Skocz do zawartości

M/S Piłsudski 1:500 Mirage

myszaty

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.01.2023 o 21:44, socjo1 napisał:

Jeżeli chesz to zrobić porządnie  czyli jak sam piszesz - w formie trójkącików, a nie prostych słupków (troszkę pójście na łatwiznę), to pomyśl nad zrobieniem sobie jakiegoś przymiaru który pozwoli ci szybko przycinać paski polistyrenu na potrzebną długość i odpowiedni kąt. 

W takich kwestiach to chyba Mikolaj75 może pomóc...

Machnij podkład białym pokładem...

Czy raczej pokład białym podkładem, a potem olejami rozprowadzanymi płaskim pędzelkiem - do uzyskania efektu słojów drewna.

Na koniec, jeśli zachodzi potrzeba, możesz dodać kroplę brązowego do lakieru, aby otrzymać oczekiwany odcień.

Zalecane przećwiczenie na boku, u mnie sprawdziło się bardzo dobrze.

Słoje w skali 1:500? Chyba zbyt hardcorowe. Różne odcieni na pokładach to tak, jako powierzchnie o różnym zużyciu.

Myślę też że na pokład używano twardych  gatunków: dąb/ buk/teak/cedr itp...a im bardziej twarde tym słabszy rysunek słojów.

@myszaty OKNA:

Opcja nr.1 - łatwiejsza. 

W dniu 21.11.2022 o 09:58, socjo1 napisał:

Kupilbym maskujący papier milimetrowy Tamiya i zrobiłbym maski na okna. Pomalowałbym na ciemnobłękitny błyszczący kolor, zamaskował i następnie leciał z kolorami docelowymi. Potem ewentualnie wash w ramy (choć obawiam się, że wytrasowane na modelu linie mogą być rozpłynięte, więc co do washa mam zawahanie). 

opcja nr 2:

Opcja druga, trudniejsza, może i bardziej efektowna. Pocieniłbym frezem ścianki od wewnątrz, a następnie wyciął te duże, widokowe okna z przedniej i bocznych ścian nadbudówki oraz z mostku.

Kalek bym nie brał pod uwagę.

Co ty na to?

PS. Jak już tak jedziesz po całości, nabyłbym schodnie fototrawione z poręczami. 

PPS. Skoro w 1/700 są dostępne drzewniane pokłady, to 1/500 równiez warta jest rozwazenia jeśli chodzi o malowanie faktury drewna, tak jak doradza @zaruk. Wiadomka, że to "w skali" byłoby niewidoczne, ale to jest element modelarskiego czarowania widza...

Edytowane przez socjo1

Schodki na pewno bo wyciąłem na dziobie 😀.

Kalki ale jako same ramki - muszę poczytać jak to drukować.

Mam papier biały i transparentny.

Wycięcie jest najbardziej kuszące - choć ściana jak w bunkrze.

Potrenuje wycinanki na pla paper 0,1  z tamki..