Skocz do zawartości

M7 Priest z okresu D-Day, Dragon, 1:35

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.04.2026 o 18:21, Adams M1A1 napisał:

Wiesz co, oglądając dokładnie to zdjęcie (na tyle ile to możliwe) wygląda mi , że jest to malowane od szablonu bo literki są równe, "z ręki" choćby nie wiem co tak równo nie wymalujesz, a co do tych nazw własnych w pododdziałach, zauważyłem zasadniczo 2 warianty, jeden że wszystkie pojazdy nazywają się na taką samą literkę w kompanii/szwadronie/baterii , albo drugi o wiele rzadszy że, nazywają się np. od literki pododdziału np. pluton Abramsów z kompanii "D" nazwał się De Outlaw czyli w tym plutonie był Jessie James, Doc Holliday , Josey Wales i chyba  Billy the Kid, także zasady były różne, ale jednak  raczej przewidywalne i co najważniejsze wszystkie te nazwy były malowane od szablonu

W 14th Armored Field Artillery Battalion nazwy pojazdów zaczynały się od literki baterii i tak były ANNA, ATLANTA, CHURCHILL, CANNON BALL, CRIMSON TIDE, CONFLICT, BABOON. 

Na pierwszym zdjęciu z maja 1944 widać BABOON z baterii B i wozy baterii C , przygotowane do załadunku przed operacją OVERLORD. Wyraźnie widać na wszystkich wozach zamalowane gwiazdy na bokach kadłuba ( pozostała tylko na osłonie transmisji) . Numery seryjne malowane od szablonu  ale wszystkie nazwy są malowane z ręki . 

Drugie zdjęcie to 1945 ro ale już po zakończeniu działań wojennych w Europie. Konkretnie przegląd 2nd AD przez Trumana na autostradzie pod Berlinem/Poczdamem. Pojazdy przemalowane z gwiazdami na bokach numery seryjne to szablon (widać na innych zdjęciach) a nazwy malowane od ręki. 

Pozdrowienia

Witek

49621689543_235b43dab2_o.jpg

32374168875_179556c6c8_o.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

Witek, gdzie byłeś do tej pory? Zwróciłem uwagę na jeszcze jedną rzecz, na zdjęciu sprzed DDay nazwy własne raz występują POD a raz NAD numerem rejestracyjnym; nad częściej

Edytowane przez Lipstein

Godzinę temu, Lipstein napisał:

Zwóciłem uwagę na jeszcze jedną rzecz, na zdjęciu sprzed DDay nazwy własne raz występują POD a raz NAD numerem rejestracyjnym; nad częściej

Bo wychodzi na to, że w baterii B numer seryjny był malowany wyżej a nazwa pod nim, w baterii C numer nisko nad dolną krawędzią płyty bocznej a nad nim nazwa, dodatkowo litery w baterii B były większe.  Zdjęcia CONFLICT i BABOON wykonane niedługo po lądowaniu  w Normandii pokazują jeszcze coś : gwiazdy z tyłu nie są zamalowane a na osłonie pulpitu km CONFLICTA jest mała gwiazdka z paskiem pod spodem.

Pozdrowienia

Witek

00000099CONFLICT.jpg

00000101Conflict.jpg

00000102Conflict.jpg

00000103Conflict.jpg

00000107BABOON.jpg

00000108BABOON.jpg

00000105BABOON.jpg

4 godziny temu, Lipstein napisał:

Skąd i jak googlasz te foty?

Nie ma tu jakiejś wiedzy tajemnej. Proste wpisywanie "Priest normandy", "2nd Armored Division 1944", "14th Armored Field Artillery Battalion" itp. Ostatnia seria zdjęć CONFLICTA i BABOON to  klatki z filmu z British Pathe. Jest tam trochę rolek z ciekawymi ujęciami sprzętu, ale mam wrażenie że kilka, kilkanaście lat temu na starym British Pathe było tego dużo więcej. Muszę sprawdzić co kiedy posciągałem. Tamte miały jednak wadę bo był na nich watermark BP częściowo zasłaniający kadr. No i kiedyś ściągnięte fotki zapisane przy poszukiwaniu innych tematów. Szczerze powiedziawszy sam nie do końca ogarniam co przez lata pościągałem na twardziele.😀

Co do Priesta z Cartenan to oprócz znanego zdjęcia jest jeszcze film z przejazdu 3 sztuk z baterii B, ale jakość nie pozwala na odczytanie numerów a zwłaszcza nazw właściwie tylko 2 sztuk bo z trzeciej widać tylko podwozie. A dodatkowo część kadru zasłania licznik czasu. Wrzucam kilka klatek Jeden  ma na przodzie osłony km 4 paski . Oba raczej nie mają tej gwiazdki na osłonie km. Pozdrawiam. Witek

1552513919_CarentanJune4414thAFAB3.thumb.png.e46002ac489831fb44df99d322d5cab1.png

14th AFAB Carentan June 44 B1.png

14th AFAB Carentan June 44 B.png

Carentan June 44 2.png

14th AFAB Carentan June 44.png

Carentan June 44 14th AFAB 3a.png

Carentan June 44 14th AFAB 3b.png

Edytowane przez Witek Cisłak

no i znalazłem jeszcze kilka różnic i podobieństw co do modelu:

pod "pulpitem" jest stowage rack, a w nim łopata i sztyl od kilofa, reszty nie widać, czyli niczego nie było na płycie nad silnikiem; nie mam takie elementu, ale może wystrugam z hipsu

każdy pojazdów ma inny pakunek na przedniej płycie po lewej stronie, widać sposób troczenia, np. do osłony reflektora

wszystkie na pewno koła napędowe nie-Chrysler;

karabin obrócony do tyłu, w modelu też tak będzie, chociaż ja wyżej widać nie była to reguła

lina zaczepiona po lewej stronie kadłuba, pod tym dodatkowym zasobnikiem, na dodatkowych 3 hakach z płaskownika

pałąki do rozłożenia plandeki nad działem i resztą (2 sztuki w modelu)- z jednej strony jest, z drugiej nie ma,

summa summarum, chyba zrobię taki hitmix, SF oznaczeń i detali, nie bedę już zdzierał nałożonych kalek, spróbuję domalować nazwę własną... 

Godzinę temu, Lipstein napisał:

pod "pulpitem" jest stowage rack, a w nim łopata i sztyl od kilofa, reszty nie widać, czyli niczego nie było na płycie nad silnikiem;

Zgadza się. A powodem jest zabudowanie nad płytą silnikową drewnianej skrzyni na klamoty. Jest widoczna na BABOON sprzed i po lądowaniu w Normandii, jest na CONFLICT i jest na tych zdjęciach poniżej. Przy czym mają rożną konstrukcję .

Pozdrawiam

Witek

00000171bateria B 14th AFAB.jpg

00000178bateria B 14th AFAB.jpg

00000187bateria B 14th AFAB.jpg

00000196bateria B 14th AFAB.jpg

00000199bateria B 14th AFAB.jpg

Napisano (edytowane)

Na lewej skrzyni z tyłu jest chyba malowanie od szablonu z danymi co do wymiarów i wagi...

Kurde, zachciało mi się robić model z obrazka...

Edytowane przez Lipstein

Jeszcze jeden typ: BULLY; napis na pojeździe ze zdjęcia wydaje się krótszy 

I jeszcze jedno spostrzeżenie: dlaczego te pojazdy w tych dodatkowych bocznych zasobnikach wożą miny ppanc?

Edytowane przez Lipstein

Pewnie znowu ktoś mnie poprawi, ale wydaje mi się, że jak oni rozstawiają się do strzelania, to stawiają sobie dookoła trochę min ppanc, żeby niemieckie czołgi nie mogły tak po prostu przejechać przez ich pozycję.

1 godzinę temu, pmroczko napisał:

Pewnie znowu ktoś mnie poprawi, ale wydaje mi się, że jak oni rozstawiają się do strzelania, to stawiają sobie dookoła trochę min ppanc, żeby niemieckie czołgi nie mogły tak po prostu przejechać przez ich pozycję.

Podobno właśnie w tym celu. Miny M7 były na tyle małe, że używano ich również podobnie jak granatów ppanc. Ten sam patent można zaobserwować na wielu halftrackach z tą różnicą, że im bliżej końca wojny tym rzadziej wożono miny a częściej wieszano tam różne bambetle.

• Like 1

2 godziny temu, Lipstein napisał:

And the winner is BOLT 

To jest nieludzkie i nie humanitarne , BULLY był pierwszy

5 godzin temu, pmroczko napisał:

Pewnie znowu ktoś mnie poprawi, 

Wstyd mi teraz że byłem jednym z nich 

• Like 1

Jeżeli możesz to podmaluj otok gwiazdy. W oryginale jest bardzo szeroki zachodzi aż na zewnątrz łączenia części osłony transmisji, a na dole przy tym prostym odcięciu jest od jednego grzebienia pod śruby do drugiego.

No i jak mam być upierdliwy 😀 to te trzy paski śą w kolorze kamo tylko ograniczone białą ramką.

Pozdrowienia

Witek

American_tank_in_Carentan 1.jpg

19 godzin temu, Lipstein napisał:

Żona po powrocie mówi, żebym posłuchał kolegów z Modelworka i odłożył ten model

IMG_8969.JPG

Żona na absolutnie rację!

Rzuć to w pizdu i przestań się męczyć!😁