tiger333 Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 Witam, Otóż posiadam model Revell Titanic 100th anniversary w skali 1:400. Ze względu na to, iż dołożyłem do niego oświetlenie. Zwracam się z pytaniem jak wywiercić/ wyciąć otwory okienne w kształcie kwadratu/ prostokąta o wymiarach około 1,5 do 2mm na maksymalnie 3mm. Próbowałem ręczną wiertarką najmniejszymi wiertłami ale się łamią. Okrągłe nie za bardzo bym chciał bo psują efekt. Ktoś miałby jakiś pomysł? Niestety w tym modelu takie otwory nie są wycięte. W załączniku zdjęcie tych okiennic (zaznaczone kółkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yamamoto Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 W dniu 13.09.2022 o 22:35, tiger333 napisał: Witam, Otóż posiadam model Revell Titanic 100th anniversary w skali 1:400. Ze względu na to, iż dołożyłem do niego oświetlenie. Zwracam się z pytaniem jak wywiercić/ wyciąć otwory okienne w kształcie kwadratu/ prostokąta o wymiarach około 1,5 do 2mm na maksymalnie 3mm. Próbowałem ręczną wiertarką najmniejszymi wiertłami ale się łamią. Okrągłe nie za bardzo bym chciał bo psują efekt. Ktoś miałby jakiś pomysł? Niestety w tym modelu takie otwory nie są wycięte. W załączniku zdjęcie tych okiennic (zaznaczone kółkiem). Najprościej było wziasc trumpka w skali 1:200 tam są juz wszystkie otwory i do tego oświetlenie extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 (edytowane) W dniu 13.09.2022 o 22:35, tiger333 napisał: Zwracam się z pytaniem jak wywiercić/ wyciąć otwory okienne w kształcie kwadratu/ prostokąta o wymiarach około 1,5 do 2mm na maksymalnie 3mm. Weź pręt metalowy, podgrzewaj go i wypalaj te otwory. Edytowane 26 Września 2022 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 (edytowane) Z wypalaniem bym uważał. Moja metoda na takie wycinanki... Kup sobie cienki arkusz hipsu. Np. Pla paper od tamki. W arkuszu jak w kartce papieru, od linijki skalpelem wycinasz prostokąty. W elemencie wyrznij śmiało otwór większy, przeszlifuj i na wierzch przyklej ten arkusik dopasowany. Użyj kleju pvc lub poxipolu (do plastiku kleju nie używaj bo rozpuscisz wszystko). Będziesz miał okienka równo, filigranowo i czysto. Pozdrawiam. Edytowane 26 Września 2022 przez Super_Hans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 ON ŻYJE !!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 7 godzin temu, Szydercza Gała napisał: ON ŻYJE !!!!!!!! Wyskoczył z okienka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 To ma być okienko, przez które będzie się świecić światło? To ja bym wyciął oryginalną ściankę i wstawił tam przezroczystą. Następnie w miejscu okien wstawiłbym prostokąciki z taśmy maskującej i resztę załatwił malowaniem. Po zdjęciu taśmy miałbyś okienka o właściwych wymiarach bez potrzeby ich wycinania w plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi