tiger333 Napisano 13 Września 2022 Napisano 13 Września 2022 Witam, Otóż posiadam model Revell Titanic 100th anniversary w skali 1:400. Ze względu na to, iż dołożyłem do niego oświetlenie. Zwracam się z pytaniem jak wywiercić/ wyciąć otwory okienne w kształcie kwadratu/ prostokąta o wymiarach około 1,5 do 2mm na maksymalnie 3mm. Próbowałem ręczną wiertarką najmniejszymi wiertłami ale się łamią. Okrągłe nie za bardzo bym chciał bo psują efekt. Ktoś miałby jakiś pomysł? Niestety w tym modelu takie otwory nie są wycięte. W załączniku zdjęcie tych okiennic (zaznaczone kółkiem). Cytuj
Yamamoto Napisano 25 Września 2022 Napisano 25 Września 2022 W dniu 13.09.2022 o 22:35, tiger333 napisał: Witam, Otóż posiadam model Revell Titanic 100th anniversary w skali 1:400. Ze względu na to, iż dołożyłem do niego oświetlenie. Zwracam się z pytaniem jak wywiercić/ wyciąć otwory okienne w kształcie kwadratu/ prostokąta o wymiarach około 1,5 do 2mm na maksymalnie 3mm. Próbowałem ręczną wiertarką najmniejszymi wiertłami ale się łamią. Okrągłe nie za bardzo bym chciał bo psują efekt. Ktoś miałby jakiś pomysł? Niestety w tym modelu takie otwory nie są wycięte. W załączniku zdjęcie tych okiennic (zaznaczone kółkiem). Najprościej było wziasc trumpka w skali 1:200 tam są juz wszystkie otwory i do tego oświetlenie extra Cytuj
tlb Napisano 26 Września 2022 Napisano 26 Września 2022 (edytowane) W dniu 13.09.2022 o 22:35, tiger333 napisał: Zwracam się z pytaniem jak wywiercić/ wyciąć otwory okienne w kształcie kwadratu/ prostokąta o wymiarach około 1,5 do 2mm na maksymalnie 3mm. Weź pręt metalowy, podgrzewaj go i wypalaj te otwory. Edytowane 26 Września 2022 przez tlb Cytuj
Super_Hans Napisano 26 Września 2022 Napisano 26 Września 2022 (edytowane) Z wypalaniem bym uważał. Moja metoda na takie wycinanki... Kup sobie cienki arkusz hipsu. Np. Pla paper od tamki. W arkuszu jak w kartce papieru, od linijki skalpelem wycinasz prostokąty. W elemencie wyrznij śmiało otwór większy, przeszlifuj i na wierzch przyklej ten arkusik dopasowany. Użyj kleju pvc lub poxipolu (do plastiku kleju nie używaj bo rozpuscisz wszystko). Będziesz miał okienka równo, filigranowo i czysto. Pozdrawiam. Edytowane 26 Września 2022 przez Super_Hans Cytuj
Adamo722 Napisano 26 Września 2022 Napisano 26 Września 2022 7 godzin temu, Szydercza Gała napisał: ON ŻYJE !!!!!!!! Wyskoczył z okienka 2 Cytuj
djack Napisano 26 Września 2022 Napisano 26 Września 2022 To ma być okienko, przez które będzie się świecić światło? To ja bym wyciął oryginalną ściankę i wstawił tam przezroczystą. Następnie w miejscu okien wstawiłbym prostokąciki z taśmy maskującej i resztę załatwił malowaniem. Po zdjęciu taśmy miałbyś okienka o właściwych wymiarach bez potrzeby ich wycinania w plastiku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi