sam raz na dodatki, a tristarowe malutkie, ledwo wszystko się mieści pod korek, to tyle, na razie intro , pierwsze prace za jakiś miesiąc:)
Wszelka konstruktywna pomoc/uwagi mile widziane :)

IMG_20220911_180723994_HDR.jpg

IMG_20220911_181320084_HDR.jpg

00010363-1.thumb.jpg.58e3a0a60e48993f7ff4a8fc8272bfa1.jpg

Edited by Evildead
  • Like 4

53 minuty temu, Gregory napisał:

No Panie, zapowiada się ciekawie. Lecisz z tematem. Siadam w pierwszym rzędzie, popcorn, cola i oglądamy.

Powodzenia!

To super :) , za miesiąc bo muszę stuga pogonić, ale już widzę że z tym to niezłe wyzwanie będzie, ale zajebisty  jest fakt :), od  dawna na niego zerkałem :)

Edited by Evildead

Trochę siedzę w temacie Jedynki , pojazd ten używany był w dwóch wariantach . Pierwszy to taka konfiguracja jak na pudełku. Druga wersja , związana z problemem o jakim pisałeś ( brak miejsca dla załogi oraz niestabilność w czasie strzelania) , to układ załoga i amunicja jechała na czołgu , a działko było ciągnięte na przyczepce.

Flakpanzer I A bez działka 01.jpg

• Like 1

5 minut temu, Cypis napisał:

Trochę siedzę w temacie Jedynki , pojazd ten używany był w dwóch wariantach . Pierwszy to taka konfiguracja jak na pudełku. Druga wersja , związana z problemem o jakim pisałeś ( brak miejsca dla załogi oraz niestabilność w czasie strzelania) , to układ załoga i amunicja jechała na czołgu , a działko było ciągnięte na przyczepce.

Flakpanzer I A bez działka 01.jpg

Dokładnie jak mówisz, były inne wersje, tu np widać też akurat opracowanie  kartonowe wydawnictwa Model hobby, i były  różne konfiguracje :) 

IMG_20220912_163430867.jpg

Cytat

Do podwozia jedynek doszło działo przeciwlotnicze 2 cm Flakvierling 38, i tak oto powstał taki cudak :)

Jedna uwaga: PzKpfw I rozpadłby się chyba gdyby postawiono na nim armatę/zestaw 2 cm Flakvierling 38.

To po prostu "2 cm Flak 38", a nie ego poczwórnie sprzężona wersja.

• Like 3

@Cypis

Super zdjęcie!

Dodam, że w każdej kompanii było 8 takich Flakpanzerów i 8 pojazdów amunicyjnych. W oddziale nazywali je "Laube", czyli "altankami". Nie wiem czy podobne do altanek... według mnie nie, ale może to jakieś teutońskie poczucie humoru?

A! I w każdej kompani były też poza Flakpanzerami i "altankami" 2 zestawy 2 cm Flakvierling 38, ale holowane przez ciężarówki 4,5-tonowe.

• Like 1

Jakby ktoś szukał ciekawych odmian Jedynki , to służę pomocą . Jak napisałem troch się tym czołgiem interesuje , zbieram zdjęcia i plany . Np. mam zidentyfikowane ponad 10 odmian wersji dowódczej , a Flakpanzerów też kilka (z innymi działkami)

3 minuty temu, Merten napisał:

@Cypis

Super zdjęcie!

Dodam, że w każdej kompanii było 8 takich Flakpanzerów i 8 pojazdów amunicyjnych. W oddziale nazywali je "Laube", czyli "altankami". Nie wiem czy podobne do altanek... według mnie nie, ale może to jakieś teutońskie poczucie humoru?

A! I w każdej kompani były też poza Flakpanzerami i "altankami" 2 zestawy 2 cm Flakvierling 38, ale holowane przez ciężarówki 4,5-tonowe.

No i coraz ciekawiej :) w sam raz informacje na wstęp, dzięki

32 minuty temu, Cypis napisał:

Jakby ktoś szukał ciekawych odmian Jedynki , to służę pomocą . Jak napisałem troch się tym czołgiem interesuje , zbieram zdjęcia i plany . Np. mam zidentyfikowane ponad 10 odmian wersji dowódczej , a Flakpanzerów też kilka (z innymi działkami)

A może masz jakieś zdjęcia pz Jager 1 po modyfikacjach osłony. Bo robie go

3 godziny temu, Gregory napisał:

No Panie, zapowiada się ciekawie. Lecisz z tematem. Siadam w pierwszym rzędzie, popcorn, cola i oglądamy.

Powodzenia!

"1 rząd dla vipów" 🤣. Zasiadam i oglądam.  

30 minut temu, patrykd napisał:

A może masz jakieś zdjęcia pz Jager 1 po modyfikacjach osłony. Bo robie go

Co masz na myśli jako modyfikację osłony ? Były dwie wersje produkcyjne , Alkett z osłoną 5-cio płytową i Skoda z osłoną 7-mio płytową . Chodzi o wersję Skody ? Zdjęć Jagdpanzer I mam ponad 200.

Edited by Cypis

2 minuty temu, Cypis napisał:

Co masz na myśli jako modyfikację osłony ? Były dwie wersje produkcyjne , Alkett z osłoną 5-cio płytową i Skoda z osłoną 7-mio płytową . Chodzi o wersję Skody ? Zdjęć Jagdpanzer I mam ponad 200.

Ten z 7 płytową osłoną. Jesteś w stanie wysłać to na dropboxa?

2 minuty temu, patrykd napisał:

Ten z 7 płytową osłoną. Jesteś w stanie wysłać to na dropboxa?

sorry ale jestem za stary na używanie takich dziwnych rzeczy :) , skompresowany plik ma około 22 Mb . może tradycyjnie przez  e-mail ?

• 1 month later...

W końcu coś ruszyło, ciężka jednak z tym robota tak ogólnie... , straszna ciasnota w środku, ciężko cokolwiek złapać, dojść, ale to mały pojazd mogłem się spodziewać, teraz trzeba będzie się męczyć :), stelaż pod radio obok skrzynki nie przyklejony, podobno Flakpanzer radia nie posiadał , ale stelaż mógł być w sumie

222.jpg

111.jpg

• Like 11