Adams M1A1 Napisano Środa o 16:59 Share Napisano Środa o 16:59 7 godzin temu, Lipstein napisał: No i wystrugane... ciekawe jak to będzie wyglądać po podkładzie i z narzędziami, bo zastanawiam się jeszcze nad wykonaniem tego elementu z cieńszego hipsu i z pasków troszkę węższych niż teraz użyte A nie było tego zasobnika z narzędziami w zestawie blaszek, że musiałeś to strugać na piechotę? A tak swoją drogą to, jak już budujesz amerykańskie pojazdy to proponowałbym zaopatrzyć się w takie uniwersalne gadżety jak właśnie te zasobniki na narzędzia czy uchwyty na kanistry z blaszek fototrawiennych (robi takie zarówno Eduard, Voyager czy ukraiński V-Model) i to za naprawdę niewielkie pieniądze a efekt jest naprawdę 800+ do wyglądu , hips jest fajny ale niestety te rozmiary kątowników są troszku za grube . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano wczoraj o 05:10 Autor Share Napisano wczoraj o 05:10 (edytowane) uchwyty na kanistry z Eduarda mam na zapas. Moja wersja tego zasobnika: Trzonki narzędzi będę jeszcze upiększał, jak to wszystko mocniej podeschnie. Edytowane wczoraj o 05:13 przez Lipstein 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano wczoraj o 05:59 Share Napisano wczoraj o 05:59 Hesiana będziesz wzbogacał kolorystycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano wczoraj o 07:21 Autor Share Napisano wczoraj o 07:21 Tak, za ciemne to wyszło po łoszu. Zasobnik na narzędzia do wymiany, za szeroki i za długi. Wziąłem wymiary z 2 modeli i nie trafiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano wczoraj o 09:30 Share Napisano wczoraj o 09:30 4 godziny temu, Lipstein napisał: uchwyty na kanistry z Eduarda mam na zapas. Moja wersja tego zasobnika: Trzonki narzędzi będę jeszcze upiększał, jak to wszystko mocniej podeschnie. Twoja wersja wygląda bardzo dobrze , tylko ... ta łopata trochę jest za pękata . Gdy będziesz przerabiał pojemnik to wtedy masz szansę ją odrobinkę odchudzić , wystarczy po samym kacie nożem lub papierem do szlifowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano wczoraj o 12:47 Autor Share Napisano wczoraj o 12:47 Nie bardzo kumam, co znaczy w tym wypadku pękata, ale krawędzie szlifnę. A trzonki pomaluję przed przyklejeniem, bo na zbliżeniu widać, jak szybko farba schła na pędzlu i są tego ślady na metalowej części łopaty i na trzonkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano wczoraj o 13:52 Share Napisano wczoraj o 13:52 26 minut temu, Lipstein napisał: Nie bardzo kumam, co znaczy w tym wypadku pękata, Tyciu za ,,grubawa,, spróbuj pocienić po wewnętrznej stronie , co do koloru samego ,,ostrza ,, - ja maluję czarnym , stalowym itp. cieniutką warstwą mat. Poprawiam rzadkim bezbarwnym matem Revella a gdy wyschnie suchym aluminium , kredką zaznaczam itp. tylko otarcia farby na ,,ostrzu,, . Każde narzędzie na pojazdach wojskowych było używane w mniejszym czy większym stopniu no chyba że zrobisz pojazd prosto z taśmy montażowej . Dużo ciekawostek znajdziesz na stronie ,, Pinterset,, lub YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano wczoraj o 21:40 Autor Share Napisano wczoraj o 21:40 wersja 2.0: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Czołem! To my modelarze malujemy trzonki, kilofy, łopaty i co tam jeszcze na ładne i miłe dla oka kolory, bo chcemy aby ładnie wyglądały. A prawda jest taka że narzędzia saperskie na pojazdach zwłaszcza amerykańskich były malowane po całości tym samym kolorem co pojazd. Tak naprawdę, to powinno się zaznaczyć na nich ślady użytkowania, zużycia itp. Ale sam też, maluję trzonki, obuchy młotków i takich tam różnych. Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 godzin temu Autor Share Napisano 14 godzin temu Też to zauważyłem - po wszystkim pojadę po całości mgiełką Olive Drab., ale część łopaty zwaną sztychem przetrę ołówkiem na czubku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu (edytowane) Niektórzy weterani US Army wspominają, że z narzędziami bardzo różnie bywało. Na jednym wozie potrafiła być mieszanka narzędzi malowanych "po całości" OD, takich, gdzie drewno było niemalowane, ale też i takich, które wyglądały jak prosto z narzędziowego - gdzie metalowe części były np. czerwone. Także jest to pole do popisu dla modelarza, który chce poświęcić na ten element wyposażenie trochę czasu. Pozdrawiam! Paweł Edytowane 11 godzin temu przez pmroczko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu W dniu 11.03.2026 o 15:05, Lipstein napisał: .Ten konkretny egzemplarz doczekał się chyba tylko tego jednego zdjęcia (wstawiam jeszcze raz) i na nim się wzoruję: The Armory Life M7 Priest — America Establishes Armored Artillery - The Armory Life Barbara Whitaker M7 Priest – Barbara Whitaker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi