myszaty Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2023 Na całe szczęście ta łódka składa się w 80% z pokładów...detali mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Stycznia 2023 Share Napisano 29 Stycznia 2023 W dniu 19.01.2023 o 21:44, socjo1 napisał: Jeżeli chesz to zrobić porządnie czyli jak sam piszesz - w formie trójkącików, a nie prostych słupków (troszkę pójście na łatwiznę), to pomyśl nad zrobieniem sobie jakiegoś przymiaru który pozwoli ci szybko przycinać paski polistyrenu na potrzebną długość i odpowiedni kąt. W takich kwestiach to chyba Mikolaj75 może pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2023 Już mam patent...powinien się sprawdzić. Wycinek hipsu z otworu po wycięciu kólka, mniej więcej tak( powiększenie) : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 Przemalowsne pokłady. Nadal szukam sposóbu na zrobienie okien....kalkomania może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Machnij podkład białym pokładem... Czy raczej pokład białym podkładem, a potem olejami rozprowadzanymi płaskim pędzelkiem - do uzyskania efektu słojów drewna. Na koniec, jeśli zachodzi potrzeba, możesz dodać kroplę brązowego do lakieru, aby otrzymać oczekiwany odcień. Zalecane przećwiczenie na boku, u mnie sprawdziło się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 Słoje w skali 1:500? Chyba zbyt hardcorowe. Różne odcieni na pokładach to tak, jako powierzchnie o różnym zużyciu. Myślę też że na pokład używano twardych gatunków: dąb/ buk/teak/cedr itp...a im bardziej twarde tym słabszy rysunek słojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Może masz rację, choć ta faktura potrafi wyjść bardzo delikatna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrdt Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 4 godziny temu, myszaty napisał: Nadal szukam sposóbu na zrobienie okien....kalkomania może? Zdecydowanie polecam kalkomanie. Tak samo na otwory w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) @myszaty OKNA: Opcja nr.1 - łatwiejsza. W dniu 21.11.2022 o 09:58, socjo1 napisał: Kupilbym maskujący papier milimetrowy Tamiya i zrobiłbym maski na okna. Pomalowałbym na ciemnobłękitny błyszczący kolor, zamaskował i następnie leciał z kolorami docelowymi. Potem ewentualnie wash w ramy (choć obawiam się, że wytrasowane na modelu linie mogą być rozpłynięte, więc co do washa mam zawahanie). opcja nr 2: Opcja druga, trudniejsza, może i bardziej efektowna. Pocieniłbym frezem ścianki od wewnątrz, a następnie wyciął te duże, widokowe okna z przedniej i bocznych ścian nadbudówki oraz z mostku. Kalek bym nie brał pod uwagę. Co ty na to? PS. Jak już tak jedziesz po całości, nabyłbym schodnie fototrawione z poręczami. PPS. Skoro w 1/700 są dostępne drzewniane pokłady, to 1/500 równiez warta jest rozwazenia jeśli chodzi o malowanie faktury drewna, tak jak doradza @zaruk. Wiadomka, że to "w skali" byłoby niewidoczne, ale to jest element modelarskiego czarowania widza... Edytowane 30 Stycznia 2023 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 Schodki na pewno bo wyciąłem na dziobie . Kalki ale jako same ramki - muszę poczytać jak to drukować. Mam papier biały i transparentny. Wycięcie jest najbardziej kuszące - choć ściana jak w bunkrze. Potrenuje wycinanki na pla paper 0,1 z tamki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 10 godzin temu, myszaty napisał: Nadal szukam sposóbu na zrobienie okien....kalkomania może? Jeżeli okna są prostokątne to pomysł wydaje się bardzo sensownym. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi