Szałek_CMG Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Model buduję od ponad pół roku. Ma on być w jak największym stopniu odwzorowaniem oryginalnej ciężarówki. Na chwilę obecną mam zrobiony silnik w 99%, wnętrze w 99%, oraz kabine w 30%. Co tu dużo mówić, fotki: ORYGINAŁ: A tutaj postępy w pracach. WNĘTRZE: Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 No cóż , obserwowałem tą relacje na PKMC , i jestem pełen podziwu za stopień w jakim odwzorowujesz oryginał . Mam takie pytanie , podobaja mi sie twoje akcesoria do kabiny , i stad pytanie jak zrobiłes butle i telewizorek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Bardzo mi się podoba wnętrze i niski dach lakier też niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 Telewizorek to kawałki hipsu 0,5mm złożone do kupy, wyszpachlowane, wyszlifowane i ot wyszło takie coś. A butla jest zrobiona z poduszki od zawieszenia ;) Dodam jeszcze, że jest to dopiero mój drugi model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Aha , no dzieki za wytłumaczenie , takie proste a takie efektowne . Czy pierwszy to nie magnum biała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Na fotce jest scania 112M a nie 142M. Dobrze widzę bydgoskie blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Witam. Ja także oglądałem relację na PKMC. Prace idą . Życzę powodzenia w dalszej części projektu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Składam taką... czekam na relacje a szczególnie miejsce gdzei będziesz skracał ramę I radzę się przyjżeć skrzynce akmulatorowej i zbiornikom na powietrze, italeka dała 5 zbiorników ,a wystarczą 3. Zbiornik na paliwo też jest nie wymiarowy. Radzę skombinować sobie zdjęcie takiej scani, jak zaszłem dość daleko z tym modelem i jak się potem okazało rama scani z italeri jest tzw średnią ramą (jest odmiana dłuższa i krutsza przynajmniej w konfiguracji 2x6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Wrzuć proszę foty silnika bardzo chce go zobaczyć ,ciekawi mnie też jak zrobisz zderzak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 No nie mogę, ten telewizor , chyba każdy kierowca miał taki czarno biały , ale zawsze. A co do wnętrza to bardzo ładnie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 31 Lipca 2008 Autor Share Napisano 31 Lipca 2008 Już odpisuje Kruger: Tak, mój pierwszy model to Renault Magnum Integral. Voseba: Owszem to była 112M, ale nie czułem się na siłach robić rzędówki, więc jest silnik V8 (robiłem bo w grudniu, teraz przypuszczam że robiłbym rzędówke bez problemu). Jest ona na starych blachach bydgoskich, ja jestem z Mogilna ;) Truckman: Ramy skracać nie będę, ponieważ tutaj pojawi się rama od Scanii Streamline ;) Oczywiście pojawi się okablowanie Rama będzie za każdej strony zabudowana więc nie wiem czy będę dawać zbiorniki paliwa, jeśli tak, to okrągłe, takie jak miał oryginał. A tutaj silnik. Od razu mówię że czekają go jeszcze małe korekty. Dodatkowo nie posiada on jeszcze turbiny, wentylatora oraz lewarka od skrzyni biegów. Przed malowaniem: No i tutaj, stan obecny: A tu spód kabiny, w dużym stopniu zrobiony od podstaw: To są wytłoczenia, które pojawiły się na spodzie. Po lewej element początkowy, po prawej końcowy. Wszystkie wytłoczenia na miejscu: A tak jest obecnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 No i perfekt... szykuje się piękny model starej królowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Silnik Bardzo ładnie pomalowany , super kolorki dobrane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Wszystko bardzo fajnie super wygląda ta płyta nad silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 5 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2008 No to teraz pozostaje tylko trzymać kciuki i się modlić żeby wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Trucker Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 Wiesz co wydaje mi się że lepiej by było jakbyś lakier kładł od najjaśniejszego do najciemniejszego... tym razem będziesz musiał kłaść kilkoma warstwami gdyż może być problem z pokryciem... ...a no i jeszcze jest ryzyko że taśma odejdzie z farbą tak jak mi to się stało na burtach w naczepie... :( Mam nadzieję że wszystko wyjdzie jak należy.Trzymam kciuki i powodzenia w dalszej budowie... PS:Podoba mi się odwzorowanie samochodów z przeszłości... Sam taki zrobiłem... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Połóż najpierw podkład. Jakoś marnie widze zamalowanie czarnego czerwonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 No ładnie... Nawet Szałek się na MW pojawił Po części koledzy mają rację z tym, że czerwony powinien być pierwszy, ale: 1.Bardzo dużo byłoby maskowania 2.Kolor w rzeczywistości (czerwony) wydaje się być dość ciemny, więc może też był tak malowany? Pozdrawiam i trzymam kciuki (a w razie czego to wiadomo co D O T ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Ano pojawiłem się, głównie ze względu na to że jest tu bardzo dużo specjalistów, więc mogę liczyć na radę No to fotki dla niedowiarków. Czerwony wyszedł taki sam jak był malowany na normalny podkład. (porównałem z innymi częściami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Pamiętaj, że taśmę odkleja się jak jeszcze farba nie wyschnie, bo inaczej będziesz miał poszarpane krawędzie ... Pewnie wiesz, ale tak Ci tylko mówię Czerwony ładnie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Powiem Tobie że różne są sposoby. Jak wszystko jest dobrze zrobione to po utwardzonym lakierze też nie powinno się nic urywać. Ja zrywam taśmę jutro pod wieczór, przed chwilą pomalowałem ostatnią warstwę czerwonego. Więc lakier dobrze przeschnie, ale nie do końca się utwardzi, czyli kompromis pomiędzy jedną szkołą a drugą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Jak na mój gust, to po 24h lakier będzie na tyle twardy, że coś tam może, ale nie musi się oderwać. No w każdym razie zobaczymy Ja odklejam wcześniej, żeby od razu zobaczyć efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Najlepiej zerwać po jakiś 2h od malowania , przynajmniej ja tak robie i wychodzi nawet nieźle . Szałek , a taśme pociełeś na takie wąskie paski , czy to jakaś cienka tasma tamiya ;> A tak to czerwoniutki fajny , zazdroszcze , tez bym taki chciał na magni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Wiesz, każdy ma swoje sposoby...jak ja bym miał słuchać rad każdego, to w gruncie rzeczy modelu bym nawet nie zaczął :P Każdy robi jak uważa, jak mu wygodniej...pożyjemy zobaczymy, wszystko okaże się jutro... A dodam, że dziś z rana na próbę odrywałem kawałek taśmy, i nić nie odchodziło Wszystko ładnie, równo... No ale jak już mówiłem, nie ma co gdybać... A taśma to Aizu 1mm, taka cieniutka, specjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Będzie fajna babcia. Ja pomalowałbym najpierw na czerwono, potem zamaskował pomalował czarnym MATEM, ALBO PÓŁMATEM cieniutka warstwę która nastepnie potraktowałbym pasta polerską delikatnie aby wyrównać/wygładzić mat i na to 3-4 warstwy clearu. Dlaczego mat/półmat, ano dlatego że dużo łatwiej jest osiąnąć bardzo cienką warstwę od połysku - ma to znaczenie przy tak skomplikowanemu maskowaniu - linie sa wyrażnie ostrzejsze niz połysk, a warstwa cieńcza - tutaj łatwiej wyrównać łaczenie kolorów póżniej klarem. Po położeniu clearu wszysko sie pieknie błyszczy jak .... i jest oczywiście równiutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi