Skocz do zawartości

Niemiecki F-4F Revell 1/72

Psar77

Rekomendowane odpowiedzi

Zmiana głównego bohatera z Greka na Germańca w ciekawym i rzadko spotykanym na konkursach kammo :)

Oto tytułowy bohater:

ac1680893793362577.thumb.jpg.530792589242b5d02fd9ac1b02d2a9c9.jpg

Do popełnienia niemieckiego upiora użyję leciwego ale pięknie się prezentującego zestawu Revella (miałem się od Revella trzymać z daleka ale nie wyszło :szczerbol: ) oraz kilku dodatków w tym żywicznego kokpitu, wnęk podwozia, kół, dysz silników oraz Mavericków bo fajnie wyglądają .

20221025_191216.thumb.jpg.c6353d6777175b4980f3311013f0f5c3.jpg

Na pierwszy ogień poszedł kokpit.

20221025_203622.thumb.jpg.d673af572d105063150e6dfac6da3958.jpg20221025_203738.thumb.jpg.baa5377e6ecce937b239e4dfad49d258.jpg

Siedzę wlaśnie i go piłuję 🙂 Ładny detal jak na 72. Na razie tyle. Miałem porobić więcej i pokazać ale mnie wzięła przemożna chcica na napisanie posta :szczerbol:

Zapraszam do obserwowania i komentowania tego co się będzie tutaj działo.

Edytowane przez Psar77
  • Like 6

8 minut temu, mirage3 napisał:

Przypominam, że to AUP jest :wink:

No będzie trochę scratchu w kabinie bo trzeba 3 MFDy zainstalować oraz te dodatkowe "cośki" na wlotach powietrza.

Co do uzbrojenia to plan jest na coś w ten deseń :

6fac9e60d5e38451fa9a86ca59c56dac.thumb.jpg.6521290c5bc2911a4f1040a1031c630a.jpg

Co do paskudnie płaskiej osłony kabiny to nie będzie się rzucać w oczy bo zrobię otwarte  🙂

Edytowane przez Psar77

No stateczniki poziome będą do wymiany i trochę pierdółek w formie różnych anten i owiewek do ogarnięcia. Ale bardzo szanuję wybór użytkownika - to zdecydowanie najlepiej wyglądający Phantom. Kalki akurat szkoda, że masz już MM - świetne są greckie kalki Procal, które mają w instrukcji zdjęcia, ze wszystkimi różnicami - ja chyba się ich pozbyłem, a trochę szkoda bo bym wrzucił zdjęcie. Polecam i tak kupić ich zestaw ze stencilami bo są w fajnych dużych kalkach i bardzo ułatwiają robotę i pomagają zachować zdrowie umysłowe (cała góra skrzydła to jak dobrze pamiętam chyba z 5 kalek).

Swojego jakiś czas temu pokazywałem:

• Like 1

Dzięki za info @Matys  - poszperam za tymi kalkami bo te modelmakera trochę bidne mimo wszystko  🙂 A ten Twój Grek bardzo mi się podoba 🙂 A w kokpicie robiłeś przeróbki czy olałeś temat ? 

Edit: znalazłem. O te Ci pewnie chodziło ?

f-4rf-4-stencils-data-grey-white-fs-36622-172-decals.jpg.23415163a1803b810ca0a808cea396d0.jpg

Są i różnice o których pisałeś:

f-4e-aup-rounders-and-sqs-special-markings-172-decals.jpg.cd6e6849fcb31cb8900f0a8f6d25ac3c.jpg

Edytowane przez Psar77
  • Like 1

21 godzin temu, Psar77 napisał:

Dzięki za info @Matys  - poszperam za tymi kalkami bo te modelmakera trochę bidne mimo wszystko  🙂 A ten Twój Grek bardzo mi się podoba 🙂 A w kokpicie robiłeś przeróbki czy olałeś temat ? 

Edit: znalazłem. O te Ci pewnie chodziło ?

f-4rf-4-stencils-data-grey-white-fs-36622-172-decals.jpg.23415163a1803b810ca0a808cea396d0.jpg

Są i różnice o których pisałeś:

f-4e-aup-rounders-and-sqs-special-markings-172-decals.jpg.cd6e6849fcb31cb8900f0a8f6d25ac3c.jpg

Na różnice w kokpicie dość późno zwróciłem uwagę więc został standardowy. Ale przy zamkniętej kabinie w 1/72 jakoś to przeboleję 😉

I tak, dokładnie o te kalki mi chodziło, i o tą do nich wkładkę. Bardzo polecam szczególnie stencile bo jak widać na obrazku dużo ułatwiają - a kładą się naprawdę fajnie.

Sorki za off top - ale jaki zestaw w 1/72 jest lepszy od ww. Revella?

Mam chrapkę na tego JETa, przymierzałem się do tytułowego Revella, nawet ktoś mi takowego sprzątną sprzed nosa na OLX :)

30 minut temu, sjr napisał:

Sorki za off top - ale jaki zestaw w 1/72 jest lepszy od ww. Revella?

Mam chrapkę na tego JETa, przymierzałem się do tytułowego Revella, nawet ktoś mi takowego sprzątną sprzed nosa na OLX :)

Jaka wersja?

Jak chcesz konkretnie F to jest tylko Revell.

Jak chcesz E to wczesne to jest dostępny Fine Molds - mają też C, D, EJ, EJ kai, J. Zdecydowanie najlepszy model tego samolotu na rynku, i jest to naprawdę model fenomenalny.

Jak chcesz późny E albo G to trzeba polować na Hasegawę (ważne, żeby szukać tej z dwuczęściowym kadłubem, nie tej, która jest dostępna ciągle za śmieszne pieniądze i ma z 50 lat). Ten model jest naprawdę niezły, ale praktycznie nie do dostania - pytać po kolegach na forum, albo polować na portalach aukcyjnych.

Academy ma też w ofercie J - to też naprawdę fajny model, ale jednak gorszy od Fine Molds - ale jest za to tańszy. Szkoda, że na jednej wersji się skończyło.

• Thanks 1

, F-4 Są dostępne jeszcze z drugiej ręki Fujimi  i Italeri/Tamyia, jednak uważane są za gorsze od Revella/Hasegawy. Ciekawym modelem jest ex-Monogramowy F-4J wydany ostatnio przez Revella. Model ma wypukłe linie podziału, ale jest cenowo bardzo przystępny i najbardziej wiarygodny względem bryły, na poziomie Fine Mold (tyle że formy mają min 40 lat co niestety widać)

Ja myślałem przez chwilę o zamianie Revella na Finmoldsa ale okazało się, że w tych które wypuścili nie ma wersji E ze slotami na skrzydłach więc stwierdziłem, że bez sensu kupować  skoro mam ten, a ten naprawdę mi się podoba 🙂 Zainwestowałem w dodatki i myślę, że to dobra droga. Nie wiem w sumie czemu Revell tłucze te ex-monogramy - ten model jest z 97 roku i wygląda praktycznie jak to co teraz Academy wypuszcza - może linie nie maja takiej ostrości, ale wciąż uważam, że wyglądają super jak na 25 letni projekt.

Tymczasem sprawdzam sobie jak żywice pasują i wyglada na to, że będzie git 🙂

Na razie utknę trochę na kabinie bo trzeba zmienić zarówno tablice pilota jak i operatora przy czym u tego drugiego to jeszcze więcej :)

20221027_224615.thumb.jpg.478d0721fff5b8fd413fb63bb3adcd29.jpg20221027_230113.thumb.jpg.fde389eafc912448cb723a01442528b3.jpg

• Like 1

• Psar77 changed the title to Niemiecki F-4F Revell 1/72