Adams M1A1 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca W dniu 19.03.2026 o 07:11, Lipstein napisał: Możesz zrobić zdjęcie tej części w celu porównać Tamiye i ten Twój model? Znalazłem trochę zdjęć Halftrackow w necie, rozwiązanie było podobne dla wszystkich wersji tego pojazdu, jeśli to nie problem, oczywiście. No i jeszcze pytanie, czy odcinać te najniższe klamry? Zdjęcia zrobiłem i wysłałem w niedzielę dotarł memes ? Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Marca Autor Share Napisano 23 Marca Dotarł. Miny odlane razem z uchwytem, Tamka się jednak bardziej postarała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 20 godzin temu, Lipstein napisał: Dotarł. Miny odlane razem z uchwytem, Tamka się jednak bardziej postarała. Eee myślę że nie . U Dragona detal lepszy ( cieńszy ) a te miny zawsze można usunąć (wyciąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca (edytowane) Jedzie już do mnie zestaw tobołów z Chin na ten model, nie mogę się doczekać. Zdjęcia z postępu prac, gąsienice też już pomalowane; pojazd ze zdjęcia ma inny wieniec zębów na kole napędowym Zastanawiam się, kiedy będę miał model, na którym się skupię tak, żebym nie musiał niczego przerabiać przy zaawansowaniu prac 90% - to a'propos tego koła napędowego, innego niż to zestawowe (chyba typowego jedynie dla fabryki Chrysler). Wrak wyciągnięty z morza eksponowany w Port en Bassin też ma wieniec bez tej wewnętrznej falbanki. Taka rozkminka, czy jednak nie błądzę. Edytowane 25 Marca przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Marca Autor Share Napisano 26 Marca (edytowane) Wczoraj popracowałem nad detalami zauważonymi na zdjęciu: podpórka osłony wizjera kierowcy i tobołek z siatki maskującej na prawym błotniku dodałem jeszcze trochę tasiemek z papieru, wszystko razem klejone na klej PVA Edytowane 26 Marca przez Lipstein 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca W dniu 24.03.2026 o 15:29, Lipstein napisał: Jedzie już do mnie zestaw tobołów z Chin na ten model, nie mogę się doczekać. Zdjęcia z postępu prac, gąsienice też już pomalowane; pojazd ze zdjęcia ma inny wieniec zębów na kole napędowym Zastanawiam się, kiedy będę miał model, na którym się skupię tak, żebym nie musiał niczego przerabiać przy zaawansowaniu prac 90% - to a'propos tego koła napędowego, innego niż to zestawowe (chyba typowego jedynie dla fabryki Chrysler). Wrak wyciągnięty z morza eksponowany w Port en Bassin też ma wieniec bez tej wewnętrznej falbanki. Taka rozkminka, czy jednak nie błądzę. Wiesz Przyjacielu, z tym jest jak z Yeti, podobno istnieją , mi też jeszcze nie udało się trafić na taki model którego nie trzeba by było przerabiać, przy czym nie mówimy tu o konwersjach, ale na pocieszenie dodam że Twoje przeróbki wychodzą Ci świetnie tak trzymać, jak to powiedział klasyk Alleluja i do przodu. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Marca Autor Share Napisano 27 Marca "Twoje przeróbki wychodzą Ci świetnie".... Dziękuję Część tobołów z Ali już pomalowana; tak mnie to wczoraj cieszyło, że z emocji rozlałem rozpuszczalnik do czyszczenia pędzli z dodatkiem nitro na blat w modelarni. Na szczęście nic nie ucierpiało, tylko smród straszliwy jął się rozchodzić. Któryś z kolegów zasugerował kiedyś w innym wątku, żeby zacząć odchodzić od klasycznego łosza olejnego, tylko różnicować kolory i cieniować rozjaśnioną farbą bazową - tak mam zamiar spróbować na tych tobołkach, jak już porządnie wyschną. Wczoraj w lokalnym sklepie modelarskim dotarło do mnie, że Tamiya robi też emalie olejne i też w zakręcanych słoiczkach , dlatego oficjalnie po wykorzystaniu ostatniej puszki Humbrola 155 przesiadam się na Japończyki - Szanowny Kolego Sprzedawco z Agtom'u - dziękuję za to objawienie! Koniec z wiecznie gęstniejącym lub zaschniętym Humbrolem 94, którego zawsze używałem do rozjaśnień mundurów na figurkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca W dniu 24.03.2026 o 15:29, Lipstein napisał: Zastanawiam się, kiedy będę miał model, na którym się skupię tak, żebym nie musiał niczego przerabiać przy zaawansowaniu prac 90% - to a'propos tego koła napędowego, innego niż to zestawowe (chyba typowego jedynie dla fabryki Chrysler). Wrak wyciągnięty z morza eksponowany w Port en Bassin też ma wieniec bez tej wewnętrznej falbanki. Taka rozkminka, czy jednak nie błądzę. Jesli chodzi o shermanowate - pytaj na forum. ja na przykład mam kilka pudeł "części zapasowych" i swobodnie mogłem Cię poratować odpowiednimi kołami napędowymi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Marca Autor Share Napisano 27 Marca Martinello - dzięki! Obyło się bez pomocy, bo jeden komplet extra miałem z modelu Academy M36B1, gdzie w pudle została masa części, z których co chwilę coś podbieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Marca Autor Share Napisano 28 Marca Tobołki przed dalszymi zabiegami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Kwietnia Autor Share Napisano 2 Kwietnia W dniu 12.01.2026 o 23:43, Adams M1A1 napisał: pojazd gąsienicowy nie będący czołgiem, muszę odszukać te zasady wtedy podam Ci dokładnie Znalazłeś już może? Bo pojazd nie będący czołgiem zaraz będzie młotkowany i lakierowany, a z tym jego numerem to niezła zagadka, jak wcześniej pisałem. Mam do niego kalki generyczne, to mogę go zarejestrować jak chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia 5 godzin temu, Lipstein napisał: Znalazłeś już może? Bo pojazd nie będący czołgiem zaraz będzie młotkowany i lakierowany, a z tym jego numerem to niezła zagadka, jak wcześniej pisałem. Mam do niego kalki generyczne, to mogę go zarejestrować jak chcę Oczywiście że tak . Mądra strona z Ameryki z której korzystam, powiedziała mi że pojazdy gąsienicowe i półgąsienicowe nie będące czołgami mają pierwsze dwie cyfry War Departament "number" 40, potem w angielskojęzycznej Wikipedii też to znalazłem, jest tam wszystko nawet z rozmieszczeniem i rozmiarem gwiazd na poszczególnych pojazdach, wrzucam linka: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_military_vehicle_markings_of_World_War_II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Kwietnia Autor Share Napisano 2 Kwietnia Powiedzieć dziękuję, to jak nic nie powiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Kwietnia Autor Share Napisano 10 Kwietnia (edytowane) Z dostępnych pozostałości kalek dłubie Bridge Plate: może taki Waszmościom pasuje? (układ liczb przypadkowy, oczywiście) To żółte koło wydaje się za duże, a na bank też miało jakieś regulaminowe wymiary, obok kalka z zestawu Star Decals do innego modelu, która wydaje mi się z kolei za mała. EDIT: te regulaminowe wymiary to 6 inches to 9 inches diameter Zestaw Star Decals gdzie są oznaczenia pojazdu z baterii B, z 2 Dywizji Pancernej i 14 Field Artilery rozwiązywałby sprawę, ale jest dość drogi, a kalki twarde i blade, mają też przesunięcia kolorów Edytowane 10 Kwietnia przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Kwietnia Autor Share Napisano 11 Kwietnia (edytowane) Próbuje zamarkować kształt kartonowej/tekturowej tuby: Te żółtawe taśmy mają chyba tylko takie zadanie, że łączą szczelnie tubę z pokrywką, a kolor nie ma znaczenia dla zawartości tuby (od tego są napisy), tzn. żółty nie oznacza np. pocisku przeciwpancernego czy dymnego Edytowane 11 Kwietnia przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia 3 minuty temu, Lipstein napisał: Próbuje zamarkować kształt kartonowej/tekturowej tuby: A jakby owinąć taśmą Tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Kwietnia Autor Share Napisano 11 Kwietnia (edytowane) podziałam raczej cieniutkim papierem do pakowania butów (taśma wydaje się za gruba), właśnie to rozwiązanie też testuje, ale nacinanie nożem jest łatwiejsze, zwłaszcza że nawet w tej skali to jest chyba ledwo zauważalne Edytowane 11 Kwietnia przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia 5 godzin temu, Lipstein napisał: podziałam raczej cieniutkim papierem do pakowania butów (taśma wydaje się za gruba), właśnie to rozwiązanie też testuje, ale nacinanie nożem jest łatwiejsze, zwłaszcza że nawet w tej skali to jest chyba ledwo zauważalne Ja się tam nie znam, ale zamiast rzeźbić na piechotę te tuby spytaj Przemka Przybulewskiego czy Ci ich nie wygeneruje. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Kwietnia Autor Share Napisano 12 Kwietnia (edytowane) Jest gotowy zestaw, ale dopóki nie kupię to się nie przekonam, jaka jest średnica tuby i czy wejdzie w zasobnik: https://www.mojehobby.pl/products/Ammunition-crates-and-containers105mm-Howitzer.html Na razie jest tak: Edytowane 12 Kwietnia przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia Na zdjęciu oryginału, który przedstawiłeś wyżej ten skos jest chyba większy, ale nie jest źle, akcent jest i raczej subtelny taki jak być powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Kwietnia Autor Share Napisano 12 Kwietnia (edytowane) Każda tubka ma inny skos, niestety nie dałem rady zachować przyzwoitej powtarzalności, nawet po 2 Łomżach. To co pomalowałem to wycięte elementy z całego zasobnika i zapomniałem sobie wcześniej zmierzyć ich wysokość; teraz pytanie, jaka była wysokość takiej tuby w realu - mam 1 pocisk 105mm, ale z tego co pamiętam wiem, że one nie były transportowane z zapalnikami (amunicja HE). W necie znalazłem taka stronę http://www.usarmymodels.com/ARTICLES/105mm Ordnance/2 105mmAmmunition.html, na której z nalazłem info o długości pocisku HE - 31 cali, co daje ok. 79-80cm, co w skali daje ok. 2,2cm. Edytowane 12 Kwietnia przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Kwietnia Autor Share Napisano 13 Kwietnia (edytowane) Diabeł podkusił i siedziałem do nocy... Oto efekt... Zachciało mi się naklejać to osobno gwiazda, osobno otok, który oczywiście pękł, w dodatku w 3 miejscach Na szczęście mam drugą cudem znalezioną kalkę od M10 z Tamki Dorobiłem też 10 brakujących tubek, zrobione ze starych ramek doszlifowanych do odpowiedniej średnicy; poprawiłem powtarzalność skosów Edytowane 13 Kwietnia przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia 1 godzinę temu, Lipstein napisał: ... poprawiłem powtarzalność skosów .. Jakim sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Kwietnia Autor Share Napisano 13 Kwietnia Bez Łomży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia 17 minut temu, Lipstein napisał: Bez Łomży A dokładniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi