Skocz do zawartości

M7 Priest z okresu D-Day, Dragon, 1:35

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.03.2026 o 07:11, Lipstein napisał:

Możesz zrobić zdjęcie tej części w celu porównać Tamiye i ten Twój model? Znalazłem trochę zdjęć Halftrackow w necie, rozwiązanie było podobne dla wszystkich wersji tego pojazdu, jeśli to nie problem, oczywiście.

No i jeszcze pytanie, czy odcinać te najniższe klamry?

Zdjęcia zrobiłem i wysłałem w niedzielę  dotarł memes ? Pozdr. A.

Dotarł. Miny odlane razem z uchwytem, Tamka się jednak bardziej postarała.

20 godzin temu, Lipstein napisał:

Dotarł. Miny odlane razem z uchwytem, Tamka się jednak bardziej postarała.

Eee myślę że nie 🙂. U Dragona detal lepszy ( cieńszy 😉) a te miny zawsze można usunąć (wyciąć).

Napisano (edytowane)

Jedzie już do mnie zestaw tobołów z Chin na ten model, nie mogę się doczekać.

Zdjęcia z postępu prac, gąsienice też już pomalowane; pojazd ze zdjęcia ma inny wieniec zębów na kole napędowym

IMG_8900.JPG

IMG_8901.JPG

IMG_8902.JPG

IMG_8903.JPG

Zastanawiam się, kiedy będę miał model, na którym się skupię tak, żebym nie musiał niczego przerabiać przy zaawansowaniu prac 90% - to a'propos tego koła napędowego, innego niż to zestawowe (chyba typowego jedynie dla fabryki Chrysler). Wrak wyciągnięty z morza eksponowany w Port en Bassin też ma wieniec bez tej wewnętrznej falbanki. Taka rozkminka, czy jednak nie błądzę.

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1

Napisano (edytowane)

Wczoraj popracowałem nad detalami zauważonymi na zdjęciu: podpórka osłony wizjera kierowcy i tobołek z siatki maskującej na prawym  błotniku

IMG_8904.JPG

IMG_8913.JPG

dodałem jeszcze trochę tasiemek z papieru, wszystko razem klejone na klej PVA

IMG_8914.JPG

IMG_8915.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 5

W dniu 24.03.2026 o 15:29, Lipstein napisał:

Jedzie już do mnie zestaw tobołów z Chin na ten model, nie mogę się doczekać.

Zdjęcia z postępu prac, gąsienice też już pomalowane; pojazd ze zdjęcia ma inny wieniec zębów na kole napędowym

IMG_8900.JPG

IMG_8901.JPG

IMG_8902.JPG

IMG_8903.JPG

Zastanawiam się, kiedy będę miał model, na którym się skupię tak, żebym nie musiał niczego przerabiać przy zaawansowaniu prac 90% - to a'propos tego koła napędowego, innego niż to zestawowe (chyba typowego jedynie dla fabryki Chrysler). Wrak wyciągnięty z morza eksponowany w Port en Bassin też ma wieniec bez tej wewnętrznej falbanki. Taka rozkminka, czy jednak nie błądzę.

Wiesz Przyjacielu, z tym jest jak z Yeti, podobno istnieją 😆, mi też jeszcze nie udało się trafić na taki model którego nie trzeba by było przerabiać, przy czym  nie mówimy tu o konwersjach😉, ale na pocieszenie dodam że Twoje przeróbki wychodzą Ci świetnie tak trzymać:super:, jak to powiedział klasyk Alleluja i do przodu:mrgreen:. Pozdr. A.

"Twoje przeróbki wychodzą Ci świetnie".... Dziękuję ☺️

Część tobołów z Ali już pomalowana; tak mnie to wczoraj cieszyło, że z emocji rozlałem rozpuszczalnik do czyszczenia pędzli z dodatkiem nitro na blat w modelarni. Na szczęście nic nie ucierpiało, tylko smród straszliwy jął się rozchodzić.

Któryś z kolegów zasugerował kiedyś w innym wątku, żeby zacząć odchodzić od klasycznego łosza olejnego, tylko różnicować kolory i cieniować rozjaśnioną farbą bazową - tak mam zamiar spróbować na tych tobołkach, jak już porządnie wyschną.

Wczoraj w lokalnym sklepie modelarskim dotarło do mnie, że Tamiya robi też emalie olejne i też w zakręcanych słoiczkach 😉 , dlatego oficjalnie po wykorzystaniu ostatniej puszki Humbrola 155 przesiadam się na Japończyki - Szanowny Kolego Sprzedawco z Agtom'u - dziękuję za to objawienie! Koniec z wiecznie gęstniejącym lub zaschniętym Humbrolem 94, którego zawsze używałem do rozjaśnień mundurów na figurkach.

W dniu 24.03.2026 o 15:29, Lipstein napisał:

Jesli chodzi o shermanowate - pytaj na forum. ja na przykład mam kilka pudeł "części zapasowych" i swobodnie mogłem Cię poratować odpowiednimi kołami napędowymi.

• Like 2

Martinello - dzięki! Obyło się bez pomocy, bo jeden komplet extra miałem z modelu Academy M36B1, gdzie w pudle została masa części, z których co chwilę coś podbieram.

W dniu 12.01.2026 o 23:43, Adams M1A1 napisał:

pojazd gąsienicowy nie będący czołgiem,  muszę odszukać te zasady wtedy podam Ci dokładnie

Znalazłeś już może? Bo pojazd nie będący czołgiem zaraz będzie młotkowany i lakierowany, a z tym jego numerem to niezła zagadka, jak wcześniej pisałem. Mam do niego kalki generyczne, to mogę go zarejestrować jak chcę 😉

5 godzin temu, Lipstein napisał:

Znalazłeś już może? Bo pojazd nie będący czołgiem zaraz będzie młotkowany i lakierowany, a z tym jego numerem to niezła zagadka, jak wcześniej pisałem. Mam do niego kalki generyczne, to mogę go zarejestrować jak chcę 😉

Oczywiście że tak :mrgreen:. Mądra strona z Ameryki z której korzystam, powiedziała mi że  pojazdy gąsienicowe i półgąsienicowe nie będące czołgami mają pierwsze dwie cyfry War Departament "number" 40, potem w angielskojęzycznej Wikipedii też to znalazłem, jest tam wszystko nawet z rozmieszczeniem i rozmiarem gwiazd na poszczególnych pojazdach, wrzucam linka:

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_military_vehicle_markings_of_World_War_II 

Napisano (edytowane)

Z dostępnych pozostałości kalek dłubie Bridge Plate: może taki Waszmościom pasuje? (układ liczb przypadkowy, oczywiście)

To żółte koło wydaje się za duże, a na bank też miało jakieś regulaminowe wymiary, obok kalka z zestawu Star Decals do innego modelu, która wydaje mi się z kolei za mała.

IMG_8922.JPG

EDIT: te regulaminowe wymiary to 6 inches to 9 inches diameter

Zestaw Star Decals gdzie są oznaczenia pojazdu z baterii B, z 2 Dywizji Pancernej i 14 Field Artilery rozwiązywałby sprawę, ale jest dość drogi, a kalki twarde i blade, mają też przesunięcia kolorów

38970_2_SRD-35-C1234_1.jpg

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

Próbuje zamarkować kształt kartonowej/tekturowej tuby:

IMG_8925.JPG

1000014867-rotated.jpg

Te żółtawe taśmy mają chyba tylko takie zadanie, że łączą szczelnie tubę z pokrywką, a kolor nie ma znaczenia dla zawartości tuby (od tego są napisy), tzn. żółty nie oznacza np. pocisku przeciwpancernego czy dymnego

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

podziałam raczej cieniutkim papierem do pakowania butów (taśma wydaje się za gruba), właśnie to rozwiązanie też testuje, ale nacinanie nożem jest łatwiejsze, zwłaszcza że nawet w tej skali to jest chyba ledwo zauważalne

Edytowane przez Lipstein

5 godzin temu, Lipstein napisał:

podziałam raczej cieniutkim papierem do pakowania butów (taśma wydaje się za gruba), właśnie to rozwiązanie też testuje, ale nacinanie nożem jest łatwiejsze, zwłaszcza że nawet w tej skali to jest chyba ledwo zauważalne

Ja się tam nie znam, ale zamiast rzeźbić na piechotę te tuby spytaj Przemka Przybulewskiego czy Ci ich nie wygeneruje. Pozdr. A.

Napisano (edytowane)

Jest gotowy zestaw, ale dopóki nie kupię to się nie przekonam, jaka jest średnica tuby i czy wejdzie w zasobnik: https://www.mojehobby.pl/products/Ammunition-crates-and-containers105mm-Howitzer.html

Na razie jest tak:

IMG_8929.JPG

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

Każda tubka ma inny skos, niestety nie dałem rady zachować przyzwoitej powtarzalności, nawet po 2 Łomżach.

To co pomalowałem to wycięte elementy z całego zasobnika i zapomniałem sobie wcześniej zmierzyć ich wysokość; teraz pytanie, jaka była wysokość takiej tuby w realu - mam 1 pocisk 105mm, ale z tego co pamiętam wiem, że one nie były transportowane z zapalnikami (amunicja HE). W necie znalazłem taka stronę http://www.usarmymodels.com/ARTICLES/105mm Ordnance/2 105mmAmmunition.html, na której z nalazłem info o długości pocisku HE - 31 cali, co daje ok. 79-80cm, co w skali daje ok. 2,2cm.

IMG_8930.JPG

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

Diabeł podkusił i siedziałem do nocy... Oto efekt... Zachciało mi się naklejać to osobno gwiazda, osobno otok, który oczywiście pękł, w dodatku w 3 miejscach

IMG_8933.JPG

Na szczęście mam drugą cudem znalezioną kalkę od M10 z Tamki

IMG_8934.JPG

Dorobiłem też 10 brakujących tubek, zrobione ze starych ramek doszlifowanych do odpowiedniej średnicy; poprawiłem powtarzalność skosów 😉

IMG_8932.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1