Skocz do zawartości

Bf 109G-6. Hermann Graf. 1:48 Eduard

Polosss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wstawiam jeden z pierwszych modeli po powrocie do hobby. Model wykonany bez żadnych dodatków. Sporo pracy przy maskowaniu kamuflażu i gwiazdy na dziobie - zdecydowałem się na pomalowanie zamiast użyć kalkomanii. Jest sporo uchybień przy szpachli lub jej brak - muszę się tego nauczyć :)

20220918_190806.jpg

20220918_190937.jpg

20220918_190957.jpg

20220918_191016.jpg

20220918_191043.jpg

20220918_191149.jpg

20220918_191305.jpg

20220918_191436.jpg

20220918_191543.jpg

20220918_191636.jpg

20220918_191705.jpg

• Like 8

Mam sentyment do tego malowania, bo mój pierwszy Gustaw to też była maszyna Grafa i też maskowałem tulipana na dziobie. Ogólnie model całkiem niezły, no może poza zbiornikiem dodatkowym gdzie widać linie łączenia i brakiem swastyki. Malowanie wybrałeś sobie jednak ciężkie, raz że trochę wątpliwości, dwa że ten konkretny samolot miał kilka ciekawych smaczków. Ten egzemplarz godła pod kabiną nie miał, pod skrzydłami były podwieszone wyrzutnie W.Gr.21. Z ciekawostek to miał dołożone dodatkowe osłony podwozia, takie jak w Bf109K, a w górnej części odchylanej osłony kabiny było dorobione wybrzuszenie z lusterkiem wstecznym. Ogólnie jestem na tak wink4.

Jestem na tak. Postawił bym z chęcią i na swojej półce😉

Jedyne co mi się rzuca w oczy to:

-brak anteny,

-te niby przetarcia powłoki lakierniczej wyglądają źle

-co to za lakier położyłeś na koniec, strasznie się to błyszczy

Ale mnie się słuchać nie musisz, bo sam niewiele więcej umiem od ciebie.

Edytowane przez DamianPoltorak

Nie będę się czepiać, gdyż koledzy wskazali wszelkie potknięcia. Zestaw znany i sam mogę potwierdzić że ma kilka pułapek. Tylna część oszklenia dała mi się we znaki w moim E-7/Trop. 

Wybrałeś naprawdę fajne i bardzo nietuzinkowe malowanie. Podoba mi się i z całą pewnością jest fajną ozdobą kolekcji. 

Powodzenia w następnych projektach :piwo:

16 godzin temu, DamianPoltorak napisał:

Jestem na tak. Postawił bym sto z chęcią i na swojej półce😉

Jedyne co mi się rzuca w oczy to:

-brak anteny,

-te niby przetarcia powłoki lakierniczej wyglądają źle

-co to za lakier położyłeś na koniec, strasznie się to błyszczy

Ale mnie się słuchać nie musisz, bo sam niewiele więcej umiem od ciebie.

Anteny jeszcze nigdy nie zrobiłem ale na warsztacie mam FN Dunkerque i tam olinowanie to mus więc przy okazji zrobi się i anteny w latadłach. Przetarcia robione pędzlem także wyszło jak wyszło. Lakier to GX100 połysk dlatego tak świeci (niestety do tej pory nie ogarnąłem jakiegoś dobrego matu, z drugiej strony wydaje mi się, że samoloty na żywo mają połysk).